Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Antwerpen legt het werk neer

Na de grote nationale betoging bijt het vakbondsfront in Antwerpen – de stad, de regio en de provincie – de spits af van de reeks provinciale stakingen die aangekondigd werden in het nationale actieplan.
maandag 24 november 2014

Wekenlang werd de spanning opgedreven. Een betoging zou een spoor van vernieling trekken door Antwerpen. Er zouden hooligans uit Nederland komen. De foorkramers zou gevraagd zijn om de binnenstad te blokkeren. En vanochtend nog klonk het dat havenarbeiders naar het huis van burgemeester en schaduwpremier Bart De Wever zouden trekken.

“Ik begrijp niet waar ze het blijven halen”, zucht Frank Verhulst ABVV-delegee bij de havenarbeiders. “Wij staken vandaag. Een betoging is er niet eens gepland. Vandaag voeren we ook geen actie voor de Wet-Major maar tegen de regering. Maar Bart De Wever blijft maar olie  op het vuur gooien.”

De Antwerpse burgemeester vroeg versterking van de politie in Brussel, maar voorlopig hebben die niet veel om handen. De vakbonden besloten vier grote stakersposten op te stellen aan de rand van Antwerpen, in Zwijndrecht, Wommelgem, Kontich en Malle.

Door de toegang tot Waaslandhaven Oost te blokkeren zijn de chemiereuzen Lanxess en Exxon niet bereikbaar. “Maar eigenlijk is dit piket symbolisch. De staking wordt echt heel vlot opgevolgd”, zegt Bruno Verlaeckt van de Algemene Centrale van het ABVV. “De bedrijven zijn helemaal stilgelegd omdat er te weinig personeel is. Dit is dus niet zomaar een opwarmertje voor de algemene staking van 15 december. Het enige verschil is dat het dan nog massaler zal zijn. Voorlopig blijft de regering stoere taal spreken, maar dit moeten ze toch voelen.”

“Veel uitleg moesten we niet geven om iedereen mee te krijgen”, zegt René Tisson, afgevaardigde bij Agfa Gevaert. “Het is die opeenstapeling van besparingen. Verdubbeling van de zorgpremie, verhoging van het inschrijvingsgeld, duurder openbaar vervoer. Veel
werknemers bij ons hebben studerende kinderen. Zij zien al die maatregelen op hen af komen. Het stopt maar niet. Oudere werknemers bij ons vragen aangepast werk. Ze kunnen het ploegenstelsel niet meer aan en vragen een overstap naar gewone werkuren. Maar dat krijgen ze niet. Ga maar op de ziekenkas als het niet meer gaat, krijgen ze te
horen. En tegelijk wordt de toegang tot het brugpensioen beperkt.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door tinesoete op maandag 24 november 2014

    correctie op de titel: EEN KLEIN PERCENTAGE VAN DE ANTWERPSE WERKNEMERS STAKEN. EERLIJK BLIJVEN HE MANNEN!

    • door Dirk Buys op woensdag 26 november 2014

      Diegene die niet gestaakt hebben zijn niet noodzakelijk tegen een staking Tinesoete. Serieus blijven hé! Bovendien zou ik u aanraden om nog even te wachten met conclusies tot na 15 december. Nu De Wever en de 2e Minister Michel een nieuwjaarsklapke gaan doen bij VOKA zou er wel eens wat meer volk op de been kunnen zijn. Bij deze uiteraard al een warme oproep!

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties