about
Toon menu

Ouders verdwenen Mexicaanse studenten delen hun verhaal in Brussel

Jorge Legideno en Adan Abraham zijn twee van de in totaal 43 Mexicaanse studenten, die in september 2014 na deelname aan een protest zijn opgepakt en verdwenen. Hilda Legideno en Bernabe Abraham zijn hun ouders. Op 4 februari brachten ze een bezoek aan Brussel met het verzoek aan de internationale gemeenschap om de druk op de Mexicaanse overheid op te voeren en een officieel onderzoek te eisen.
donderdag 5 februari 2015

Mensenrechtenactiviste Stephanie Erin Brewer van Centro Derechos Humanos (links op de foto) ondersteunt de ouders (de man en de vrouw in het midden op de foto) in hun strijd om de kinderen terug te vinden:

“In hun ogen leven de kinderen nog steeds. Want de overheid heeft nog geen wetenschappelijke bewijsstukken geleverd die het tegendeel bewijzen. Het enige bewijs zijn de overblijfselen en identificatie van slechts één van de 43 studenten. Maar het is onduidelijk waar de overblijfselen vandaan komen. En hoe ze gevonden zijn is onbekend.” 

“Bovendien hebben de ouders het vertrouwen in de overheid compleet verloren. De staat veranderde haar versie van de feiten. In eerste instantie vertelden ze de ouders dat de kinderen gevonden waren in een massagraf. Alleen toonden experts later aan dat dit hun kinderen niet waren. De ouders geloven niks meer van wat de overheid zegt.” 

Officieel onderzoek

“Het is niet enkel een probleem van georganiseerde criminaliteit. Het probleem speelt op alle overheidsniveaus. De ouders zijn naar Brussel gekomen met een petitie voor de internationale gemeenschap en de Mexicaanse burgers in België. In de tekst vragen ze om de internationale steun voort te zetten en druk uit te blijven oefenen op eigen instituties om niet samen te werken met Mexico, geen handelsbetrekkingen aan te gaan en geen wapens aan het land te verkopen. En bovenal om te blijven aandringen dat de Mexicaanse overheid een officieel verzoek instelt, zodat de kans groeit dat hun kinderen gevonden worden en aan hen kunnen worden teruggegeven.” 

“Tot nu toe hebben overheden zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie geen strenge toon aangeslagen tegen Mexico. Uiteraard zeggen ze dat de zaak verontrustend en alarmerend is. Maar ze hebben geen sterk standpunt ingenomen tegen de hele kwestie. Ze hechten meer waarde aan hun handelsrelatie en strategische belangen met Mexico dan aan mensenlevens, concluderen de ouders.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.