about
Toon menu

Fotoreportage: 'de stem van mensen zonder papieren' in Brussels pand

Op wandelafstand van de kerstmarkt van Brussel, aan de andere kant van het kanaal, vind je op de Leopold II-laan een gebouw dat ooit dienst deed als rusthuis. Het wordt bezet door een groep mensen zonder papieren, en dat al sinds juli dit jaar. Ongeveer 260 sans-papiers hebben er een plekje gevonden, zij het een klein plekje, want er zijn niet meer dan dertig kamers.

La voix des sans-papiers” noemen ze zichzelf. Hun bedoeling is om terug een politieke beweging te starten rond de kwestie van 'papierloze' immigranten.

De inwoners van het voormalig rusthuis zijn afkomstig uit twaalf verschillende landen, waaronder Senegal, Guinee, Mauritanië, Burkina Faso en Marokko. Veel plaats is er niet. In sommige kamertjes zie je de vloer bijna niet meer, omdat ze bedekt is met matrassen. Er is ook geen leidingwater in het gebouw. Om zich te wassen, of om te koken, maakt men gebruik van een brandslang.

Op het gelijkvloers tref je een aparte groep inwoners aan: hongerstakers. Enkele tientallen mannen liggen er op hun matras. Met hun actie, die ze 17 november zijn begonnen, willen ze meer aandacht trekken voor de situatie van sans-papiers in België.

De volledige fotoreportage vind je hier: Collectif Krasnyi