Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu
Opinie

Kobanê bevrijd! Koerdische strijders verdrijven IS

Na 134 dagen van verzet hebben de Koerdische strijdkrachten van de YPG/YPJ eindelijk IS uit Kobanê verdreven. Hoewel deze veldslag gewonnen is, blijft de strijd voortduren.
dinsdag 27 januari 2015

Op maandag 26 januari hebben de Koerden en hun kameraden in Kobanê het onmogelijke voor elkaar gekregen. Ze zijn erin geslaagd de strijders van de Islamitische Staat (IS) uit de stad weg te drukken.

Na 134 dagen van hevige gevechten tussen aan de ene kant de Koerdische troepen van de YPG en YPJ (De Volks- en Vrouwenverdedigingseenheden), en Peshmerga (Koerdische soldaten van de Kurdish Regional Governement in Irak, nvdr) en het Vrije Syrische Leger en aan de andere kant IS, lijkt het erop dat de laatste wijken van de stad onder controle van de jihadistische militanten eindelijk bevrijd zijn.

Op het moment dat de officiële woordvoerder van de YPG, Polat Can, de volledige bevrijding van de stad op Twitter aankondigde, stonden sociale media bol van beelden van feestvierende verzetsstrijders, uitgebrande IS-tanks en natuurlijk de iconische rood-geel-groene vlag van TEV-DEM, de Beweging voor een Democratische Samenleving, wapperend boven op de strategisch belangrijke Mishtenurheuvel die uitkijkt over de stad.

Vastberadenheid

Het IS-offensief op Kobanê startte midden september, toen hun strijdkrachten er op enkele dagen tijd in slaagden om het platteland rondom de stad te veroveren vooraleer op het stadscentrum zelf te marcheren. Hierdoor werden honderdduizenden mensen gedwongen hun huizen te verlaten en in allerijl weg te vluchten voor de zwaar bewapende jihadisten die enkel puin en vernieling in hun spoor achterlieten.

Naar schatting 260.000 personen zochten bescherming vlak over de grens in Turkije, maar enkele honderden verzetsstrijders bleven achter om de stad te beschermen. Met niet veel meer dan hun AK-47’s en stevige vastberadenheid om de opmars van IS in Kobanê een halt toe te roepen, slaagden de mannen en vrouwen van de YPG/YPJ erin te voorkomen dat IS weer een nieuwe stad aan haar lange lijst van militaire overwinningen de afgelopen maanden kon toevoegen.

Het verzet van de Koerdische strijders tegen IS werd tegengewerkt door het beleid van buur Turkije. Deze hield de grens met de belegerde stad hermetisch gesloten waardoor geen enkele hulp het verzet bereikte. Terzelfdertijd hebben verschillende bronnen en waarnemers melding gemaakt van vermeende militaire, logistieke en medische steun aan de jihadisten.

Echte bevrijding

De afgelopen maanden zijn Koerdische strijders en hun medestanders vanuit heel de regio en over gans de wereld samengekomen aan de Turkse kant van de grens om hun steun en solidariteit met het verzet te betonen. De strijd in Kobanê zette niet enkel de effectiviteit van de Koerdische milities in de schijnwerpers, als één van de enige gewapende krachten in de regio die erin slagen IS te bestrijden, maar het bracht ook het pleit van de bevolking van Rojava en hun sociale revolutie, gegrond in directe democratie, gendergelijkheid en ecologische duurzaamheid, onder de wereldwijde aandacht

Hoewel de overwinning in Kobanê zonder twijfel van cruciaal belang is in de strijd tegen IS en moet gevierd worden, moet ook worden benadrukt dat de strijd ver van voorbij is. Het merendeel van de meer dan 300 dorpen die deel uitmaken van het kanton Kobanê blijven onder de controle van IS, en zolang dit het geval is kunnen de meeste van de vluchtelingen in Turkije niet terugkeren naar hun huizen.

Daarenboven ligt de bevrijde stad Kobanê momenteel in puin. De onophoudelijke aanvallen met mortiergranaten, zware artillerie en autobommen van IS in combinatie met de luchtbombardementen van de door de VS-geleide coalitie tegen IS-stellingen in de stad hebben gehele wijken vernietigd.

De bevrijding van Kobanê is van militair strategisch belang, maar nog voornamer is het een symbolische overwinning van democratie op autoritarisme, pluralisme op fascisme, van vrijheid op repressie – en bovenal een overwinning die de wereld de ware kracht heeft getoond van hen die vechten voor echte bevrijding ten opzichte van het fanatisme van hen die louter vechten voor frauduleuze overtuigingen.

Bottom-up

Terwijl Kobanê onder vuur lag, ging de revolutie voort in de naburige kantons van Afrîn en Cizîrê: volksraden werden opgezet, arbeiderscoöperatieven ontwikkeld en vrouwen begonnen zich actief in te zetten in de besluitvormingsprocessen die de fundamenten leggen voor een nieuwe samenleving waarin macht bottom-up, in plaats van top-down, groeit.

De grootste uitdaging voor de bevolking van Kobanê, en mogelijks een cruciale test voor de sterkte van de revolutie, ligt in het verschiet. Niet enkel de stad, maar een hele samenleving zal vanaf niets moeten worden heropgebouwd

De inwoners van Kobanê hebben hun sterkte op het slagveld bewezen, en hun heroïsche verzet, tegen alle verwachtingen in, is een baken van hoop voor allen die geloven dat de strijd tegen de repressieve krachten van het fascisme, in welke vorm ook, kan gewonnen worden.

De internationale aandacht die de strijd van Koabnê gekregen heeft, kan nu worden gebruikt om aan de wereld te tonen dat de bevolking van Rojava niet enkel het voortouw neemt in de strijd tegen het extremisme van IS, maar ook in het bevechten van de krachten van imperialisme, kapitalisme en patriarchie die zoveel van het kwaad hebben gebroed dat momenteel samenlevingen over de gehele aardbol plaagt – en in het bijzonder in het Midden-Oosten.

Bijî Berxwedane Kobani!
Bijî Berxwedane YPG!
Bijî Berxwedane YPJ!
Bijî Berxwedane Rojava!

(Leve de verzetsstrijders van Kobanê! YPG! YPJ! Rojava!)

Vertaling van "Kobani Liberated! Kurdisch forces push ISIS out of town", verschenen op Roar Magazine, copyleft.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

8 reacties

 • door Bertje op dinsdag 27 januari 2015

  Uitstekend nieuws, het begin van het einde voor de IS. Ik zie Obama nog terug grondtroepen sturen om de rest van de IS ook af te maken. Over 5 à 10 jaar zullen Syrië en Irak er anders uitzien. De grenzen zullen niet meer de huidige zijn. Voor mijn part verdienen de moedige Koerden een eigen staat. Het zou een rechtzetting zijn van een historische onrechtvaardigheid. De Koerden vielen na de opsplitsing van het Ottomaanse rijk uit de boot, en hebben daar een heel zware prijs voor betaald: vervolging en discriminatie in alle landen waar ze een minderheid vormen.

  Idealiter zou het soennietische gedeelte van Syrië en Irak bezet worden, waarom niet door dezelfde vier landen die Duitsland bezetten: Rusland, GB, FR en de US? Net zoals de campagne van denazificatie in Duitsland, zou er daar een campagne van dejihadisatie moeten gevoerd worden, met als doelstelling de bevolking te deradicaliseren. Zie ook deStandaard van vandaag (27/1/2015), met het artikel over de filmploegen te Auschwitz. De 4 bezetters maakten beelden en documentaires, in de eerste plaats om de bevolking te confronteren met de gruwel en hen te wijzen op hun collectieve verantwoordelijkheid. Lees ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Denazification , hoofdstuk: "responsibility and collective guilt". En ook "surveys": uit opiniepeilingen vlak na de oorlog bleek dat 37% van de Duitse bevolking van mening was dat de uitroeing van Joden en niet-Ariërs noodzakelijk was. Enkele jaren later waren die meningen totaal veranderd. Onthersenspoelen is dus perfect mogelijk. Mensen wier geest door jarenlange haatpropaganda verziekt is, kunnen daarvan genezen worden. Kan zoiets vandaag opnieuw gedaan worden? Ja, maar enkel indien we zelf een sterke morele overtuiging hebben, een helder onderscheid tussen goed en kwaad. De grootste belemmering zit in onze eigen cultuur: het post-moderne moreel relativisme dat neigt naar nihilisme...

  • door Ludo Keersmaekers op dinsdag 27 januari 2015

   Bezetting van delen van Irak en Syrië door de VS, GB, FR en Rusland . De wereld is dus niet veranderd na 70 jaar !!Wat een kolonialistische mentaliteit. De twee oorlogen van de VS en wat bondgenoten tegen Irak, denk eens na wat chaos dat die veroorzaakt hebben. Wapenverkoop aan Saoedi-Arabië die dan bij de terroristen terechtkwamen , heb je daar al eens over nagedacht. Nu wil je drie brandstichters (VS, GB en FR) nog eens grote delen van de regio laten bezetten. Dat is de beste manier om nieuwe terroristen zoals IS en Al-Nusra te kweken

   • door Bertje op woensdag 28 januari 2015

    Nee, geen nieuwe terroristen kweken, maar pacificeren. Dat was perfect mogelijk in Duitsland en Japan, net zoals de IS aggressieve expansionistische staten met een haatdragende totalitaire ideologie die zware misdaden pleegden en hele volksgroepen hebben uitgemoord. Vandaag is de mentaliteit van de Duitsers en Japanners totaal veranderd, ze hebben hun fout ingezien, als het gevolg van contra-propaganda en heropvoeding. Iets gelijkaardigs is perfect mogelijk met soennietische extremisten. En wat is het alternatief? Containment? De IS laten verderbestaan, maar ervoor zorgen dat ze zich niet uitbreiden? Of niet tussenkomen en uiteindelijk het Syrische regime de overwinning schenken? Wat er dan zal gebeuren, is makkelijk te voorspellen, lees na hoe vader Al-Assad omging met zijn islamistische tegenstanders: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_Hama . En in Irak? Het corrupte regime in Bagdad aan de overwinning helpen en hen het gebied laten pacificeren op Arabische wijze? Of verwacht u dat er plots een pluralistische democratie zal ontstaan in Irak met respect voor minderheden, andersgelovigen waar vrouwen en homo's gelijke rechten hebben, en waar Arabisch tribalisme plots geen rol meer speelt?

   • door Bertje op donderdag 29 januari 2015

    En inderdaad, de contrapropaganda is begonnen: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150128_01498393

    "Frankrijk legt leugens jihadisten bloot", was ook op het journaal. En hoe doen ze dat? Door vreselijke beelden te tonen van misdaden door de IS te tonen. Net zoals de bezetters van Duitsland het Duitse volk met vreselijke beelden van concentratiekampen confronteerden om hen te wijzen op hun collectieve schuld, op de leugens waarin ze geloofden, op de gevolgen van hun steun aan het totalitaire regime met zijn onverdraagzame gedachtengoed. En dat is nog maar het begin.

    Eingelijk is het raar dat het zo lang geduurd heeft. De aanslagen bij Charlie Hebo hebben Frankrijk wakkergeschud. Ze hebben de fransen ook een aantal principes doen herontdekken waarvan ze door hun moreel relativisme vergeten waren dat ze die hadden. Zoals gezegd: de grootste belemmering zit in onze eigen cultuur. En die belemmering wordt nu stilaan uit de weg geruimd. Ondanks het weerwerk van hen die ons een verlammend schuldgevoel willen aanpraten, ondanks de slachtofferretoriek die ook op dit forum welig tiert...

  • door Bertje op woensdag 11 februari 2015

   Ook mijn andere voorspelling komt uit: de VS zullen opnieuw grondtroepen sturen. Vandaag in deTijd: "Obama wil groen licht voor "beperkte grondoperaties" tegen IS http://www.tijd.be/detail.art?a=9599278

 • door Jahi op dinsdag 27 januari 2015

  Neen Bertje ik vrees dat je mis bent, hoe jammer ook. In deze wereld is er niets nieuw onder de zon. In 1881 begon in Soedan, toen nog een Egyptische provincie, een zelfverklaarde Mahdi, de genaamde Mohammed Ahmed ibn Abd Allah, een opstand tegen de Egyptische bezetters die hij al snel veranderde een echte jihad. Haast probleemlos wist hij met zijn leger in 1883 El Obeid in te nemen en zo de macht in de provincies van Kordofan en Darfur over te nemen. Mohammed Ahmed veroverde in januari 1885 Khartoem waarbij de Engelse in Egyptische dienst, gouverneur-generaal Charles George Gordon werd vermoord en zo een 10000 inwoners van Khartoem werden afgeslacht, vaak na vreselijke martelingen. Pas aan het einde van de middag van de 2de dag, gaf de gezalfde Mahdi zijn mannen opdracht met het moorden te stoppen. Een klein Engels legertje kwam volgens de geschiedenis net 2 dagen te laat om de stad nog te redden, dus verdwenen ze maar terug naar de vetpotten in Cairo. Die Mohammed Ahmed stichtte zijn vrome I.S staat en overleed al in juni 1885. Zijn schrikbewind en zijn harem werd prompt overgenomen door een van zijn snuggerste generaal ene Abdallah ibn Muhammad. De Mahdisten voerden oorlog tegen iedere andersdenkende zoals tegen de Ethiopiërs beheersten de hele Soedan. Pas 17 jaar later, in 1897 namen de Engelsen…en de Egyptenaren zich de moeite en de tijd om deze bende die de donkerste schaduw der middeleeuwen over het land hadden ingevoerd te gaan bestrijden. In 1898 versloeg een Brits-Egyptische leger onder het bevel van generaal Kitchener haast probleemloos en definitief Abdallah Ibn Muhammad en zijn bende godsdienstfanaten bij de slag van Karari en wat later die bij hun hoofdstad Omdurman. Neen meneer Bertje helaas, dat groepje gevaarlijke mafkezen van I.S is er nog voor een aardig tijdje al is het maar als bliksemafleider voor al wat er misloopt in het midden Oosten en dat is veel! Hadden de Amerikanen en hun meest bekende geallieerden iets aan dat I.S willen doen dan was dit al gebeurd, 3 dagen de gebalde kracht en vuurkracht van ‘Dessert storm' op dat zooitje ongeregeld loslaten en het is daar op de dode martelaren na nog te begraven, opgekuist. Maar je moet natuurlijk willen, en haast vergeten dat ‘Free Syrien army’ wie zei d’er weer dat het wij, het Westen ze dienden te steunen, zo ziet men maar bezin voor je begint, met een plaatselijke dictator weg te werken, wat krijg je dan in de plaats.

 • door Yvon Princen op woensdag 28 januari 2015

  Ik lees aan de andere kant " het Vrije Syrische leger en Is".

  Vecht het Vrije Syrische leger tegen de Koerden in de buurt van Kobane? Anderzijds hoorde ik op de radio 80 % van de bombardementen van de V.S. in Syrië gebeurden rond Kobane.

  Bombardeert de VS ook het Vrije Syrische leger nu? Wie levert wapens aan het Vrije Syrische momenteel nu dan? Of klopt deze berichtgeving niet helemaal. Of is de term Vrije Syrische leger in deze anders als wat daar vroeger mee bedoeld werd?

  • door coenvanderstede op woensdag 28 januari 2015

   Idem hier. Ik denk dat Leverink zijn huiswerk niet goed gemaakt heeft. Al twijfel ik wel of FSA voluit gegaan is tegen IS. Als vriend van Turkije kun je moeilijk vechten tegen een andere vriend van Turkije.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties