Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nieuwe ‘Monsanto-wet’ in Afrika dringt boeren GGO’s op

Op grond van nieuwe wetten die de intellectuele eigendomsrechten van biotechnologie beschermen, moeten boeren in Ghana stevige boetes betalen voor het telen van alles wat ‘gepatenteerd’ is, zelfs bij kruisbestuiving van hun gewassen. De wetten zouden "de ontwikkeling van nieuwe zaadvariaties stimuleren om de marktkansen van gewassen te verzekeren”. Maar ze zijn een manier om biotechnologische gewassen de markt binnen te smokkelen.
woensdag 7 januari 2015

De frontlinies in de strijd voor voedselsoevereiniteit in Ghana dijen uit, nu de ‘Plant Breeders Bill’ steun krijgt van het nationale parlement. Deze voorgestelde wet bevat regels die boeren beletten van traditionele praktijken: het vrij bewaren, ruilen en telen van zaden. Op grond van nieuwe wetten die de intellectuele eigendomsrechten van biotechnologie beschermen, moeten boeren stevige boetes betalen voor het telen van alles wat ‘gepatenteerd’ is, zelfs in het geval van kruisbestuiving van hun gewassen.

De Ghanese overheid, die klaarblijkelijk nauwe banden heeft met de biotech-industrie, verklaart dat de nieuwe wetten “de ontwikkeling van nieuwe zaadvariaties zullen stimuleren om de marktkansen van gewassen te verzekeren”. De boeren stellen evenwel dat de wetten rechtstreeks rechten geven aan bedrijven als Monsanto, en niet aan de lokale landbouwers die Ghana al jaren van voedsel voorzien.

Eeuwenoud systeem

Veel activisten en handelsorganisaties in Ghana denken dat de nieuwe wetten een vrijgeleide zijn voor Monsanto om hun biotech-gewassen binnen te loodsen in de Ghanese markt. Daarom staat de regelgeving ook wel bekend als de ‘Monsanto-wet’.

Het is niets minder dan een bedrijfsovername van het voedselsysteem. En in Ghana – waar momenteel 70 procent van het voedsel wordt geteeld door kleine boeren – zou het een eeuwenoud systeem van duurzame voedselvoorziening omtoveren in een reusachtige economie voor de biotechnologie.

De Ghana National Association of Farmers and Fishermen verklaart: “Het doel van dit systeem is boeren te dwingen om zaden te kopen voor elk zaaiseizoen.”

Voedselketen

Duke Tagoe van Food Sovereignty Ghana is zich bewust van de enorme schuldenlast die boeren dragen in andere delen van de wereld als gevolg van de zaadmonopolies van Monsanto: “De economische impact op de levens van boeren zullen desastreus zijn… De oorsprong van voedsel is zaad. Wie het zaad beheerst, beheerst de gehele voedselketen.”

Dit is niets anders dan de ‘Monsanto Protection Act’ (H.R. 933) die president Obama onlangs ondertekende in de Verenigde Staten – ook al spoorden grote groepen Amerikanen hem aan om dit niet te doen. Het houdt ook verband met de steun van het Verenigd Koninkrijk aan de geplande biotech-overname in Afrika.

Hoe lang zal het duren voordat iedereen zich realiseert dat GGO’s niet de oplossing zijn, dat zelfvoorzienende, eeuwenoude landbouwpraktijken de wereld kunnen voeden zonder giftige nasmaak?

Deze tekst stond op Natural Society. Vertaald door Ruby Kikken

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Boudewijn VAN BELLE op vrijdag 9 januari 2015

    Ik vind het artikel nogal summier en zou wat concreter moeten zijn om als goede informatie door te gaan Het is helemaal niet duidelijk hoe Monsanto erin slaagt de plaatselijke landbouwers schatplichtig te maken. Wat kweken de boeren ? Wat zijn de oogsten tot nog toe ? Hoe is Monsanto erin geslaagd deze wet tot stand te laten komen. Boudewijn Van Belle.

    • door Jan Moerman op vrijdag 9 januari 2015

      Het artikel is inderdaad misschien wat onduidelijk, maar een eenvoudige google search op 'how does monsanto control seeds' brengt artikels als het volgende naar boven: http://www.globalresearch.ca/the-seeds-of-suicide-how-monsanto-destroys-farming/5329947 Hun mooie verhaaltje probeert hun echte intenties te verbergen: controle krijgen over zoveel mogelijk zaden en die dan duur verkopen. Men vertrekt van natuurlijke zaden, manipuleert ze (zodat ze bv maar één jaar vruchten voortbrengen, zodat je telkens nieuw zaaigoed nodig hebt!!), neemt er een patent op en is dan 'eigenaar' ervan. Zo dwingt men boeren telkens opnieuw hun zaad te kopen, wat uiteraard veel duurder is dan eigen zaaigoed selecteren uit de vorige oogst. De regeringen die deze uitbuitingen goedkeuren zijn zich te weinig bewust van de desastreuze gevolgen en worden verder platgelobbied... Smakelijk! Hun pesticides (Roundup, verkrijgbaar in de Makro bv) zijn verantwoordelijk voor de massale globale bijensterfte, maar dat zal hun een rotzorg zijn: winst maken, tedju!

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties