Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Grootste fonds ter wereld dumpt beleggingen in steenkool

Het grootste beleggingsfonds ter wereld, het Noorse GPFG, heeft vorig jaar 32 koolmijnbedrijven uit zijn beleggingsportfolio verwijderd, zo blijkt uit het nieuwe duurzaamheidsverslag van het fonds.
woensdag 11 februari 2015

Het Noorse Staatspensioenfonds staat ook wel bekend als het 'oliefonds', omdat het de opbrengsten van Noors olie en gas belegt. Het fonds heeft een marktwaarde van 750 miljard euro. Uit het duurzaamheidsverslag over 2014, dat op 5 februari 2015 verscheen, blijkt dat het fonds in 2014 zijn investeringen in 49 bedrijven van de hand heeft gedaan vanwege "hoge mate van onzekerheid over de duurzaamheid van hun businessmodel".

Daarmee doelt het fonds op het risico dat investeringen in bepaalde bedrijven door strengere milieuwetgeving minder rendabel kunnen worden, meldt de Britse krant The Guardian. Een aantal bedrijven zijn uitgesloten vanwege hun hoge uitstoot van broeikasgassen.

Het gaat om veertien kolenmijnen, vijf teerzandbedrijven, twee cementproducenten en één kolencentrale. Bovendien werden achttien steenkoolmijnen in India, Indonesië en de VS geschrapt vanwege de schade die ze aanbrengen aan de natuur en het landschap. In drie jaar tijd heeft het fonds gedesinvesteerd uit 114 bedrijven.

Divestment

De beslissing van het fonds vindt plaats tegen de achtergrond van een wereldwijde "divestment"-campagne, die beleggers oproept om niet meer te investeren in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor een hoge broeikasgasuitstoot. De beweging heeft vrijdag 13 en zaterdag 14 februari 2015 uitgeroepen tot Global Divestment Day.

"Het is een belangrijk begin", zegt Yann Louvel van Banktrack, een netwerk van organisaties die onderzoek doen naar banken. "Het fonds is een voorbeeld voor de rest van de sector. Bedrijven die in het verleden zijn uitgesloten, werden daarna vaak ook door een aantal anderen uitgesloten."

Toch wil Louvel zich nog niet te veel illusies maken. Het Noorse oliefonds heeft in totaal nog 35 miljard euro aan beleggingen uitstaan in fossiele brandstofbedrijven. "Daar zitten ook heel veel kolenbedrijven bij, is in 2014 gebleken uit onderzoek van organisaties die bij ons zijn aangesloten. Ook steenkoolcentrales, bijvoorbeeld."

"Waar wij naartoe willen, is dat ze gaan desinvesteren uit de hele kolensector", aldus Louvel. "Daar neemt de Noorse regering voorjaar 2015 een besluit over. Dat zou pas echt groot nieuws zijn."

Bron: World's biggest sovereign wealth fund dumps dozens of coal companies

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.