Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Lumumba taboe op eigen herdenkingsdag in Bozar

Op 17 januari, de herdenkingsdag van de moord op Patrice Lumumba, ging het festival Congolisation van start. De naam is een spel met de woorden Congo en 'colonisation'. Het festival wil de culturele rijkdom van de Congolese diaspora in België in de verf zetten. Alleen mocht er vreemd genoeg met geen woord gerept worden over diezelfde Lumumba.
zondag 18 januari 2015

Congolisation is een initiatief van de zanger-acteur Pitcho Womba Konga. Een maand lang zijn er films, debatten, optredens en tentoonstellingen op verschillende lokaties in Brussel.

Afropean, de dag rond Afrikaanse kunst in Europa in de Bozar, was meteen de start van het festival. Die dag was meteen ook de start van het Europees jaar van de ontwikkeling.

Er was een Afrikaanse markt. Je kon er boeken over en uit Afrika kopen. 's Avonds waren er optredens van wereldster Alpha Blondy en Peggy Tabu, de zoon van de legendarische zanger Tabuley. Alleen was er in het programma geen enkele verwijzing naar Lumumba die op 17 januari 1961 vermoord werd met medeplichtigheid van de Belgische autoriteiten.

Om dat goed te maken hebben enkele tientallen activisten dan maar zelf een herdenking georganiseerd in de Victor Horta Hal van de Bozar. Ze droegen een t-shirt, luisterden naar de toespraak die Lumumba hield op de dag van de onafhankelijkheid en hadden plakband op hun mond gekleefd.

“Sommige officiële instanties zoals de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) wilden liever geen hommage aan Lumumba. Blijkbaar ligt dat nog altijd te gevoelig. Dan moet het maar zo want wij hebben wel heel nadrukkelijk deze dag gekozen om ons festival van start te laten gaan en te tonen dat we zijn traditie verder zetten”, zegt Pitcho Womba Konga.

“Die Belgische lange tenen als het over Lumumba gaat, zie je ook in het feit dat er ondertussen 87 landen zijn met een plein of straat genoemd naar de eerste Congolese premier maar in België lukt het niet. België zou hiermee nochtans een mooi signaal van verzoening kunnen geven”, aldus Pitcho Womba Konga.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door HELENE PASSTOORS op zondag 18 januari 2015

  Juist... Is het wachten soms op een satirische spotprent van Lumumba om onze landgenoten van Afrikaanse herkomst te leren wat meningsvrijheid is?

 • door TeTiTaTuTis op maandag 19 januari 2015

  Zou het kunnen dat Etienne Davignon, waarvoor Bozar onlangs nog haar statuten aanpaste om hem nog een derde termijn als voorzitter van de raad van bestuur te vergunnen, achter de schermen enige druk heeft uitgeoefend om de hommage aan Lumumba te schrappen van het programma van het Congolisatie festival, dat nochtans als startdatum precies 17 januari had uitgekozen, ter herdenking van de moord op hun eerste democratisch verkozen eerste minister?

  Een slag in het gezicht van de Congolese gemeenschap, dat zeker. De initiatiefnemers dienden ook gevat van repliek en staken met een pleister op de mond de vinger in de wond. Dit terwijl de fameuze onafhankelijkheidsspeech van Lumumba doorheen Bozar weergalmde, de speech N.B. die volgens veler overtuiging ook het hoofd van Lumumba gekost zou hebben. Want blijkbaar kunnen niet alleen spotprenten van de profeet toorn wekken, net als blijkbaar evenmin alleen Jihadisten moorden beramen.

  Misschien niet slecht eraan te herinneren nu in volle Charliemania ook in Bozar op alle schermen fier "JE SUIS CHARLIE" pronkt.

  En waarom niet met een slothappening ter afsluiting van het Congolisatie festival op 17 februari? Ook een memorabele datum trouwens: dag dat men eindelijk de moord op Lumumba durfde wereldkundig te maken en de eerste leugens zich verspreiden, die vijftig jaar later nog nazinderen in Bozar voorwaar ... à suivre ...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties