about
Toon menu

Extreem-rechts Oekraïne weigert akkoord Minsk te respecteren

Dmitro Jarosh, leider van de extreem-rechtse organisatie Pravy Sektor, die aan de zijde van het reguliere Oekraïnse leger vecht tegen de rebellen in de oostelijke etnisch Russsiche provincies, heeft aangekondigd dat hij zich niet gebonden voelt door het akkoord van Minsk en zal blijven doorvechten om middernacht, zaterdag 14 februari.
zaterdag 14 februari 2015

Dmitro Jarosh (facebook)

Op de facebookpagina van Pravy Sektor ('de ware sector', scroll naar 'vertaling' onder de tekst) geeft Dmitro Jarosh zijn argumenten om het akkoord van Minsk niet te respecteren. De grondwet zou dat niet toestaan en je maakt geen deal met Russische terroristen.

Dat Jarosh dit op voorhand aankondigt in plaats van niets te zeggen en gewoon door te gaan met vechten zaterdag 14 februari om middernacht, kan erop wijzen dat hij een reactie van de andere zijde probeert te provoceren.

Mogelijks wil hij voldongen feiten creëren of wordt hij aangestookt door eerste minister Jatsjenjoek, die een bittere vijand is van president Poroshenko en van de onderhandelingen in Minsk. Jatsjenjoek is geen bondgenoot van Pravy Sektor, de organisatie heeft hem al meermaals bedreigd als hij teveel toegevingen zou doen. Ze hebben echter wel een gemeenschappelijke vijand, president Poroshenko. Het mag evenmin uitgesloten worden dat de VS zelf, of bepaalde krachten in Washington, Jarosh aanstoken om het akkoord te torpederen.

Militieleden van Pravy Sektor worden door getuigen aangeduid als de aanstokers van de brand van een vakbondsgebouw in Odessa op 2 mei 2014, waarbij meer dan 40 mensen omkwamen.

Het is ook al langer bekend dat de regering in Kiev niet met één stem spreekt en dat ze nauwelijks controle heeft over de extreem-rechtse milities, ook al werden die in het leger geïntegreerd.

In het artikel op DeWereldMorgen.be Oekraïne, pion op een groter schaakbord van 11 februari 2015 staat hierover:

“Je hoort dat hier nauwelijks, maar president Poroshenko en eerste minister Jatsjenjoek zijn bittere rivalen. Poroshenko is om puur pragmatische redenen veeleer geneigd een compromis te vinden met Rusland over de oostelijke provincies, maar Jatsjenjoek is een bikkelharde nationalist, die bovendien zelf de macht wil veroveren.” ...

Dan zijn er nog de extreem-rechtse groeperingen, die deel uitmaken van de regering in Kiev en waarvan een aantal geen enkele moeite doet om hun fascistische sympathieën te verbergen. “Numeriek stellen ze ... niet zoveel voor, maar hun fanatieke bereidheid om hun leven te riskeren en hun zeer twijfelachtige samenwerking met de rest van het leger, maakt dat zij regelmatig tegen de strategische orders ingaan. Zo kan je heel wat schade aanrichten in een dergelijk conflict”, aldus nog Oversloot.

De integratie van een aantal van deze milities in het leger is geen succes. Hun leiders gehoorzamen nauwelijks aan de militaire bevelen en organiseren regelmatig bloedige provocaties. Daarbij schuwen ze geen enkel taboe. Het gaat hier om dezelfde mensen die op het Maidanplein bereid waren op eigen mensen te schieten om de zaak te escaleren en in Odessa moedwillig Russischtalige medeburgers lieten verstikken.

Gezien deze voorgeschiedenis is de unilaterale afwijzing van het akkoord van Minsk door de extreem-rechtse Pravy Sektor niet onverwacht. Het standpunt van Pravy Sektor krijgt haast nergens aandacht, maar staat vandaag in een alinea in het artikel Minsk ceasefire in balance as fighting escalates in eastern Ukraine in The Guardian. "Dmytro Yarosh, leider van Pravy Sektor, een OekraÏense nationalistische gevechtseenheid, zei op vrijdag dat eender welk akkoord met de 'pro-Russische terroristen' 'ongrondwettelijk' was en dat zijn eenheid 'zich het recht voorbehoudt om actieve militaire operaties verder te zetten'”.

Pravy Sektor is tot nu de enige betrokken actor die openlijk het akkoord van Minsk naast zich neerlegt. Op zaterdagnacht 14 februari 2015 om 00.00 uur zal blijken of het bestand een kans krijgt. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

  • door Charles ouvry op zaterdag 14 februari 2015
  • door coenvanderstede op maandag 16 februari 2015

    Dit soort milities heeft een puberaal, homo-erotisch kantje. Maar tegen het Russische leger - al dan niet met insignes - kan het niet op. Een vergelijkbaar conflict woedde op de Balkan een twintigtal jaar terug. Ook toen waren er heel stoere milities met Rambo-lookalikes en extremistische haatpraat. Die milities waren geen partij voor het Servischgezinde Joegoslavische leger. Dat leger werd pas teruggedrongen toen het Kroatische leger een échte speler werd. Moraal van het verhaal: overschat deze Panini-milities niet.

  • door Giek op dinsdag 17 februari 2015

    Intussen is gebleken dat Pravy Sektor niet de enigen zijn die het staakt-het-vuren niet respecteren: minstens één leider van de Russischgezinden heeft verklaard dat het akkoord 'niet telt' voor Debaltsevo, want dat "is van hen" en ze mogen daar dus gewoon doorvechten. Wat ze dus ook doen. Als je het wilt hebben over de bedreigingen van de vrede (tja) in Oekraïne, kun je maar beter naar twee kanten kijken.

  • door Multatuli op vrijdag 20 februari 2015

    Ondertussen zijn we een week na het afsluiten van het staakt het vuren. Vreemd dat er geen updat komt over de gebeurtenissen van de laatste dagen. Ik vemoed dat ze niet echt passen in de kritische analyse, die bij nader inzien misschien toch wel een beetje erg éénzijdig lijkt?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties