Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Australië weigert Great Barrier Reef te beschermen

Australië wil dat de VN-organisatie UNESCO, die het werelderfgoed beschermt, het Great Barrier Reef niet als een bedreigd natuurgebied erkent. Het land wil baggerwerken in het kwetsbare koraalrif uitvoeren voor een nieuwe zeehaven.
dinsdag 3 februari 2015

In een officieel rapport van de Australische overheid over de toestand van het wereldberoemde koraalrif zegt minister van Leefmilieu Greg Hunt dat zijn land de bezorgdheid van de internationale gemeenschap over het koraalrif luid en duidelijk heeft gehoord. “We zullen met hernieuwde kracht de strijd tegen de achteruitgang van het rif aanpakken”, schrijft Hunt in het voorwoord van het rapport.

Verder worden echter argumenten aangehaald waarom de Commissie voor het Werelderfgoed van Unesco het koraalrif niet zou mogen omschrijven als "in gevaar". De UNESCO-commissie komt in juni 2015 samen in Duitsland om te bepalen of het Great Barrier Reef dat label verdient en het op de lijst van bedreigd werelderfgoed zou moeten komen.

Het rif heeft in de afgelopen dertig jaar de helft van zijn omvang verloren. UNESCO uitte ook in het verleden zijn bezorgdheid over de beslissing van de overheid om baggerwerken toe te staan voor de ontwikkeling van een nieuwe zeehaven. Het baggermateriaal werd daarvoor in de wateren van het rif gedumpt.

On the State of Conservation of the Great Barrier Reef Heritage Area (Australian Government Report)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.