Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Amnesty lanceert software DETEKT tegen overheidsspionage

Verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, lanceerden op 20 november 2014 een gratis computerprogramma waarmee burgers hun computer kunnen scannen op spionagesoftware van inlichtingendiensten.
vrijdag 21 november 2014

Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is bekend dat inlichtingendiensten wereldwijd ongekende mogelijkheden hebben ontwikkeld om de activiteiten burgers en activisten nauwgezet te volgen.

"Overheden gebruiken steeds vaker ingewikkelde software om de activiteiten van journalisten en activisten in de gaten te houden. Zo is het eenvoudig om hun e-mail te lezen of hen af te luisteren via de microfoon of webcam van hun computer", getuigt Marek Marczynski, medewerker van Amnesty International.

Eenvoudig

Om overheidssurveillance op deze risicogroepen een halt toe te roepen, heeft Amnesty in samenwerking met de organisaties Electronic Frontier Foundation, Privacy International en Digitale Gesellschaft een gratis programma laten ontwikkelen door de Duitse beveiligingsexpert Claudio Guarnieri.

Zijn softwareprogramma Detekt, dat voorlopig enkel voor Windows beschikbaar is, kan de meest gebruikte overheidsspionageprogramma's opsporen.

Wie Detekt voor de eerste keer opstart, wordt gevraagd om zijn internetverbinding uit te schakelen. Als het programma spyware detecteert, zal het nogmaals vragen om de computer niet meer te verbinden met internet. Spionagesoftware kan bijvoorbeeld elke ingedrukte toets of geopende website vastleggen en deze gegevens via internet doorsluizen naar veiligheidsdiensten.

Een gebruiker van Detekt kan met één klik zijn computergeheugen en harde schijf laten scannen op verdachte software. Na het scanproces, dat in bepaalde gevallen een halfuur duurt, toont het programma een logbestand waarin de gebruiker kan zien of zijn computer besmet is met spionagesoftware.

Noodzakelijk

Dat het gebruik van dit programma geen overbodige luxe is voor journalisten en activisten, blijkt uit de cijfers over overheidsspionage die Amnesty aanhaalt. De mensenrechtenorganisatie schat dat de jaarlijkse wereldhandel in surveillancesoftware op zijn minst 5 miljard Amerikaanse dollar (4 miljard euro) waard is.

Bovendien maakte de internetorganisatie Wikileaks twee maand geleden bekend dat tientallen naties, waaronder België, licenties hebben gekocht van het Duitse spionageprogramma FinFisher. Dit programma kan moeiteloos Skype-gesprekken afluisteren en grote hoeveelheden gegevens van harde schijven, USB-sleutels en zelfs microfoons of webcams vastleggen.

Amnesty waarschuwt burgers ook dat veiligheidsdiensten voortdurend nieuwe manieren uitvinden om detectieprogramma's te omzeilen. "Het is niet uitgesloten dat Detekt bepaalde onbekende en geavanceerde spionageprogramma's nog niet kan detecteren. Dat het programma geen sporen van spionage kan vinden, wil dus niet zeggen dat er geen risico is", benadrukt Amnesty op haar website. De ngo wil daarom nauwer gaan samenwerken met beveiligingsexperten.

Hulp

Wie wordt getroffen door overheidsspyware, kan volgens Amnesty best contact opnemen met beveiligingsexperten van organisaties als de Electronic Frontier Foundation.
 De mensenrechtenorganisatie raadt slachtoffers van overheidsspionage in elk geval aan om nooit hulp te zoeken via een geïnfecteerde computer of zelfs via het computernetwerk waarmee deze computer is verbonden.

Burgers die Detekt niet kunnen gebruiken omdat ze geen Windows-computer hebben, kunnen handige beveiligingstips vinden op de webpagina Surveillance Self-Defence van de Electronic Frontier Foundation.

Zo raadt deze website aan om voor gevoelige gegevens een aparte computer te gebruiken die nooit met internet wordt verbonden, een zogeheten "air-gapped" computer.

Bronnen: 
Amnesty helps launch free anti-spyware tool for activists

Detekt: A New Malware Detection Tool That Can Expose Illegitimate State Surveillance

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.