about
Toon menu

VS-bondgenoot Jemen dreigt na 25 jaar opnieuw uiteen te vallen

Door de recente gewelddadige politieke chaos dreigt Jemen, dat pas in 1990 de eenheid tussen noord en zuid herstelde, opnieuw uiteen te vallen en mogelijk te belanden in een nieuwe burgeroorlog.
donderdag 29 januari 2015

Bij de hereniging van Noord en Zuid-Jemen op 22 mei 1990 na een bloedige burgeroorlog merkte een Britse krant destijds sarcastisch op: "Twee arme landen zijn nu één arm land geworden." Na de eenwording wist het land zich niet te ontworstelen aan de groep van Minst Ontwikkelde Landen (LDC's), een etiket waarmee de VN de armste onder de arme landen aanduiden. Die landen zijn sterk afhankelijk van buitenlandse hulp en hebben moeite economisch overeind te blijven.

Door de huidige politieke chaos – na het gedwongen aftreden van de president, de premier en de volledige regering op 22 januari 2015 – dreigt Jemen nog verder af te glijden. Dit land kan opnieuw uiteenvallen en belanden in een burgeroorlog.

In een op 27 januari 2015 gepubliceerd rapport van de International Crisis Group in Brussel staat te lezen dat de val van de regering de kans op "territoriale fragmentatie, economische ineenstorting en wijdverbreid geweld zeer reëel maakt, als niet snel een compromis wordt bereikt".

De verdreven regering van president Abdu Rabbu Mansour Hadi was een nauwe bondgenoot van de VS. Hadi werkte samen met de VS bij drone-aanvallen tegen Al Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQ in the Arabian Peninsula AQAP). De terroristische organisatie opereert vanuit afgelegen regio's in Jemen. De VS hadden zoveel vertrouwen in hun bondgenoot dat de val van de regering "de Amerikanen verraste", schrijft de New York Times.

Sektarisch conflict

Matthew Hoh van het Center for International Policy (CIP) zegt niet te weten of Jemen uiteen zal vallen. "Ik denk dat de angst groter is dat er massale chaos uitbreekt en geweld tussen verschillende facties, zoals we dat ook zien gebeuren in Afghanistan, Irak, Libië en Syrië. Dat zijn allemaal landen waar het Amerikaanse buitenlandbeleid zich intensief mee bemoeide."

Volgens een Arabische diplomaat die anoniem wil blijven, maken de Houthi-rebellen die nu aan de macht zijn deel uit van een sjiitische sekte, de Zaydis, die worden gefinancierd door Iran. Het land telt echter een soennitische meerderheid die gesteund wordt door buurland Saoedi-Arabië, zegt hij. Dat kan een sektarisch conflict uitlokken zoals in Syrië, Irak en Libanon.

Ironisch genoeg hebben alle partijen, inclusief de VS, een gezamenlijke vijand in AQAP, die onlangs de verantwoordelijkheid opeiste voor het bloedbad bij het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo.

Frontlijn

Vijay Prashad, hoogleraar Internationale Studies aan het Trinity College, zegt dat het moeilijk te voorspellen is hoe de situatie in Jemen zich zal ontwikkelen. "Het is niet erg duidelijk waar de frontlijnen precies lopen." De Jemenitische regering, die bekendstond als pro-Amerikaans, heeft sinds 2004 een spel gespeeld met de VS op het gebied van terrorismebestrijding.

Enerzijds, zegt Prashad, presenteerde de regering van Ali Abdullah Saleh, en later Hadi, zich als tegenstander van AQAP. Anderzijds gebruikten ze AQAP om de macht van hun opponenten, inclusief de Zaydis (Houthis), in te dammen.

"De Amerikanen waren van dit dubbelspel op de hoogte en ze accepteerden het. Daardoor kon AQAP Jar en andere regio's in Jemen innemen en vrij gemakkelijk onder controle houden".

Het idee dat de Zaydis marionetten van Iran zouden zijn, doet hij af als "belachelijk". Ze vormen volgens hem een "tribale confederatie die te maken kreeg met het scherpe zwaard van Saleh en Hadi". De Zaydis zijn volgens hem tegen AQAP en zullen hun het leven niet per se gemakkelijker maken.

Matthew Hoh zegt dat het al tientallen jaren durende Amerikaanse Midden-Oostenbeleid, zoals het uitspelen van de ene theocratie (Saoedi-Arabië) tegen de andere (Iran), rampzalige gevolgen heeft gehad voor de regio. "De enigen die daar baat bij hebben gehad, zijn extremistische groepen, die profiteren van oorlogen, geweld en haat, en de Amerikaanse en westerse wapenproducenten die elk jaar hun winst zien stijgen."

Toen Noord en Zuid-Jemen één werden, bezat het herenigde land vooral wapens uit Rusland, destijds een nauwe militaire bondgenoot van Zuid-Jemen. Het Jemenitische wapenarsenaal uit de voormalige Sovjet Unie werd later versterkt met Amerikaanse en westerse wapensystemen.

Bron: U.S. Ally Yemen in Danger of Splitting into Two – Again

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.