Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Academici doen oproep voor Griekenland

Op 5 februari 2015 deed een bonte groep wetenschappers op diverse plaatsen in de media een appèl op de Europese regeringen, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF om de nieuwe Griekse regering te respecteren. Alleen zo kan recht worden gedaan aan de kiezers. Tegelijk is er nood aan fiscale ruimte en steun, ook met humanitaire maatregelen in Griekenland. Op gebied van kwijtschelding van de schulden mag realisme regeren.
dinsdag 10 februari 2015

Wij, ondergetekenden, doen een oproep aan de Europese regeringen, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF om de beslissing van het Griekse volk – om een nieuwe koers te varen en de nieuwe Griekse regering in goeder trouw te laten onderhandelen over een oplossing voor de Griekse schulden – te respecteren. 

De Griekse regering doet er goed aan om te blijven aandringen op een nieuw beleid, simpelweg omdat het oude heeft gefaald. Het oude heeft de economie niet doen heropleven. Het heeft geen financiële stabiliteit gebracht. Het heeft niet gezorgd voor jobs of buitenlandse investeringen. Het heeft de Griekse maatschappij stress bezorgd en beschadigd en de Griekse instituties verzwakt. En zodoende heeft het geen enkel nut om dit beleid te blijven uitvoeren en in stand te houden. Wij dringen bij de Europese partners van Griekenland aan om dit als de realiteit te accepteren. Zonder deze realiteit zou de nieuwe regering immers nooit verkozen zijn geweest. 

Griekenland heeft nood aan onmiddellijke humanitaire maatregelen, een hoger minimumloon, nieuwe jobs, nieuwe investeringen en stappen om de basisvoorzieningen (zoals onderwijs en gezondheidszorg) te herstellen en te verbeteren. Het heeft nood aan een sterker en meer vooruitstrevend belastingsysteem, dat minder afhankelijk van de BTW is en beter in staat om inkomens en rijkdom te belasten. Het moet corruptie bestrijden, bestraffen en uitroeien. De nieuwe regering heeft nood aan fiscale ruimte om deze maatregelen in voege te kunnen brengen en zo hun doeltreffendheid te kunnen aantonen en het heeft een voortzetting van de financiële steun nodig van de Europese Centrale Bank om ondertussen de financiële sector stabiel te houden. Wij dringen er bij de Europese partners en instituties op aan om die fiscale ruimte en die steun te voorzien. 

De Griekse regering heeft gelijk dat ze vraagt om een kwijtschelding van schulden aan Europese partners. Deze schulden zijn onhoudbaar en zullen dus ook nooit afgelost worden. Daarom net zal er ook nooit een economisch verlies zijn, voor geen enkele natie noch voor haar belastingbetalers, door deze schulden af te voeren. Integendeel, een verse start voor Griekenland zal nieuwe activiteit, inkomens, jobs en winst naar haar partners brengen. We dringen aan bij de schuldeisers van Griekenland om deze kans te grijpen en om deze feiten duidelijk en openhartig over te brengen bij hun bevolkingen.

Deze kwesties belangen ook de toekomst van Europa als een geheel aan. Een beleid van intimidatie, bedreiging, opgelegde termijnen, halsstarrigheid en afpersing zal alle Europeanen tonen dat het Europese project faalde. Het zal moreel gefaald hebben, op politiek én op economisch vlak. Wij eisen van de Europese leiders dat ze alle inspanningen om de regering en de bevolking van Griekenland onder druk te zetten, verwerpt en veroordeelt.  

Omgekeerd kan succes voor Griekenland het pad vereffenen naar hernieuwde welvaart, met een nieuwe rol voor democratie en een nieuwe openheid naar verkiezingen toe die opbouwende veranderingen kunnen teweegbrengen. We steunen Griekenland en Europa, met democratie en met verandering. We eisen van de leiders van Europa om de speciale basis van het Griekse besluit om de beslissende, democratische keuze waarvoor hard gevochten werd, te erkennen en voor het pad te kiezen van realistische evaluatie en redelijke onderhandeling.

De oorspronkelijke Engelse versie van deze tekst, inclusief mogelijkheid de oproep te ondertekenen, vind je onder meer hier. Vertaald door Sarah Wagemans.

Initiële sympatisanten: Elmar Altvater (FU, Germany), Philippe Askenazy (CNRS, France),Clair Brown (University of California, Berkley, US), Dorothee Bohle (Central European University, Hungary), Giovanni Dosi, (Pisa Institute of Economics, Italy), Cédric Durand (Université Paris 13, France), Gerald Epstein (UMASS, USA), Trevor Evans (Berlin School of Economics and Law, Germany), James Galbraith (University of Texas at Austin, US), Gaël Giraud (CNRS, France), Stephany Griffith-Jones (Columbia University, US), Laura Horn (Roskilde University, Denmark), Robert Jessop (University of Lancaster, UK), Steve Keen (Kingston University, UK), Marc Lavoie (Ottawa University, Canada), Tony Lawson (Cambridge, UK), Dimitris Milonakis (University of Crete, Greece), Andreas Nölke (Goethe University Frankfurt/Main, Germany), Dominique Meda (Paris Dauphine, France), El Mouhoub Mouhoud (Paris Dauphine, France), André Orléan (EHESS, France), Henk Overbeek (VU University Amsterdam, Netherlands), Mario Pianta (University of Urbino, Italy), Alfonso Palacio Vera (Computense University of Madrid, Spain), Anwar Shaikh (New School for Social Research, US), Jacques Sapir (EHESS, France), Robert Wade (LSE, UK)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door Paul Stuyck op dinsdag 10 februari 2015

  Griekenland verder helpen is waanzin ! Ze zijn in het verleden al 5 x failliet gegaan en zijn en blijven onbetrouwbaar. De enige logische oplossing is een onmiddellijke Grexit. Europa mag geen geld meer storten in een bodemloze put.

 • door Carlos Pauwels op dinsdag 10 februari 2015

  Kwijtschelding van schulden is er over. De Grieken hebben in het verleden hun eigen graf gedolven. Het hing aaneen door corruptie, belastingontduiking (geen ontwijking) en wanbeleid. Ze hadden nooit deel mogen uitmaken van de EU en de eurozone. Hierover is het wel gedeelde schuld: de Grieken waren bedriegers (vervalste boekhouding) en de rest van Europa speelden het spel mee. Voor mij kan het wel dat de schuld "on hold" gezet wordt. Ondertussen kan Griekenland zijn Augiasstal uitmesten, voor economische groei zorgen, voor wat inflatie zorgen en die schulden en schuldratio verminderen vanzelf. Europa kan (moet) daar bij helpen. En als Griekenland het weer goed doet kan de afbetaling van de resterende schulden hernomen worden. Duurt dat 20 jaar, dan is dat maar zo. Duurt het 30 jaar of langer, dan is dat dan ook maar zo. Zoveel begrip moet Europa zeker tonen. Gedeelde schuld nl. Een Grexit dient best vermeden. Daar heeft niemand iets bij te winnen, Griekenland niet en de EU niet. En als uitsmijter: als lid van de EU en de eurozone zouden ze ook best wel hun avances t.o.v. Poetin achterwege laten. Poetin werpt zich zo stilaan op als de vijand: zie Oekraïne. Na een eventuele Grexit doen ze wat ze willen.

 • door JorisDemeester op woensdag 11 februari 2015

  Who pays the bill? The academic world?

  • door ria aerts op woensdag 11 februari 2015

   Hebben wij vroeger ook al eens niet schulden kwijtgescholden? Verschillende keren zelfs? Aan een land dat bij ons dood en vernietiging zaaide? Het geheugen is kort.

   • door Mezelf op woensdag 11 februari 2015

    Inderdaad. Aan een land dat het geleende geld goed geïnvesteerd had, haar fouten inzag, haar best deed om uit het moeras te geraken, haar burgers belastingen deed betalen en de motor van Europa werd. Zoek de vijf verschillen met Griekenland.

  • door Carlos Pauwels op woensdag 11 februari 2015

   Wij met zijn allen.

 • door antond op dinsdag 12 mei 2015

  Nog nooit een publieke petitie gezien met zoveel volslagen onbekende namen van 'wetenschappers' er op. Lachwekkend.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties