Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Warmere zomers brengen tropische ziekte dengue tot Benelux

Dengue, een tropische ziekte die net als malaria overgedragen wordt door muggen, zal zich uitbreiden naar Europa. Dat blijkt uit nieuwe verspreidingskaarten van de VN.
vrijdag 26 december 2014

Dengue of knokkelkoorts is in onze contreien vooral bekend door reizigers die met de pijnlijke ziekte werden besmet in de tropen. In een aantal gevallen mondt ze uit in dengue-hemorragische koorts, die dodelijk kan zijn. Jaarlijks raken wereldwijd honderd miljoen mensen besmet en bezwijken twintigduizend mensen aan de ziekte.

Klimaatverandering

Tot nog toe waren vooral tropische regio's zoals Midden-Amerika en Zuidoost-Azië getroffen, maar door de klimaatverandering kunnen muggensoorten zich over nieuwe gebieden verspreiden en zo de ziekte met zich meedragen. De eitjes van de muggen zijn niet bestand tegen de vrieskou, maar als de wereldwijde temperatuur tegen 2085 gestegen is, zullen volgens de VN 5 tot 6 miljard mensen in gebieden wonen waar de muggen kunnen overleven.

"De verandering van het klimaat kan resulteren in een toegenomen blootstelling en zo een ernstig gevaar vormen voor regio's die momenteel niet met endemische dengue te maken krijgen", stelt het rapport van de VN. Gebieden die tot nog toe te koud waren zoals Europa maar ook de bergketens in Zuid-Amerika komen zo in het vizier van dengue. Op de nieuwe kaarten staan zowel België als Nederland in de zomermaanden ingekleurd.

Vaccin

Er is momenteel nog geen vaccin beschikbaar, maar daar wordt hard aan gewerkt. Tijdens de zomer van 2014 was er al nieuws over een vaccin dat voor het eerst op grote schaal getest werd op mensen. Volgens de tests zal dit vaccin, dat medio 2015 wordt verwacht, in 56 procent van de gevallen bescherming bieden tegen de ziekte. Intussen brengt de ontdekking van een nieuwe klasse antilichamen de wetenschap een stap dichter bij een vaccin dat tegen alle vier de types van dengue beschermt.

Bronnen: 

Dengue 'serious threat' to large parts of Europe, South America, says UN report

Mapping The Dengue Virus

Volgens kaart C in dit overzicht van de VN wordt dengue een risicofactor tijdens de zomermaanden in Frankrijk en de Beneluxlanden.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.