Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Veto Obama nog niet einde pijplijn Keystone XL

Amerikaans president Barack Obama heeft zoals verwacht zijn veto uitgesproken tegen de goedkeuring door het parlement van de aanleg van de controversiële Keystone XL-pijpleiding tussen teerolievelden in Canada en raffinaderijen aan de Amerikaanse Golf van Mexico.
woensdag 25 februari 2015

De omstreden pijpleiding Keystone XL moet ruwe olie uit de erg vervuilende teerzanden in Canada naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico brengen. Het traject loopt dwars door de VS, is 1900 kilometer lang en zal minstens 4,8 miljard euro kosten.

De Republikeinen in het Congres beloofden meteen na hun verkiezingsoverwinning in 2014 om de uitbreiding van de bestaande pijpleiding Keystone zo snel mogelijk goed te keuren. Dat deden ze ook in de loop van januari 2015. Intussen is Keystone XL een symbooldossier geworden in de strijd tegen de klimaatverandering, en het Witte Huis had al laten verstaan dat het een veto zou uitspreken.

Dat is op 24 februari 2015 officieel gebeurd, maar daarmee is Keystone XL niet definitief van de baan. Het Amerikaanse Congres kan het veto omzeilen met een tweederdemeerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Het is echter onwaarschijnlijk dat daarvoor genoeg stemmen gevonden zullen worden. Het is ook nog altijd mogelijk dat het Witte Huis het project alsnog goedkeurt, na een aantal veranderingen aan het wetsvoorstel.

Zeldzaam

Het is pas de derde keer in zijn ambtstermijn dat Obama een veto uitspreekt tegen een door het parlement goedgekeurd besluit. "Ik neem het presidentiële recht om wetgeving te vetoën ernstig", schrijft hij in zijn boodschap aan de Senaat. "Ik neem echter ook mijn verantwoordelijkheid tegenover het Amerikaanse volk ernstig. Omdat deze wet van het Congres onvoldoende rekening houdt met belangrijke punten voor onze nationale belangen – onder meer veiligheid en het milieu – spreek ik mijn veto uit."

Milieuverenigingen zijn opgelucht. "Deze misplaatste wet, die erdoor is geduwd door de olielobby, gaat terecht en zoals verwacht ten onder", zegt Rhea Suh van de Natural Resources Defense Council. "De president doet wat juist is door dit veto uit te spreken. Het Congres mag niet langer tijd verliezen met vuile energieprojecten die de klimaatverandering aanjagen en onze lucht, water en grond vervuilen.”

“In plaats daarvan zouden onze Congresleden hernieuwbare energie moeten promoten zodat consumenten kunnen besparen, de economie verbetert en de gevaarlijke klimaatverandering wordt bestreden. De president zou snel stappen moeten ondernemen om de pijpleiding voor eens en altijd te verwerpen. Dit porject is gewoon niet in ons nationaal belang."

Bron: Obama vetoes Keystone XL pipeline, leaving it in limbo

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.