Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

“Wanneer zelfs leerkrachten én vrienden zwijgen als ze racisme zien”

Het gebeurde aan de ingang van de discotheek Red & Blue in Antwerpen. De leerlingen van enkele klassen van het Stedelijk Lyceum Merksem keken uit naar een avondje stappen met hun leraars in het kader van de 100-dagenviering. Vier gekleurde jongens werden echter tegengehouden aan de deur. De andere leerlingen én de leerkrachten gingen gewoon naar binnen. “Er was niemand die hen verdedigde”, schrijft de zus van één van de slachtoffers in een blog op Kifkif.
maandag 9 februari 2015

“Nu hoopte ik te kunnen schrijven dat de leerkrachten op heroïsche manier opkwamen voor de jongens. Dat de leerkrachten hadden gezegd dat dit ongehoord  en racistisch was. Dat zij hun verantwoordelijkheid als voorbeeldfiguur hadden opgenomen. Ik hoopte te kunnen schrijven dat de leerlingen met wie de jongens binnenkort afstuderen hadden voorgesteld om naar een niet-discriminerende discotheek te gaan. Helaas is dit geen sprookje maar dagelijkse realiteit. Alle leerlingen  en leerkrachten gingen naar binnen… De vier “allochtone” jongens bleven in de kou staan en vertrokken naar huis, verontwaardigd, woedend en teleurgesteld. De volgende dag zouden ze van hun klasgenoten wel horen hoe geslaagd de avond was geweest.”

Dat schrijft Kaoutar Zaitouni op Kifkif.be. Zij schrijft regelmatig stukken voor die website en toen ze het verhaal van haar broer – één van de vier jongemannen – hoorde, kroop ze in haar pen.

Danielle Van de Vel, directeur van de school, laat weten dat de betrokken leraars het incident zullen aankaarten bij het Centrum voor Gelijke Kansen. Al voegt Van de Vel meteen een nuancering toe. “Ik heb niet de indruk dat dat de oorzaak was. Bij de anderen die wel binnen mochten zaten er nog gekleurde jongens”, aldus de directeur. Volgens Van de Vel was het probleem dat de vier jongemannen hun studentenkaart niet bij hadden. “Mocht alles op een correcte manier verlopen zijn, zou dit niet gebeurd zijn”, zegt Van de Vel.

Kaoutar Zaitouni veegt die argumenten van tafel. “De anderen moesten hun studentenkaart niet eens tonen. Portiers vinden altijd wel een excuus om iemand tegen te houden. Ik zie mijn broer nog staan voor hij vertrok naar de discotheek. Vandaag kan ik eindelijk eens zonder probleem binnen in de discotheek, zei hij en dan gebeurt dit.”

Op de Facebook-pagina van de discotheek staat ook duidelijk vermeld dat er enkel een identiteitskaart nodig is. Over een studentenkaart wordt met geen woord gerept.

In haar stuk op Kifkif.be schrijft Zaitouni nog: “We leven in een samenleving waar wij-zij-denken centraal staat, waar we niet meer om structureel racisme heen kunnen dat tegelijkertijd geminimaliseerd wordt. Daarbovenop voelen jongeren zich uitgesloten en hebben ze het gevoel dat de samenleving inclusief hun directe omgeving hen links laat liggen. Klasgenoten, leerkrachten maar ook politici. Uit die laatste groep roepen sommigen dat racisme relatief is, dat we ons niet in een slachtofferrol moeten wentelen en dat we onze kansen moeten grijpen. Kansen grijpen. Laat mij niet lachen. Veel documentaires en reportages tonen al decennia dat racisme een vaste waarde is in het nachtleven.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door Fdfgvcg op maandag 9 februari 2015

  het probleem zit hier:

  dat de red en blue meestal uitsluitend feestjes houdt voor holebi's (maar de buitenwereld mag dat niet weten) dus ze zijn bezorgd dat moslims (meestal homofoob) ambras gaan maken in die discotheek indien dit feestje niet uitsluitend voor holebi's was, zitten die portiers toch in die sfeer van beveiliging.

  • door HELENE PASSTOORS op dinsdag 10 februari 2015

   wat is dit voor 'n reactie? Nu zijn die jongens niet alleen donker en per definitie 'Muslim' maar bovendien per definitie homofoob? Driedubbel racisme of wat? Ik ken trouwens nogal wat gays die - in uw termen - donkere oftewel 'Muslim' partners hebben, worden die dan geweerd of hoe zit dat? Ik dacht ook dat gays de eersten zouden moeten zijn om discriminatie te bestrijden aangezien ze uit ervaring weten wat dat is. Maar misschien ben ik dan naïf?

   Het gaat deze keer in de eerste plaats om de leraars en medeleerlingen. De boodschap schijnt te zijn: tja, racisme bestaat nu eenmaal, dus, Muslim jongeren, je moet daar mee leren leven en rustig naar huis gaan. Hoe rot is onze samenleving, hoe rot zijn onze scholen - wie gelooft nog de mooie woorden?

 • door Brahim op maandag 9 februari 2015

  Interessante docu over dezelfde problematiek, van maart 2013:

  http://www.een.be/programmas/volt/undercover-racisme-in-het-nachtleven

 • door Alpha op dinsdag 10 februari 2015

  Het probleem dat dit artikel aankaart is niet zozeer de discriminatie van de discotheken, maar vooral het gebrek aan reactie van de rest van de klas en de leerkrachten op de situatie.

  Dat privé instellingen als discotheken, bars, etc. hun eigen beleid voeren qua toegang is inderdaad al langer bekend.

  Maar het is inderdaad schokkend als een klas met hun leerkrachten als groep uit gaan, toestaan dat er mensen uit hun groep geweerd worden zonder te reageren, en erger nog, verder gaan alsof er niets aan de hand is. Dit is letterlijk een ernstige vorm van uitsluiting, van mensen te laten weten: 'jullie horen er niet bij'

 • door Alpha op dinsdag 10 februari 2015

  De problematiek hier is niet over het al of niet toelaten tot discotheken etc, maar wel over de reactie van de klasgenoten en leerkrachten.

  In wat kennelijk een gezamelijke uitstap had moeten zijn heeft de groep moedwillig (?) een aantal van hen achtergelaten, letterlijk uitgesloten. Dit is het schokkende van dit verhaal

 • door Berten Debergh op dinsdag 10 februari 2015

  Als gewezen leerkracht vind ik het verschrikkelijk dat de leerkrachten deze situatie zomaar lieten passeren. de reactie van de directeur is evenzeer ongepast.en bevestigt het wij-zij-denken! Hopelijk grinniken de politici (die met zoveel tamtam de taak van solidariteitsbevordering en maatschappelijke emancipatie doorschuiven naar de scholen) niet nu ze merken dat het onderwijs hun persoonlijke anti - moslimgevoelens ondersteunt. Beste leerkrachten, word nu toch eens volwassen en geef gestalte aan een kleurrijke warmhartige samenleving . Laat de jongeren niet in de kou staan!

 • door ALAMI op woensdag 18 februari 2015

  Dit is pure aanleiding tot nog meer geweld in de maatschappij en voor ieder vrij mens enorm frustrerend. In Antwerpen gebeuren ook ergere zaken. Graag zou Ik 100% tegen twee grote woorden waar de mensheid een zwak voor heeft Racisme+Discriminatie aan willen gaan niet 1x/jaar zoals op de internationale dag in Gent, maar dan wel overal 356 dagen en vooral in Antwerpen gebeuren dag en nacht nog zelfs strafbare ergere zaken (waar DECENNIA lang en nog steeds aan het lijden daarvan met heel wat schadeposten want het betreft basisrechten en behoeften waarvoor geen sprake van racisme en discriminatie moet zijn, sterker nog door de bevoegde instanties ivm drie basiszaken woonst+gezondheid+ menswaardig inkomen !). Wanneer uit noodzaak de bevoegde instanties zelfs meermaals mondeling en schriftelijk vraagt om tot je basisrechten te laten komen. Als je dit nu probeert bent dat allesbehalve het geval. En als je er iets durft tegen zeggen wordt het alleen maar erger. Jammer dat men dan onschuldigen ook hun basisrechten uitsluit.Er is werk aan de winkel. Antwerpen profileert zich graag als verdraagzaam en sociaal. Bovendien racisme en discriminatie komen niet alleen bij de Belgen voor, maar ook bij allochtonen, zelfs bij Ahmed en Ahmed maar dan in Antwerpen( bewijzen ter satving hievoor zijn er !), zo raar en schandalig, toch? Je zal schrikken! Dat is spijtig genoeg de realiteit hier!!! spijtig genoeg, we zijn 2015, aub wake up , niemand kiest in welk land of in welke cultuur we geboren worden of ergens gedwngen geraakt zijn !!! Heeft iemand zich ooit afgevraagd hoe dit komt? Net omdat dit erg zo lang en nog steeds is, misschien gaat dewereldmorgen.be alle bewijsstukken documenteren ( dikke dossier!) in een serie ooit althans in Belgie geschied want na DECENNIA nog steeds schade!

 • door ALAMI op woensdag 18 februari 2015

  IN VERGELIJKBARE SITUATIE INZAKE DE SOCIALE WONING NA ONBEWOONBAAR VERKLARING WERD IK DOOR SVKA Ahmed-2 MINDER GUNSTIG BEHANDELD DAN ZJN MEDEBEWONER Ahmed-1 ZONDER DAT HIERVOOR EEN ECHTE RECHTVAARDIGING GEGEVEN KAN WORDEN ??!! Als staving ter mijn schrijven hieromtrent.. werden door de woonbegeleiding van stad-Antwerpen 2 bewoners (de beide heren heten ook Ahmed !!) 'Ahmed-1 is medebewoner/gebouwgenoot op hetzelfde adres waar Ahmed-2 is met dezelfde onbewoonbaarverklaring naar SVKA gestuurd om sociaal woonst te krijgen. BEHANDELING voor Ahmed-2 MINDER GUNSTIG? ( of het op een aantal beschermde criteria gebaseerd is alleen maar zeer de vraag ?!) maar zeker niet op basis van rechten&de noodzaak want Ahmed-1 ' net geregulariseerd' met familie en wel direct geholpen, maar Ahmed-2 'erkende vluchteling' die het meest dringend nodig heeft en wel belastingbetalende tot in 2011 tgv ziekte werkonbekwaam door de reumatoloog verklaard was en ondanks het feit dat nu met nog meer invaliderende polypathologie, ploypharmacie en incontinentie ( dus, wel erg ziek en in nood is!!) , toch nog steeds tot op heden niet geholpen en moet blijkbaar circa 1.5 jaar ook wachten ( terwijl zijn MEDEBEWONER Ahmed-1 alleen maar 1.5 maand??!!) voor een sociaal woonst hoewel het bij Ahmed-2 mij nog steeds meer en meer erger wordt, momenteel kan hij zelfs niet lopen want gezwollen +ontstoken voeten tgv erge diabetes, ?! Sociale verhuurkantoren zijn erkende organisaties die woningen huren op de private huurmarkt en die voor een redelijke huurprijs onderverhuren. Ze werken met een wachtlijst en geven voorrang aan wie het meest dringend een woning nodig heeft.- WAAROM IS DAT ZO? Er is altijd een rechtvaardiging voor het toedoen en hier is dus de worst van nonkel Jef de lekkerste van het land'? Toch ?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties