about
Toon menu

Oliver Stone plant documentaire over Oekraïne

Volgens Amerikaans filmregisseur Oliver Stone is Oekraïne een speelbal van de VS om een tweede Koude Oorlog te ontketenen. Hij ziet de hand van de CIA in de slachtpartij van Maidan van 20 februari 2014, waarbij 59 mensen, waaronder 14 politieagenten, werden doodgeschoten door scherpschutters. Stone plant een documentaire over het conflict.
vrijdag 2 januari 2015

De slachtpartij van 20 februari 2014 veroorzaakte de vlucht van president Viktor Janoekovitsj en de overname van de macht door het huidige regime. Filmregisseur Oliver Stone kwam met zijn recente uitspraken na een lang gesprek met de voormalige president in Rusland, waar die laatste sinds zijn afzetting leeft. “Het is duidelijk dat de scherpschutters agitatoren waren die door pro-Westerse buitenstaanders werden aangedreven.

Oliver Stone tijdens zijn gesprek met ex-president Janoekovitsj (foto Oliver Stone)

Stone's uitspraak over Maidan lokte een storm van verontwaardiging uit in de Amerikaanse mainstreammedia. Stone besliste daarop zijn uitspraak verder toe te lichten via de sociale media. “Ik heb geen sympathie voor Viktor Yanoekovitsj, best mogelijk dat hij de meest corrupte president was die Oekraïne ooit heeft gehad. Oekraïne heeft een zeer dramatische geschiedenis van corruptie. Dat is echter het punt niet.”

“Er zijn ruime bewijzen van de Westerse inmenging in de rellen”. Stone vermeldt ondermeer USAID, de dienst voor ontwikkelingssamenwerking van de Amerikaanse overheid en de National Endowment for Democracy, die een deel van de betogers hebben geassisteerd om zich op de sociale media te organiseren. “De huidige regering doet geen enkele inspanning om de daders van de vele moorden tijdens de protesten te vinden.

Oliver Stone roept zijn landgenoten op om het grotere verhaal te willen zien. “De VS heeft er (sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog) nooit mee opgehouden Oekraïne te gebruiken als een lanceerplatform tegen de onderbuik van de Sovjet-Unie en nu van een verzwakt Rusland.”

Op dit ogenblik werkt Oliver Stone nog aan een film over Edward Snowden. Daarna wil hij beginnen aan een documentaire over de gebeurtenissen in Oekraïne.

Oliver Stone is een bekend Hollywood-filmregisseur met meerdere bekroonde films op zijn naam: Salvador (1986), Platoon (1986), Wall Street (1987), Born on the Fourth of July (1989), JFK (1991), Natural Born Killers (1994), Nixon (1995) en Wall Street: Money Never Sleeps (2010) zijn slechts de meeste bekende.

President Hugo Chávez van Venezuela met Oliver Stone, voor première van 'South of the Border' op filmfestival Venetië 2009 (WikiMedia Commons)

Minder aandacht krijgen zijn documentaires. Over Fidel Castro draaien hij er drie: Comandante (2003), Looking for Fidel (2012) en Castro in Winter (2012). In 2009 draaide hij South of the Border, waarin de linkse presidenten Hugo Chávez van Venezuela, Evo Morales van Bolivia, Rafael Correa van Ecuador, Lula da Silva van Brazilië, Raul Castro van Cuba, Fernando Lugo van Paraguay en Cristina en Nestor Kirchner van Argentinië werden geïnterviewd en gefilmd.

In 2012 regisseerde hij de televisieserie Untold History of the United States, waar hij sinds 2008 aan had gewerkt samen met een aantal Amerikaanse historici. 

Oliver Stone on Ukraine Protests: "The Truth Is Not Being Aired in the West"

Oliver Stone Meets Toppled Ukrainian President Yanukovych, Accuses CIA of Sparking Coup

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

13 reacties

 • door EnzoValenzetti op vrijdag 2 januari 2015

  Castro, Putin, Janoekovitsj, Chavez,... Er zijn blijkbaar geen despoten waar Oliver Stone niet de nuttige idioot voor wil spelen.

  • door Lode Vanoost op vrijdag 2 januari 2015

   Inderdaad, u heeft groot gelijk. Dat ik daar niet eerder had bij stilgestaan. Voeg er ook nog Pinochet in Chili, Soeharto in Indonesië, Marcos in de Filipijnen, Mobutu in Zaïre (Congo), Karimov in Oezbekistan, Videla in Argentinië, Stroessner in Paraguay, alle koningen van Saoedi-Arabië sinds 1945, de sjah van Iran, Musharraf in Pakistan... bij. Ik vergeet er vast nog een hele hoop.

   Ah nee, wacht, oeps, dat waren onze bondgenoten, oei.

   • door EnzoValenzetti op vrijdag 2 januari 2015

    "Onze bondgenoten?" Dus omdat er westerse naties in het heden en verleden allerlei despoten hebben gesteund, moet Oliver Stone zich laten gebruiken voor de propagandadoeleinden van andere, hedendaagse despoten?

    • door Lode Vanoost op vrijdag 2 januari 2015

     Geschiedenis is wél belangrijk. Wie ze niet kent, is gedoemd ze te herhalen. Selectieve verontwaardiging over de misdaden van de vijand en blindheid voor de eigen misdaden is van alle tijden.

     Overigens is president Karimov van Oezbekistan very alive and kicking, net als de koning van Saoedi-Arabië. Het gaat er niet om over wat Poetin in eigen land mispeutert (heel wat), dat is geen bewijs van ook wat in Oekraïne. Dat spreekt niet tegen dat de VS wel degelijk stookt in Oekraïne.

     In een notendop samengevat, hebben de VS en de EU een door en door corrupte pro-Russische president vervangen door een door en door corrupte pro-Westerse president. Daar gaat dit artikel over en daar formuleert u met uw uitwijkende veralgemeningen geen argument tegen.

     • door Alexander Vanheeswijck op zondag 4 januari 2015

      Dit is wat Rusland (vroeger als Soviet Unie) en de VSA al doen sinds de uitbraak van de Koude Oorlog. Mensen vergeten vaak dat de VSA (en Europa) een al even troebelige geschiedenis achter de rug hebben als de landen die zij nu proberen met de vinger te wijzen voor alles. Het is goed dat de keerzijde van de medaille wordt getoond en men de hand eens in eigen boezem gaat steken. En de acties van het westen verdedigen onder het mom van "de anderen doen dat ook, maar wij met goede bedoelingen" schept alleen maar een gevaarlijk wij-zij verhaal.

 • door Jahi op vrijdag 2 januari 2015

  Dapper van Stone. Indien het alleen maar de Amerikanen waren, die hard proberen om een plaatselijk strovuurtje op te blazen tot een derde wereldbrand. Moet je Europa eens bezig zien en horen. Wat deed het blauwe mirakel uit Gent daar op het Maidanplein, stoken?

  Sorry hoor, maar de Russen hebben gelijk wat betreft Oekraïne, zij zijn ook maar de slachtoffers van een situatie die zij nooit gewenst hebben. En wat met dat vliegtuig van Air Malaysia? Ik dacht dat de Amerikanen het zo zeker wist wie de daders waren... of zouden het dan toch niet die Russisch gezinden zijn die de daders zijn, maar de Oekraïense fascistentroep?

  • door ria aerts op zaterdag 3 januari 2015

   Precies, hoe zit het nu eigenlijk met de resultaten van die zwarte doos? Nog niets van gehoord. Maar ja, mensen geloven vooral wat ze willen geloven. Anderen maken daar dankbaar gebruik van. Daarom is hun enige verweer altijd opnieuw de boodschapper aanvallen. Ze hebben namelijk geen inhoudelijk logische verklaringen. Dat bewijs wordt hier eens te meer geleverd.

   • door Alexander Vanheeswijck op zondag 4 januari 2015

    De resultaten van de zwarte doos zijn reeds lang bekend. Wat verwacht je erop te zien? Wie het vliegtuig uiteindelijk heeft neergehaald? Uiteraard niet; vergeet ook niet dat deze zwarte doos gedurende een tweetal weken in de handen van de pro-Russische rebellen was.

    Geen propaganda of iets dergelijks, gewoon om te verduidelijken dat de resultaten wel degelijk bekend zijn. Er valt gewoon niets uit te concluderen aangezien die piloten niet gezegd zullen hebben: "Oh kijk, een raket van de pro-Russische rebellen!" We zullen de waarheid erachter nooit weten en er valt alleen maar over te speculeren.

 • door Radoveden op vrijdag 2 januari 2015

  Goed van Oliver Stone dat hij de puntjes op i zet. Een van de laagtepunten voorbije zomer was het feit dat de US Department of State tijdens een persconferentie de vluchtelingenstroom uit Oekraïne richting Rusland ontkende (http://youtu.be/m4fhkLKxdCA). Het zou immers alleen maar over Oekraïeners gaan die hun familie in Rusland bezoeken. VRT-journalist Jan Balliauw droomde blijkbaar toen hij de volgende reportage maakte: http://deredactie.be/permalink/2.35400?video=1.2074657 Vast staat wel dat de burgers van Oekraïne de gevolgen van dit alles zullen dragen: jaren van lijden en armoede staan hen te wachten.

 • door Marc Depuydt op zaterdag 3 januari 2015

  Stone mag van geluk spreken dat hij in de USA woont en niet in Rusland. In de USA is het mogelijk zo'n documentaires te maken. Maar hou, probeer dat maar eens in Rusland? Hij zou vlug achter de tralies gezet worden of op een vliegtuig gezet richting USA. Ja, Vanoost, ik hoor dagelijks de Russische televisiezenders en ik weet wat er gemanipuleerd wordt en niet. En ik woon op 30 km van de Wit Russische grens en de Wit-Russen die bij ons wonen, willen in geen geval naar hun vaderland terug. Idem voor de Russischtaligen..

  • door Didier op maandag 5 januari 2015

   Naar schatting een goeie vijf miljoen Amerikanen (het kunnen er ook wat meer zijn) denken helemaal niet dat het een geluk is om in de USA te wonen. Die dikke één percent is de minderheid die niet gezombifieerd is. De rest kan of wil niet meer ‘denken’. Buiten het internet is er ginder van een vrije pers al lang geen sprake meer. Niet alleen AL het nieuws wordt gemanipuleerd, maar ook ALLE financiële en economische markten, ALLE overheidscijfers, de volledige beurs; en ALLE communicaties van ALLE burgers worden opgeslagen – om maar enkele dingen te noemen. De VS heeft de (relatief) grootste populatie ter wereld van mensen achter tralies. Ja Depuydt, men kan mensen inderdaad doen geloven dat ze vrij zijn.

 • door brudho op zondag 4 januari 2015

  Het is opmerkelijk hoezeer 'Russisch' gezinde commentaar en/of argumenten geweerd worden uit de westerse media... Het is opvallend hoe 'traag' (of helemaal niet) bepaalde zaken in de Belgische pers doorsijpelen. Een recent voorbeeld daarvan zijn de aanwijzingen voor luchtgevechten/activiteiten in het Oekraïnse luchtruim voorafgaand aan het neerhalen van MH17... Bekijk het minstens eens! http://m.kp.ru/daily/26325/3206736/?x Groeten

 • door Rudy Baker op zondag 4 januari 2015

  I salute you, Mr Stone.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties