Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Terreur Boko Haram breidt uit naar Kameroen

Scholen in het noorden van Kameroen in de grensstreek met Nigeria, waar terreurorganisatie Boko Haram dood en verderf zaait, moeten sluiten omdat onderwijzers weigeren er nog te werken. De kans dat de regio voor het einde van 2015 de VN-Millenniumdoelstelling voor onderwijs nog haalt, is dan ook klein.
donderdag 15 januari 2015

"Ik neem liever ontslag dan op zo'n plaats te gaan werken", zegt een basisschoolleraar op de vraag waarom hij een baan in het noorden van Kameroen niet heeft aangenomen. James Ngoran is niet de enige leraar die weigert te verhuizen naar het aan Nigeria grenzende gebied waar de extremistische moslimorganisatie Boko Haram aanvallen uitvoert.

"Veel onderwijzers die een plaats krijgen toegewezen in het noorden, gaan eenvoudigweg niet. Ze zijn allemaal bang voor hun leven", zegt Wilson Ngam, ambtenaar bij de regionale administratie voor basisonderwijs in het noorden. Hij zegt dat in 2014 meer dan tweehonderd onderwijzers werk geweigerd hebben in de regio.

De overheid heeft in de regio al talloze scholen gesloten vanwege het geweld van Boko Haram. Volgens Mounouna Fotso van het Kameroense ministerie van Onderwijs zijn al meer dan 130 scholen dicht. De meeste van die scholen zijn te vinden in de departementen Mayo-Tsanaga, Mayo-Sava en Logone-et-Chari. Die grenzen allemaal aan Nigeria, waar Boko Haram zijn thuisbasis heeft.

Psychologische schade

Door de sluiting van scholen en de psychologische schade bij leerlingen en leerlingen, is men bezorgd dat de VN-Millenniumdoelstelling voor onderwijs niet gehaald zal worden in het getroffen regio. Eén van de acht VN-Milleniuemdoelstellingen – opgesteld in 2000 – is basisonderwijs voor alle kinderen op de wereld vóór het einde van 2015.

Zowel de regering als burgerorganisaties zijn het erover eens dat basisonderwijs voor iedereen haalbaar is voor het einde van 2015 in het zuiden van het land, waar praktisch alle kinderen naar school gaan. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF gaat in heel Kameroen gemiddeld 83 procent van de kinderen naar school. In de noordelijke regio is dat slechts 49 procent.

Mahamat Abba, een inwoner van het dorp Fotocol in het noordelijke departement Logone-et-Chari wiens vier kinderen naar een openbare school gingen, is met zijn hele gezin gevlucht naar Kousseri bij de westelijke grens met Tsjaad. "Ik keek naar mijn kinderen en lieve vrouw en wist dat een kogel of bom hen op elk moment zou kunnen raken. We moesten wel naar een veiliger omgeving. Hier een leven opbouwen, is echter een nachtmerrie. We hebben alles achtergelaten", zegt hij.

Alhadji Abakoura, uit Amchidé, voegt eraan toe dat zijn stad lijkt op een spookstad. "De stad had zes basisscholen en een kleuterschool. Die zijn allemaal dicht."

Overvolle scholen

Scholen die nog wel open zijn, moeten de extra leerlingen opvangen zonder dat ze daar extra geld voor krijgen. "We moeten tijdens de les soms op de vensterbank zitten omdat er te weinig zitplaatsen zijn", zegt Ahmadou Saidou, een leerling aan de basisschool. Hij woont niet meer in Amchidé, waar in september 2014 twee leerlingen en een leraar omkwamen bij een aanslag. Ahmadou zegt dat er nu zes leerlingen zitten op bankjes waar er vroeger drie zaten.

"Onder normale omstandigheden zouden in elk klaslokaal maximaal 60 leerlingen mogen zitten", zegt Mahamat Ahamat, regionaal afgevaardigde voor basisonderwijs. "We zitten nu in een situatie waarin er soms meer dan 130 leerlingen in een klas zitten. We proberen gevluchte leraren in te zetten op scholen waar deze leerlingen terechtkomen."

Burgerrechten

Boko Haram is in de afgelopen jaren steeds actiever geworden in Kameroen. Zowel burgers als militairen werden slachtoffer van aanslagen en ontvoeringen. In antwoord op de crisis heeft Kameroen militaire en wettelijke hervormingen doorgevoerd. Er werd een militaire zone afgebakend in de provincie Extrême-Nord.

Volgens minister van Defensie Edgar Alain Mebe Ngo'o is die zone belangrijk om effectief te kunnen opereren. De VS, Duitsland en Israël hebben volgens berichten in de media militair materieel geleverd. Volgens de minister wil Kameroen in de komende twee jaar 20.000 bijkomende militairen aanwerven om de strijd tegen het terrorisme op te voeren.

Het land heeft ook wettelijke veranderingen doorgevoerd om die strijd te stroomlijnen. In december 2014 werd een antiterrorismewet goedgekeurd door het parlement die de doodstraf mogelijk maakt voor terroristische daden. De oppositie, burgeractivisten en kerkleiders zijn kritisch over deze ontwikkelingen. Zij bestempelen die als niet-democratisch en vrezen dat ze uiteindelijk gebruikt zullen worden om de rechten en vrijheden van burgers in de perken.

Bronnen:
Boko Haram Insurgents Threaten Cameroon’s Educational Goals

Cameroon’s Anti-Terrorism Law – Reversal of Human Freedoms

Cameroon’s Muslim Clerics Turn to Education to Shun Boko Haram

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.