Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De andere oorlog in Oekraïne: IMF tegen volledige bevolking

Nauwelijks opgemerkt: onder de radar van het conflict in het oosten van Oekraïne besliste het IMF op 12 februari 2015 een lening toe te staan van 15,3 miljard euro. Het IMF wil dezelfde remedies toepassen als in Griekenland en andere landen, tegen alle bewijzen in van de mislukking van deze aanpak.
dinsdag 17 februari 2015

Het ziet ernaar uit dat op lange termijn het conflict in het oosten van Oekraïne niet de voornaamste zorg wordt van de Oekraïense bevolking in de rest van het land. Het IMF kent het land een enorme lening toe, met de gekende voorwaarden.

Zowat elke vorm van openbare subsidies moet worden stopgezet. Die drastische besparingsvoorstellen liggen al enkele jaren klaar. Ze bevatten onder meer de afschaffing van de dubbele anciënniteit van gewerkte jaren voor zware beroepen (zoals staalarbeiders en mijnwerkers); de verdubbeling van de gasprijs voor de gezinnen; de afschaffing van de voedselsubsidies voor kip en varkensvlees en de privatisering van alle kolenmijnen. (Voor een meer volledige lijst, zie Wat wacht Oekraïeners na akkoord EU?)

Bovendien moeten alle bezittingen van de staat zoveel mogelijk worden verkocht aan de privésector, in de praktijk dus aan buitenlandse bedrijven en/of Oekraïense oligarchen.

Openbaar bezit

Volgens Amerikaans analist Michael Hudson, econoom aan de University of Missouri, komt dit erop neer dat de Oekraïense bevolking een toekomst wacht als straatarme dienaars van de internationale financiële instellingen. De voorwaarden die het IMF aan Oekraïne oplegt, komen immers volledig overeen met de strenge besparingsmaatregelen die eerder aan landen als Griekenland, Portugal en Spanje werden opgelegd.

Hudson vreest een herhaling van het Griekse drama: “Je hebt schulden die je moet terugbetalen. Je hebt daar de middelen niet voor. Het IMF zegt dan: doe dus wat andere landen hebben gedaan. Verkoop alles wat er nog van openbaar bezit overblijft. Of laat je oligarchen vrij om met Amerikaanse en Europese investeerders samen te gaan werken en de overheidsmonopolies over te kopen... Een paar jaar later komen ze dan af met: “Oh, u kan niet meer betalen. Sorry dat onze voorgespiegelde voorspellingen verkeerd zijn gebleken.”

'Structurele aanpassingsprogramma's'

Het meest lucratieve deel van de besparingsvoorwaarden die het IMF oplegt, is de afschaffing van het moratorium op de verkoop van landbouwgrond.  

"Er is een wet in Oekraïne die de verkoop van landbouwgrond aan buitenlanders verbiedt. Die wet is zowat identiek aan de wetgeving in Australië. Daar wil men Chinese en Amerikaanse opkopers van landbouwgrond tegenhouden.”

Het IMF wil daarnaast alle wetgeving afschaffen die de consumenten beschermt en het leefmilieu. Oekraïne krijgt dezelfde neoliberale politiek over zich heen die het leven er nog erger zal maken dan het nu al is. Hoe dat afloopt, weet men al in Griekenland, Portugal, Spanje en Ierland. Hetzelfde gebeurde tijdens de jaren 1980 in zowat alle landen van Latijns-Amerika. Daar paste het IMF dezelfde strategie toe met wat de instelling toen 'structurele aanpassingsprogramma's' noemde, een eufemisme voor afbraak van alle sociale taken van de overheid.

Volgens de VN en de Wereldbank staat Oekraïne op gebied van ongelijkheid van inkomen op het niveau van landen als Nigeria. De Oekraïense oligarchen, die na de val van de Sovjet-Unie de industriële sector van het land hebben opgekocht, zijn degenen die nu het leeuwendeel van de IMF-leningen kunnen 'investeren'. “De gewone Oekraïener zal van dat geld zo goed als niets zien”, aldus nog Michael Hudson.

Bronnen:

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door antbover op dinsdag 17 februari 2015

  Ja, dat is de gekende tactiek van het IMF, dat samen met de centrale banken alles voor de vrije markt en die niet plooit wordt gepest zolang en zo hard als nodig, dus totdat men de bevechters van het systeem op de knieën krijgt. Trouwens , mooi lijstje in uw artikel " Wat wacht Oekraïners na akkoord EU?) " - zie snelkoppeling in dit artikel hier. Zo kunnen we nagaan wat er hier bij ons nog altijd moet gebeuren volgens de strategie van het neoliberalisme . Vakbonden : er is werk aan de winkel en liefst , want noodzakelijk , uit te voeren in gezamenlijk vakbondsfront. In de neoliberale wereld zij n er slechts twee klassen , nl. de armen en de rijken , de elite en de slaven.

 • door anoniem op dinsdag 17 februari 2015

  Mwa, Ik ben het grotendeels mee eens met dit artikel, Behalve dan dat u in de kop al noemt dat er tal van bewijzen zijn dat hun aanpak niet werkt.

  Ik vrees dat hun dat anders zien. Hun beleid is expres. De samenleving wordt kapotgemaakt, vooral van onder dan, en alles van waarde wordt 'gekocht' voor een appel en een ei.

  Telkens weer met groot succes. Hun aanpak werkt dus wel.

  en mocht het een en ander niet voorspoedig genoeg verlopen, zijn ze natuurlijk nooit te beroerd om een staatsgreepje te organiseren. Voorbeelden daarvan zijn er inmiddels te over.

  Oekraine is het laatste voorbeeld, en ik houd mijn hart vast voor Griekenland.

 • door Benjamin De Preter op dinsdag 17 februari 2015

  Een maffe ervaring heb ik tegenwoordig. Wanneer ik dit soort informatie gebruik in mijn argumentatie om onze focus als maatschappij op de zwakkeren in onze samenleven af te zwakken naar deze ' werkelijke' oorzaak van miserie ; Men Mij gewoon niet geloofd , Zelfs met het artikel in de hand , Een blind vertrouwen in deze ondemocratische organisaties ... Een onwil om te 'geloven' ( feiten zijn toch feiten?) Dat ons eigen economisch model op niets trekt. Met de Mantra : " daar kunnen we toch niets aan doen" Doet mij denken aan het programma over napoleon op klara toen men vertelde dat er vanuit België , ten tijde voor napoleon,er groot protest was vanuit de katholieke prieters tegen de normen en waarden van de toentijdse verlichting. Gelijkheid, eerlijkheid, democratische waarden enz ... ??? "Nee laat maar..."

 • door WoutertT op woensdag 18 februari 2015

  In hoever is het IMF al met België gevorderd? Zijn wij al een vogel voor de kat?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties