Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Gezondheidszorg Oost-Oekraïne staat op instorten

Internationale organisaties waarschuwen dat Oost-Oekraïne op de rand van een humanitaire ramp staat door de ineenstorting van de gezondheidszorg, als gevolg van de burgeroorlog. Vooral de zorg voor gemarginaliseerde groepen staat onder druk.
donderdag 29 januari 2015

Het conflict tussen het etnisch Russische Oekraïense oosten en de centrale regering in Kiev treft meer dan 5 miljoen mensen. Daarvan beschouwen de VN-Wereldgezondheidsorganisatie WHO en mensenrechtenorganisaties 1,4 miljoen mensen als "zeer kwetsbaar", vanwege ontheemding, gebrek aan inkomen en het ontbreken van essentiële diensten zoals gezondheidszorg.

Door een compleet gebrek aan vaccins dreigen ziekten als polio en mazelen uit te breken. Ook bestaat het risico dat mensen met hiv/aids en tuberculose zonder medicijnen komen te zitten. Het monitoren van patiënten is vrijwel onmogelijk geworden. De aanvoer van medicijnen stagneert, ziekenhuizen worden verwoest of ze kampen met water- en elektriciteitstekorten en te weinig personeel.

Ontheemden

Een groot aantal mensen is ontheemd geraakt door het conflict. Volgens de VN gaat het om 700.000 mensen en hun aantal stijgt nog steeds. Deze mensen leven vaak in wanhopige en onhygiënische omstandigheden waardoor extra gezondheidsrisico's ontstaan.

Oekraïne kent een van de ernstigste hiv/aids-epidemieën in de wereld. De ziekte verspreidt zich vooral via drugsgebruikers die injecteren. Anders dan veel andere Oost-Europese landen, heeft het land echter al langer dan tien jaar internationaal geprezen drugsprogramma's, onder meer voor substitutietherapie. Die zijn vooral belangrijk voor Oost-Oekraïne omdat de meeste drugsgebruikers die injecteren in de regio's Loehansk en Donetsk wonen.

Organisaties die werken met verslaafden, zeggen echter dat binnen enkele weken de voorraad methadon en buprenorfine op kan zijn en dat er geen nieuwe voorraad verwacht wordt. De Oekraïnse afdeling van de organisatie International HIV/AIDS Alliance http://www.aidsalliance.org/ verwacht dat in februari de voorraden antiretrovirale medicijnen en andere levensreddende medicijnen op zullen zijn.

Zestig procent van de patiënten die substitutietherapie krijgen is ook hiv-positief, zegt een arts uit Donetsk die anoniem wil blijven. Hij maakt zich zorgen dat deze mensen hun drugs weer in het illegale circuit gaan halen en naalden gaan delen, waardoor ziekten als hiv en hepatitis C, maar ook tuberculose, zich terug kunnen verspreiden.

Roma

Drugsgebruikers zijn niet de enige gemarginaliseerde groep die moeite heeft de juiste zorg te krijgen. De ongeveer 400.000 leden tellende Roma-gemeenschap in Oekraïne, heeft net als in veel andere Oost-Europese landen, te kampen met discriminatie en sociale uitsluiting.

Deze groep had altijd al beperkt toegang tot de gezondheidszorg, omdat veel Roma geen officieel identiteitsbewijs hebben. Ze zijn doorgaans arm, waardoor medicijnen waarvoor betaald moet worden vaak geen optie zijn. De Roma leven bovendien vaak in afgelegen gebieden, ver weg van gezondheidscentra.

"Slechts weinig Roma-kinderen zijn gevaccineerd", zegt Dorit Nitzan, hoofd van de WHO in Oekraïne. "Het aantal gevallen van tuberculose en andere overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten, ligt onder de Roma hoger dan gemiddeld." De problemen onder de Roma zijn nog verergerd door de burgeroorlog.

Bron: Marginalised Groups Struggle to Access Healthcare in Conflict-Torn East Ukraine

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.