about
Toon menu

Actievoerders tegen TTIP omcirkelen Europese wijk in Brussel

Hoewel de Europese top een dag eerder beëindigd werd dan voorzien, wordt in Brussel toch actiegevoerd. De actievoerders hebben het gemunt op het vrijhandelsakkoord TTIP en het besparingsbeleid van de EU.
vrijdag 19 december 2014

De actievoerders hadden de ambitie om de toegang tot de top te blokkeren, maar de Europese leiders vertrokken een dag eerder dan voorzien naar huis. De actie ging wel door. In de kleine straatjes rond het Schumanplein stelden boeren hun tractor op en schuilden betogers onder tenten en paraplu's. 

Ze waren met te weinig om de hele Europese wijk af te sluiten maar daar zorgde de politie wel voor. Er was geen doorkomen aan. Zelfs op het perron van het metrostation stonden agenten in een lange rij zij aan zij.

D19-20, de alliantie achter de actie, protesteert tegen het vrijhandelsakkoord TTIP waar de Europese Unie en de VS sinds vorig jaar over onderhandelen. “Het TTIP zal de concurrentie tussen werknemers doen toenemen en de democratie uitleveren aan de multinationals”, klinkt het.

Door het TTIP wordt het voor individuele landen veel moeilijker om nog strenge regels te handhaven rond bijvoorbeeld voedselveiligheid. Multinationals zouden de kans krijgen om overheden voor de rechter te dagen als bepaalde regels hun belangen schaden.

NGO's en vakbonden kregen in Brussel ook de steun van boerenorganisaties zoals de Confédération Paysanne uit Frankrijk. Die waren donderdagavond al met bussen vertrokken uit onder meer Metz.

“Als dit handelsverdrag er door komt, wordt de Europese markt overspoeld met melk en andere producten van producenten die zich aan geen enkele regel moeten houden. Dan kan ik er mee ophouden”, zei een jonge boer uit Frankrijk.

Protest is er ook tegen het besparingsbeleid van de Europese Unie. Veel zicht op beterschap zit er niet aan te komen. Op de ingekorte top werd wel beloofd om een Europees fonds voor strategische investeringen in het leven te roepen. Maar aan de lidstaten werd ook gevraagd om de structurele hervormingen (lees afbouw van de sociale welvaartsstaat) verder te zetten en om de begroting op orde te krijgen.

Om 10u begint een betoging. Rond 9u hebben de actievoerders ook even het hoofdkwartier van FoodDrinkEurope, de werkgevers uit de voedingsindustrie bezet.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door Maurice de Liberaal op vrijdag 19 december 2014

  Met structurele hervormingen wordt niet bedoeld afbouw van de verzorgingsstaat, maar afbouw van activiteiten die via subsidies kunstmatig in leven worden gehouden (zoals landbouw) en markt afschermingsconstructies (zoals de Franse energiemarkt). Door deze maatregelen betalen wij consumenten te veel geld voor deze producten. Echt vrije handel zal de prijzen voor de consument significant doen dalen en daar gaat het TTIP verdrag voor zorgen.

  • door TimDeclercq op vrijdag 19 december 2014

   "Echt vrije handel zal de prijzen voor de consument significant doen dalen"

   Heeft u daar enig bewijs voor? Liefst niet gebaseerd op de "No True Scotsman" fallacy waarbij elk tegenvoorbeeld afgedaan wordt als niet "écht" vrije handel.

 • door Roland Horvath op zondag 21 december 2014

  Een vrije markt in de zin van veel ondernemingen en veel klanten eindigt gewoonlijk in een monopolie van één of enkelen. Huidige voorbeelden zijn de detailhandel in België met die grootwinkel ketens Delhaize, Colruyt, Carrefour waar nu een vierde Albert Heyn bijkomt. De concurrentie gaat ten koste van de kwaliteit van het product, dus van de klanten. Van de leveranciers en van de werknemers. De kwaliteit van de producten de laagste nog aanvaardbare en de prijzen zijn de laagste nog werkbare. Er is geen of bijna geen winst. Bij een monopolie zijn de producten ook 'de laagste nog aanvaardbare' en de prijs is de hoogste nog verkrijgbare. Een monopolie bestendigt een schaarste. Een ander voorbeeld van elkaar kapot concurrerende ondernemingen zijn vliegtuigreizen. Mogelijk een voorbeeld in de nabije toekomst is de markt gevormd door de VS en de EU.

  De monopolie vorming komt door het feit dat de ondernemingen elkaar kapot concurreren bijvoorbeeld als er kosten verschillen zijn. Hogere kosten door hogere lonen of meer verplichtingen bijvoorbeeld milieu verplichtingen waaraan voldaan moet worden. Als twee markten met verschillende lonen/ vereisten/ prijzen wederzijds volledig opengesteld worden, is dat een kortsluiting. Veel ondernemingen op de duurdere markt gaan failliet en verdwijnen. De kwaliteit van de producten speelt hierin een ondergeschikte rol, het gaat vooral om prijzen. De open grenzen van de EU voor producten uit lage loon landen bijvoorbeeld China, India, Bangladesh heeft hier faillissementen, werkloosheid en het verdwijnen van de diversiteit aan producten veroorzaakt. Hetzelfde is gebeurd door de oneerlijke concurrentie van Duitsland met hongerlonen van 1,5 euro bruto per uur voor miljoenen werkenden, sedert 2004. Waardoor zuiderse EU landen in moeilijkheden zijn gekomen. De volgende catastrofale stap is het TTIP, een verdrag EU- VS. Dat gevestigde wetten, waarden, rechten, maatschappelijke relaties en machtsverhoudingen zal onderuit halen. Toppunt, de ISDS, schade vergoedingen aan GMO als het beleid, de wetgeving van een staat verandert en een onderneming daardoor 'schade' leidt. Waanzin en gestoordheid zijn delen van de huidige maatschappij. De ISDS betekent dat het beleid en de wetten van een land ten eeuwigen dage dezelfde moeten blijven. Er mag niets veranderen. De democratie, de open maatschappij met geweldloze verandering wordt aan de kant gezet.

  Vrije handel is goed in beperkte mate, hetzelfde geld voor protectionisme, invoerrechten. De reclame/ propaganda voor vrije handel is gewoonlijk van een debiel niveau. Vrije handel wordt verdedigd met 'lagere prijzen'. Dat er werkloosheid kan ontstaan wat dan ook geld kost, wordt nooit vermeld. De wereldzeeën zijn een eenheid, geglobaliseerd. Nergens invoerrechten is het equivalent van nergens zeedijken.

 • door thierrydecologne op zondag 21 december 2014

  De ultra-liberalen hegemonie stoppen

  De openbare diensten hebben een belangrijke bedoeling voor de grondverzorging van het gemeenschap. Helaas sinds 1970 worden vele nagelaten en in het kader van PPP (Private Public Partnership) omgewandeld. Onder Reagan en Thatcher werden de basis voor het afbouw van de verzorgingsstaat opgesteld. Het privatiseren van de spoorwegen in Verenigde Koningsrijk levert ons een goed voorbeeld over het mislukken van dit partnerschap. Omdat de beleggers een hoge inkom op hun investeringen eisten, werd de infrastructuur niet meer regelmatig onderhoud. Als dan de staat de infrastructuur terugnam, waren de kosten voor een hernieuwing om zo hoog en moesten dus uiteindelijk door de burgers gedragen worden. Een ander voorbeeld is het privatiseren van de waterverzorging in Parijs door een samenwerking van Veolia en Suez. Zeer snel werden de prijzen voor de verbruikers verdubbeld zelfs in bepaalde arrondissements verdrievoudigd. Alhoewel dit praktijk door de wetgeving in samenhang met de bepalingen voor de prijzen van de waterverzorging werd niet toegestaan, wilden de beleggers hiervan niets horen. Het ging zover dat de uitzending van de documentatiefilm “Water Makes Me Money” bijna werd verboden. Nadat de NGO “Right to Watch” een burgervordering met 1,2 miljoen handtekeningen aan de EU Commissie heeft overhandigd, besliste deze laatste het privatiseren van de waterverzorging te stoppen. Ook in Duitsland heeft de energieonderneming Vattenfall een klacht bij de ISDS (Investor State Dispute Settlement) ingediend want ze twee electriciteitscentrales wegens gebrek aan milieubescherming niet durven gebruiken. De schaden belopen zich tot nu toe op 4,7 miljarden Euro die in het geval van procesverlies door de staat van de burgers zullen moeten betaald worden. Zulke structurele hervormingen bedoelen een miserie voor het gemeenschap en in ieder geval geen winst. Deze private rechtbank wordt door twee advocaten en een rechter uit private advieskantoren (KPMG, Price Waterhouse Coopers, Freshfields & Luther enz.) uitgebaat. Dus een gouden ei voor deze kantoren. Tot nu toe werden ca. 550 klachten door deze rechtbank verwerkt en in 57% door de gedaagde staten gewonnen. Niet alleen TTIP, CETA (Comperhensive Economic Trade Agreement) maar ook TISA (Trade in Service Agreement) en EGA (Environmental Goods Agreement) zijn de oorzaken van de ultra-liberalen hegemonie. Sinds Bretton Woods zijn meer als duizend handelsovereenkomsten globaal tot stand gekomen. Deze overeenkomsten bedoelen weinige regularisatie op het gebied van milieubescherming, sociale standaards, bescherming tegen onteigening enz. TTIP maar ook CETA, TISA en EGA zijn de basis voor een total afbouw van de openbare diensten. De winst door deze overeenkomsten voor de burgers die ons door de mainstream pers wordt zo mooi indoctrineert, is minimaal zelfs negatief. De belangrijkste vraag is: Waarom word het inhoud van deze overeenkomsten steeds geheim gehouden? Eerst na toestemming door de parasitaire elite wordt het inhoud openbaar gemaakt! En dan is het meestal te laat. Daarom hebben 250 organisaties uit hele Europa een burgervordering met meer als tot nu toe 1 miljoen handtekeningen bij de EuGh ingediend... als cadeautje voor het verjaardag van mijnheer Jean-Claude Juncker. Opleiding, waterverzorging, openbare vervoeren, sociale inrichtingen enz. moeten onder toezicht van de staat blijven. Het is onze hoogste plicht de zin van de openbare diensten te verdedigen, als niet, dan zal de ultra-liberale aas onze leven helemaal opeten.

  Thierry de Cologne Attac Keulen

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties