Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Noam Chomsky: wij zijn allen ‘American Sniper’

Noam Chomsky ziet de verklaring voor de populariteit van de film ‘American Sniper’ van Clint Eastwood in de geruststelling die de film biedt. “Deze film helpt ons te begrijpen waarom het zo gemakkelijk is om de meest extreme terroristische moordcampagne van de moderne geschiedenis te negeren.”
donderdag 29 januari 2015

Tijdens een lezing in Cambridge, Massachusetts, op 23 januari las Chomsky een recensie van de krant The New York Times voor, die vol lof was over de film. Deze recensie begint met het beledigen van “intellectuelen, die zich bezig houden met het keuvelen over ongekende kunstdrama’s, terwijl de alledaagse Amerikaan in massa kwam opdagen voor een patriottische, pro-familie film die alle bezoekersrecords verbrak tijdens zijn openingsdagen”.

Chomsky vroeg zich luidop af: “Wat was deze patriottische, pro-familiefilm die de alledaagse Amerikaan zo fascineert? Wel, die gaat over de meest dodelijke sluipschutter in de Amerikaanse geschiedenis, een kerel genaamd Chris Kyle, die beweert dat hij zijn vaardigheden had gebruikt om honderden mensen in Irak te vermoorden.”

“Kyle’s eerste moord was een vrouw die blijkbaar de straat inliep met een granaat in haar hand terwijl de mariniers haar dorp aanvielen. Kyle beschrijft hoe hij haar vermoordde met één enkel schot: (Chomsky citeert Chris Kyle) ‘Ik haatte de vervloekte wilden die ik aan het bevechten was. Wild, verachtelijk, slecht – dat is wat we aan het bevechten zijn in Irak. Dat is waarom veel mensen, mijzelf inclusief, deze vijanden wilde beesten noemen. Er was geen enkele andere manier mogelijk om te beschrijven wat we daar tegenkwamen’.”

Chomsky citeerde ook het weekblad The New Yorker dat de film prees met volgende bewoordingen “Het was geweldig, het hield zich aan de cinematografische waarden… het was goed gemaakt.” Aan de andere kant van het spectrum was er Jeff Stein van het weekblad Newsweek, een voormalige Amerikaanse inlichtingenofficier. Hij noemde de film verschrikkelijk.

Chomsky citeerde dat Stein zich in zijn recensie een bezoek herinnerde aan een “clubhuis voor sluipschutters", waar “op de muren van de bar zwart-op-wit nazi SS-kentekens en andere symbolen van de Wehrmacht (het Duitse leger) hingen. De sluipschutters van de marine identificeerden zich duidelijk met de scherpschutters van ’s werelds meest beruchte moordmachine (het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog), in plaats van met hun eigen troepen”.

“Chris Kyle beschouwde zijn eerste moordslachtoffer als een terrorist – een vrouw die in de straten van haar eigen dorp was – maar dat kunnen we niet wijten aan de mentaliteit van één enkele psychopathische moordenaar. We maken allemaal uit van dezelfde groep mensen als het gaat over het tolereren of verzwijgen van het officiële beleid.”

“Deze sluipschuttersmentaliteit helpt ons te begrijpen waarom het zo gemakkelijk is om wat overduidelijk de meeste extreme terroristische campagne van de moderne tijden is, zo niet in de hele menselijke geschiedenis, te negeren – deze wereldwijde moordcampagne van Obama, deze drone-campagne, die officieel gericht is op het vermoorden van mensen die er alleen van verdacht worden ons misschien ooit kwaad te willen berokkenen.”

Chomsky gaf het publiek de raad om in plaats van de film een aantal van de uitgeschreven rapporten van drone-operatoren te lezen. Hij noemde die “schrijnend” omwille van de mensonterende manier  waarop ze praten over de mensen die het doelwit op hun computerschermen zijn.

De implicatie is volgens Chomsky duidelijk en huiveringwekkend. Zijn we allen minstens stilzwijgend Amerikaanse sluipschutters?

Dit is een samenvatting en vertaling van het artikel Chomsky Blasts 'American Sniper' and the Media that Glorifies It door Bavo Vanoost.

De volledige commentaar van Noam Chomsky:

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door abcdef op vrijdag 30 januari 2015

  de meeste extreme terroristische "champagne"?

  • door ria aerts op zondag 1 februari 2015

   Is dit cynisch bedoeld? Kent u wel het volledige alfabet?

  • door Lode Vanoost op zondag 1 februari 2015

   Zeer domme tikfout van mij, werd verbeterd.

  • door Didier op zondag 1 februari 2015

   Flink zo, jij kan de eerste zes letters van het alfabet al correct weergeven – én in de juiste volgorde, een dubbele bravo!

   Over die sluipschutter, Chris Kyle, meende ik ooit ergens gelezen te hebben dat hij 255 ‘confirmed kills’ op zijn actief heeft. Corrigeer me gerust als ik me vergis en het er maar 155 waren. Tientallen argeloze mensen heeft hij op een laffe wijze afgemaakt. Weldenkende mensen – je weet wel, mensen met een leven buiten televisieshows annex nieuws- en filmpropaganda, mensen die eten, wandelen, lachen en liefhebben – dat soort mensen dus, noemen dit een seriemoordenaar.

   In de VS liep hij vanzelfsprekend en uiteraard vrij rond, tot hij op een dag – God verbiede het! – zelf gewelddadig werd doodgeschoten. In vele Amerikaanse middens, en nu ook in een honderd-Oscars-film, wordt hij verheerlijkt als een held. Een held die heeft deelgenomen aan een op leugens gebaseerde moordcampagne op honderdduizenden compleet onschuldige mensen. Het morele niveau van the land of the free, dat tot op de dag van vandaag door sommige mensen (een andere soort dan) als dusdanig wordt bewierookt.

   • door barth op maandag 2 februari 2015

    De hatelijkheden die hier uitgewisseld worden zijn het substraat waarop deze sluipschutters gedijen.

    • door Didier op maandag 2 februari 2015

     Bedankt voor de illustratie - precies wat ik bedoelde, over de moordenaars geen kwaad. Innige deelneming.

     • door barth op dinsdag 3 februari 2015

      Ik schrijf tot nader order nog altijd wat ìk bedoel. Wat jij bedoelt, moet jij maar schrijven.

     Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties