Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Reportage

Grootste anti-regeringsbetoging sinds 1986 zet Michel I onder druk

In dichte drommen liep een bijzonder kleurrijke stoet door de straten van Brussel. Ruim 120.000 betogers kwamen op de been tegen de regeringen-De Wever. Onder de betogers waren veel vakbondsleden maar ook heel veel mensen uit het ruimere middenveld, de academische of de kunstwereld. Vakbonden wijzen er op dat dit slechts een begin is.
donderdag 6 november 2014

Dit was de grootste betoging tegen de regering sinds 1986. Toen was de woede gericht tegen minister van Begroting Guy Verhofstadt. Nu, bijna dertig jaar later, zijn de twee regeringen waarin N-VA de plak zwaait kop van Jut. 

De NMBS verkocht uiteindelijk meer dan 80.000 speciale tickets voor deze betoging. De vakbonden legden ook nog eens 500 bussen in. Samen met alle mensen die op eigen kracht naar Brussel kwamen, zorgde dat voor een chaotische start van de betoging. Even werd het treinverkeer zelfs stilgelegd omdat de mensen niet snel genoeg uit het barstensvolle Noordstation geraakten.

Drummen

Vakbondsleiders van ABVV, ACV en ACLVB moesten de kop van de betoging vormen maar toen die – nochtans even voor het officiële startuur – vertrokken, waren al tienduizenden betogers aan de tocht richting Zuidstation begonnen.

Langs het parcours zorgden verschillende groepen voor animatie. Hart boven Hard, het samenwerkingsverband van sociale verenigingen en culturele wereld, had ervoor gezorgd dat niemand naast hen kon kijken. Zij hadden zich samen met een koor opgesteld aan het begin van het Brouckèreplein waar het drummen was. 

“Wat een enorme diversiteit. Meer dan ooit toont het middenveld dat de solidariteit groot is”, zei Ilse Hacketal van Samenlevingsopbouw uit Antwerpen. De helft van het personeel van Samenlevingsopbouw kwam betogen. “Nu bouwen we verder op naar de lenteactie van Hart boven Hard. We gaan ook met onze partners de wijken intrekken om zoveel mogelijk mensen te overtuigen”, aldus Hacketal.

Verkeerd spoor

“Er wordt ons wijsgemaakt dat er geen andere keuze is dan besparen. Dat kan. Waarop er wordt bespaard, dat is wel een keuze. Daarover moet het gaan. Het gaat om ideologie. Welke maatschappij willen we? Als ik Luc Coene op de radio hoor, dan vrees ik dat we wat dat betreft op het verkeerde spoor zitten”, zei Tom Bonte, algemeen directeur van de Beursschouwburg. 

Aan Franstalige kant bestaat er nog niet zoiets als Hart boven Hard. Maar er wordt aan gewerkt, verzekert Felipe Van Keirsbilck van de christelijke bediendecentrale CNE. “Wij – verenigingen, artiesten en academici – waren nog niet helemaal klaar voor vandaag. Maar binnen twee weken hoor je van ons. De banden met Hart boven Hard zijn alvast goed”, zei Van Keirsbilck.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw verwelkomde vanop het podium aan het Zuidstation de vele organisaties die aanwezig waren. “Jullie zijn de toekomst van dit land”, zei De Leeuw.

Poetsvrouw

“We weten nu waar het geld van de rijkste families van dit land zoals de Spoelberchs (de familie achter Inbev) zit. Op geheime rekeningen in Zwitserland. Aan al die mensen: betaal nu eindelijk eens belastingen, zoals uw poetsvrouw dat doet die uw villa proper houdt”, aldus De Leeuw.

“Het ongenoegen is heel groot”, zei ACV-voorzitter Marc Leemans. “Dat is omdat slechts één groep de volle factuur krijgt: de werknemers en de mensen die leven van een uitkering.”

“Deze rechtse coalitie wil de werknemers gewoon op hun plaats zetten. In hun rechten, in hun koopkracht, in hun kansen. Het pluisje fiscale rechtvaardigheid van de vorige regering blaast ze weg”, zei Leemans.

“Wij willen rechtvaardigheid op elk vlak. Daar blijven we op hameren. En dat blijven we zeggen. Tot u buigt. Tot u werkelijk iets doet aan Uw ongelijke beleid. Want Uw uitgestoken hand voor overleg is een gebalde vuist. Met opgestoken middelvinger naar alle werknemers. Wij willen een met respect uitgestoken hand”, aldus Leemans.

Telefoontje


Volgens Marc Goblet, algemeen secretaris van het ABVV is het onmogelijk om op die basis te onderhandelen. “Werkgevers hebben aan één telefoontje genoeg om een maatregel die hen een beetje treft van tafel te vegen”, zei Goblet. “Als de regering ook na onze regionale stakingen en algemene staking op 15 december niet luistert, komen er in januari nog acties”, aldus Goblet.

Maar 120.000 betogers, daar kan de regering niet naast kijken, maakt Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond zich sterk.

Rellen

Op het einde van de betoging kwam het tot rellen tussen betogers en ordediensten. De eerste opstootjes begonnen omstreeks één uur toen de kop van de betoging toekwam. Een klein deel van de betogers keerde zich tegen de politie. De ordetroepen waren verrast en trokken zich terug tot aan de Hallepoort.

Aan de Hallepoort kwam het tot zwaardere confrontaties. De politie zette traangas en waterkanon in om de manifestanten uiteen te drijven.

Na een massale charge van de politie keerde de rust tegen half vijf terug.


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

40 reacties

 • door Bertje op donderdag 6 november 2014

  Zij die denken dat ze met manifestaties en rellen de regering ten val zullen brengen of zelfs maar op andere gedachten kunnen brengen vergissen zich. Voorbeelden uit andere landen tonen aan dat zulke acties niet het minste effect hebben. In Griekenland en Spanje is er nog veel harder gereld, maar de besparingsmaatregelen zijn gewoon doorgegaan. Ook de Duitsers hebben 10 jaar geleden hard geprotesteerd tegen de Hartz hervormingen, zonder resultaat. En dat is maar goed ook. In een democratie worden de wetten gemaakt door de vertegenwoordigers van het volk in het parlement, niet door een stel relschoppers en roepers op straat. Bovendien is er geen andere keuze. Zelfs met deze besparingen zit de regering nog maar net onder de 3% deficit, hoger mag zeker niet van Europa. En hoger is ook niet wenselijk. Elk jaar 3% schulden bijmaken betekent voor elke Belg van baby tot grijsaard elk jaar €1000 nieuwe schuldenlast, bovenop de €36.000 per Belg die onze politici al zijn aangegaan. Dat is de echte schande van dit land. Dat onze politici zo veel schulden zijn aangegaan, in onze naam, en door ons terug te betalen. Daar zouden we tegen moeten manifesteren...

  • door JohanGroenroot op donderdag 6 november 2014

   In terzake had een jongen van 15jaar het antwoord op het probleem: 'ze kunnen op andere dingen besparen, waarom voor 6 miljard vliegtuigen kopen'. Verstandige jongen.

   • door Bertje op vrijdag 7 november 2014

    Het antwoord is simpel: omdat defensie nodig is. Als lid van de Navo heeft ons land engagementen aangegaan. Je bent lid van een club en geniet daar de voordelen van. Maar dan moet je ook het reglement van die club volgen. Typisch socialistische redenering: wel de voordelen willen, maar geen verantwoordelijkheid opnemen. Zo werkt het dus niet in een bondgenootschap. Bovendien is de wereld verre van een vredevolle plek. Helaas zijn er op de wereld nog veel landen, en veel regimes die het Westen vijandig gezind zijn en niet zullen aarzelen om militaire middelen in te zetten. Een leger is als een verzekeringspolis. Het kost enkel. Maar als je het nodig hebt ben je blij dat er een beroep op kan doen. Ook typisch socialistisch: je wil wel een verzekering maar je wil er niet voor betalen. Dat is zo'n beetje zoals onze failliete sociale zekerheid, wat niets anders is dan een verzekeringssysteem. Mensen betogen tegen zogenaamde sociale afbraak, een verlaging van de risicodekking zeg maar. Maar ze zijn evenmin bereid om de juiste prijs voor hun polis te betalen, dat moeten anderen maar doen. Wie dan? De rijken, roepen ze in koor. En de definitie van rijke is: iedereen die meer heeft dan ik! Wees dan gewoon eerlijk en zeg: ik wil een verzekering maar een ander moet er voor betalen. In Frankrijk heeft Hollande de rijkentaks ingevoerd. Daarmee zijn de economie en de staatsfinanciën er niet bovenop gekomen. Enkel hervormingen helpen, maar die weigert Hollande vooralsnog...

    • door Dirk Buys op vrijdag 7 november 2014

     Ik hoop dat die schulden niet allemaal op jouw naam zijn aangegaan hé Bertje, anders heb je wa voor. Ik denk trouwens, aan uw rekenwerk te zien, dat we in jou de nieuwe Didier Rynders hebben gevonden. Gelieve u met uw lidkaart aan te bieden bij het dichtsbijzijnde N-VA kantoor.

     • door Bertje op zaterdag 8 november 2014

      Twijfels bij het rekenwerk? Bron: http://www.staatsschuldmeter.be/. Ik pleit schuldig, ik heb overdreven: de staatsschuld bedraagt slechts €35.970 per inwoner. Toch als je snel bent. Raadpleeg je over 2 weken de schuldbarometer en staat deze vast wel over de €36.000 per inwoner...

      • door Dirk Buys op zaterdag 8 november 2014

       Straffe meter! Dat gaat snel man! Zoals in je vorige blog graag de bron van deze informatie, want het lijkt er op alsof de auteurs zich een beetje willen wegsteken. Tenzij jij natuurlijk onmiddellijk alles gelooft wat je op internet vind. Dan verwijs ik je graag door naar www.kliknietopdezelink.be.

     • door KE op maandag 10 november 2014

      In verband met de cijfers: De staatsschuld is ondertussen meer dan 410 miljard, ofwel bijna 38.500 euro/levende Belg. Deze schuld is de laatste jaren tegen een schrikbarend tempo aan het groeien (+-20 miljard/jaar - te weten: eind 2008 was dit 300 miljard), wegens de vertraagde groei. De interesten die we daarop moeten betalen zal ruimschoots de 10 miljard/jaar (eerder 15 miljard/jaar?) bedragen, die niet aan beleidsdoeleinden kan uitgegeven worden. De enige oplossingen zijn: groei en/of besparen. De groei ziet er zeer slecht uit, in de ganse Euro-zone, dus worden we verplicht om te besparen. De ingeslagen weg lijkt me voor een zekere tijd de enige manier om uit het moeras te geraken. PS: je hebt dus gelijk dat die site niet meer actueel is. Ze loopt ondertussen redelijk hard achter. Deze site is enkele jaren geleden opgezet (2010 of 2011?).

      • door Dirk Buys op maandag 10 november 2014

       Ik ben nog altijd vruchteloos op zoek naar de eigenaar van de site of een contactadres maar dat is men blijkbaar vergeten :-) Toch bedankt dat je in een paar regels alle problemen hebt opgelost.

   • door JohanGroenroot op zaterdag 8 november 2014

    Er gaat veel van mijn belastingsgeld naar aandeelhouders die geen belasting betalen. Er gaat ook veel van mijn belastingsgeld naar de wapenindustrie die externe vijanden creeëren om hun waren kwijt te raken. Legers worden wereldwijd vooral ingezet tegen de eigen bevolking en bij externe en|of interne bedreiging de veiligheid van de heersende klasse te garanderen. Met de huidige regering 'bourgeoisie' gaat het verder die richting uit. Dit is een regering tegen de werkende bevolking en voor het grootkapitaal.

 • door ToranK op donderdag 6 november 2014

  Natuurlijk moet er bespaard worden. Weinigen die daaraan twijfelen. Maar de wil om het op een correcte manier te doen, is er niet. 17 miljard besparen, maar wel 6 miljard uitgeven aan vliegtuigen. Alle prijzen verhogen, maar de kapitalisten ontspringen de dans.Begin eens met eerlijke belastingen voor iedereen en het zal al veel helpen.Want maak u geen illusies, bepaalde Belgen zijn nog nooit zo rijk geweest en dan hebben we het echte bedrag van het zwart geld op geheime rekeningen nog niet gezien. Het zou me niet verwonderen dat met het zwart geld alleen al onze staatsschuld tot 0 herleid kan worden. We maken vooral de verkeerde keuzes. Daar gaat het om.

 • door Berten Debergh op donderdag 6 november 2014

  Beste Bertje Graag een genuanceerd antwoord op je reactie: 1. Als jij graag je deel bijdraagt tot de sanering, dan vind ik dat prima! 2. Als je hier getuigt dat de begroting niet verder mag ontsporen, dan heb je gelijk! 3. Maar als je meeloopt met de huidige regeringen die beweren dat enkel hun plan de toekomst kan redden,dan vind ik dat je te weinig doordenkt.... of - ik hoop dat dit niet waar is - dat je van slechte wil bent. Je merkt toch ook dat de klasse van de superrijken voortdurend de dans ontspringen! Meer zelfs, dat zij hun fortuin stevig zien toenemen terwijl de arme en middelrijke burgers zijn voordelen betalen! 4. Dus laten we het spel eerlijk spelen: wie het meest kreeg, levert nu het meest in! De kleinen moeten maar inleveren als de grote jongens ook eens hun eerlijke bijdrage betalen! Bedenk bovendien dat die grote fortuinen vaak niet het gevolg zijn van een grotere inspanning...maar veeleer voortspruiten uit het onrechtvaardig belasting- en vermogensstelsel, de bij geboorte ruim gekregen talenten en het falende sanctiebeleid.

  • door WERKMAN op donderdag 6 november 2014

   Ben eens benieuwd of jullie de rijken kunnen aanpakken ,dit gaat wel moeten gebeuren in overleg met alle landen van de wereld , onmogelijk ,onmogelijk, weet je waarom? Antwoord is poepsimpel, iedereen kent iedereen in die kringen en onze politiekers moeten luisteren naar de bankiers en andere groten van deze wereld, niet meer niet minder en niemand zal dit gedaan krijgen.Begrijpen jullie dit niet dat dit een opgave is die nooit of te nimmer gaat lukken. Dit moet op wereldvlak geregeld worden want ieder land kijkt naar zijn eigen zie Luxemburg met onze nieuwe verkozen president Juncker, wat gaan jullie daar aan doen? Een utopie is jullie verhaal. Nog iets betogen ja maar waarom niet tegen de heren die meestapten, daarjuist gelezen op het internet dat de vorige regering 4 miljard verspeelt heeft , geen betoging organiseren hiertegen ?Nochtans zal ieder van ons dit moeten uitzweten en betalen , goed hé

   • door Dirk Buys op vrijdag 7 november 2014

    Dus een betoging zoals gisteren dat helpt volgens jou hoegenaamd niet, nooit, van zijn leven niet maar een betogingske tegen deze die meestapten zie je evenwel alsnog zitten? Wanneer je refereert naar cijfers of tabellen graag de bron vermelden a.u.b.

    • door WERKMAN op vrijdag 7 november 2014

     Beste Dirk, de tijd een kwaliteitskrant.

     • door Dirk Buys op zaterdag 8 november 2014

      Werkman, datum, artikel, auteur,

      • door WERKMAN op zaterdag 8 november 2014

       Dirk Buys,als je betaald voor een krant kan je dit lezen,vandaag ook gelezen dat Dexia aanwezig was in 2009 in Luxemburg ( legale constructie om zo weinig mogelijk belastingen te betalen). Wie zetelden in de Raad Van Bestuur,lees eens het boek een zuil van zelfbediening of de strapatsen van het acw?Misschien een van degene die vooraan liepen ? zoek het maar op internet dus deze betoging was een verkeerde keuze : jullie worden bedrogen en weten het niet en zoeken boel en breken de boel af en reageren tegen de verkeerde, wat een echte schande.Informeer jullie en trap niet in de val van de socialisten en hun vakbonden ze zijn even verzot op het vele geld als degene die ze het verwijten van te doen. Googel maar.

       • door Dirk Buys op zondag 9 november 2014

        Je probeert er wel op alle manieren onderuit te geraken! Je kent mijn mening over Dexia of het ACW noch over vele andere zaken niet. Je gaat er maar gewoon vanuit dat alles wat van links komt zwart is en alles wat van rechts komt wit. Was het maar zo makkelijk.

        Maar toch kom ik terug op de essentie. Ik zou het op prijs stellen mocht je zinvolle bronnen aanbrengen die jouw cijfers kunnen staven. ‘Google maar’ volstaat niet en geeft eerder aan dat je eerder wat uit je nek zit te lallen.

        • door WERKMAN op zondag 9 november 2014

         Dirk Buys, wat een reactie, zo kan ik het ook ,in al je commentaren leg jijzelf niks op de plank met feiten alleen wil je konkrete links van een ander(gaat deze redactie dit trouwens goedkeuren ), van het internet geloof je zogezegd niks ook al heb ik enkele tips gegeven oa de tijd enz, het kleinste kind kan dit allemaal vinden dus je bent niet ernstig en alleen erop uit om de feiten te verdraaien,oh ja het zal niet waar zijn dat ik gelezen heb vandaag op het internet dat Volvo Gent de nieuwe XC60 niet mag bouwen !!! Hoe zou dit komen ? Voor velen was de betoging geen betoging van de vakbonden maar een politieke betoging omdat er leden van de vorige regering erbij waren ,op Cnn was dit trouwens wereldnieuws !!! de Chinezen waarderen dit niet zoals velen ,kom kom je kan er waarschijnlijk mee lachen want je hebt geen enkele argumentatie,dus je gelooft niet dat de vakbonden en zuilen onmetelijk rijk zijn, hopelijk gaat deze regering eens een vermogentaks leggen op al het geld en de eigendommen van de vakbonden en zuilen , joepie we gaan dan minder belastingen moeten betalen of geloof je dit ook weer niet .

         • door Dirk Buys op maandag 10 november 2014

          Wanneer ik cijfers weergeef geef ik de bron mee, wanneer ik een opinie weergeef ben ikzelf de bron. Het komt erop neer dat jouw beweringen steevast beginnen met 'er was eens'... Ik denk dat ik wat dat betreft dus een beetje klaar ben met jou.

          Slaap zacht,

   • door Luk Durnez op zaterdag 8 november 2014

    Voor een stuk kan ik dit volgen: sociale en fiscale vraagstukken moeten globaal aangepakt worden. Maar waarom zou dit niet kunnen? We zijn - niet zonder slag of stoot - de stedentijd toch ontgroeid? Daarna de periode van graafschappen en koninkrijkjes? Dan de nationale staten? Overal ter wereld ontstaan nu federaties en grotere handelsblokken en straks krijgt de V.N. echte macht. Deze evolutie komt er veel trager dan we zouden willen, maar misschien veel sneller dan we denken. En het internet zal hier een grote rol in spelen, als middel voor het middenveld om zich mondiaal te organiseren.

 • door Didier op donderdag 6 november 2014

  Hoezo? We moeten dus manifesteren tegen de vorige regeringen?! En dat terwijl je zelf trachtte aan te tonen dat manifestaties “niet het minste effect hebben” ? Voor wie het nog niet doorhad : hit-and-run-troll “Bertje” is back in town. Vandaag met een les democratie.

 • door Dirk Buys op donderdag 6 november 2014

  U bent nog slimmer dan Johan Van Overtvelt. Ik stel voor dat u zich lid maakt van N-VA.

 • door Didier Van den Meersschaut op vrijdag 7 november 2014

  De N-VA partijleden zoals deze die denken dat we hun retoriek van 'er is geen alternatief' geloven zullen merken dat ze mis zijn. De betogingen zullen de regering niet ten val brengen, dat zal de opper-panda wel bewerkstelligen vanuit Antwerpen. Daarhoeven we niks voor te doen. Betogen om duidelijk te maken dat er wel een alternatief bestaat naast de ideologische keuzes van de rechtse nationalisten zullen we als burger nog wel een tijdje blijven doen. Ik ving ook al op dat 15 december alvast niet als eindpunt beschouwd wordt. Als het nodig is kan het dus langer duren. Er zal moeten geluisterd worden naar de verzuchtingen en de last moet eerlijker verdeeld worden. Ik hoop alleen dat de relschoppers en vandalen de volgende betogingen met rust laten en thuis blijven. Ik vrees echter dat dat ijdele hoop is. In voetbal is dat ook nog niet echt gelukt, en dat is eenvoudiger te controleren.

 • door Alfons Vanwetswinkel op donderdag 6 november 2014

  Eens te meer laat deze regering de vermogens gerust zij krijgen er nog cadeau´s bovenop de vermindering van extra taks op de liquidatiebonus van 25 %naar 10% wat hen jaarlijks 750 miljoen € oplevert er komt geen vermogens belasting.Geen meerwaarde belasting,geen rem op de notionele aftrek (behalve de banken) , geen belasting op de werkelijke huurinkomsten (3 miljard) en ga zo maar verder Dan hebben we het nog niet over fiscale fraude ( geschat tussen de 10 à 15 miljard ). Als men langs deze zijde ook hetzelfde zou vragen is het tekort op 1 jaar omgezet in de min en zou men direct met betere vooruitzichten naar werk en sociale zekerheid kunnen starten; Wat de regering nu doet is de remedie die in Nederland en Duitsland toegepast wordt en die geen groei meebrengt en in het zuiden de landen op de rand van de afgrond brachten De lekken in Luxemburg bewijzen dat rijke familie´s en grote ondernemingen alleen op ons geld uit zijn en zelf niets aan onze maatschappij willen geven Zij lijden aan een ernstige ziekte, de hebzucht naar geld en macht en zijn daarmee een echte bedreiging van de democratie. Van een zaak ben Ik zeker dit beleid zal leiden tot grotere armoede en pensioenen gelijk aan de minimum pensioenen van nu.

  • door barth op vrijdag 7 november 2014

   Zelfs als de vermogenden hun eerlijk deel bijdragen, zal de middenklasse haar verwachtingen moeten temperen. Je kan niet vasthouden aan je privileges en tegelijk verwachten dat je kinderen het nòg beter gaan hebben. Groei heeft grenzen. Welvaart herverdelen betekent dat je niet alleen naar de ander moet wijzen, maar ook naar jezelf moet kijken. De middenklassers die vandaag eisen dat iedereen solidair is met hen, moeten er misschien mee leren leven dat hun fermette, buitenverblijf, vijf jaar hoger onderwijs/kot voor drie kinderen, luxewagen, vier vakanties per jaar, tijdskrediet, statuut, lucratieve bijverdienste, brugpensioen enzovoort, helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Dan kunnen ze zich misschien zelf eens solidair gaan tonen met zij die minder hebben dan hen, en zo zijn er nog heel wat. Woorden wekken, voorbeelden strekken.

 • door martin meerts op vrijdag 7 november 2014

  Bertje en Werkman Als werkman (ik werk al 18 jaar in drie ploegen) kan ik jullie dit zeggen. Blijf maar in jullie luie zetel zitten. Wij gaan de straat op en niets of niemand zal ons tegenhouden.

 • door Carlos Pauwels op vrijdag 7 november 2014

  Hetgeen nu in het nieuws is gekomen over belastingontduikingen kan niet, nooit, maar zeker niet nu op het moment dat er moet bespaard worden. En dat er moet bespaard worden is een feit. Verder aanmodderen zoals we al jaren doen moet nu eindelijk eens ophouden. Maar, er is een grote maar. Die onthullingen over die belastingontduikingen kon strategisch op geen beter (slechter?) moment komen. Het is o.a. Europa die die besparingen terecht oplegt. Maar, als je dan hoort dat niemand minder dan Juncker, voorzitter van de Europese commissie er aan medegewerkt heeft, al was het maar door het niet tegen te houden... dat is er te veel aan. Als zoenoffer kan het volgens mij niet anders of Juncker moet zijn C4 krijgen. De geloofwaardigheid van Europa heeft een ferme knauw gekregen en kan niet langer functioneren als toezichter op de landen die lid zijn van de EU. Vergelijk het met ARCO, maar dan op een veel grotere schaal. Ook het ACW, ook al zijn ze van naam veranderd, is niet meer geloofwaardig. Tot nu toe was ik zeker geen eurofoob. Maar een Europa onder leiding van Juncker kan voor mij niet.

 • door barth op vrijdag 7 november 2014

  Ik weet niet of je er trots op moet zijn dat je 'de ordetroepen verrast' hebt. Het zou eervoller zijn geweest als de stewards de relschoppers in de hand hadden kunnen houden. Nu zijn honderd zatte dokwerkers er in geslaagd om honderdduizend eerzame burgers zwart te maken, en dat is zonde. En zijn de eigenaars van de vernielde auto's en terrassen, of de Brusselaars die voor het gesloopte straatmeubilair moeten opdraaien, soms geen burgers? Onvrede is geen excuus. De Witte Mars van 1996 was drie keer zo groot, en ook dat was een antiregeringsbetoging. Toen kon het wel zonder geweld, ook al was de onvrede algemener en waren de gemoederen verhitter dan nu. Misschien was er toen meer discipline omdat er meer op het spel stond?

  • door barth op vrijdag 7 november 2014

   Aanvulling: ik heb ook mijn bedenkingen bij 'ordetroepen' die toelaten dat dokwerkers in de stations van Antwerpen, Brugge, Gent en Oostende drinken, amok maken en daarna dronken, met gasmaskers en helmen in de aanslag, op de trein naar Brussel stappen. De politie was in die stations massaal aanwezig, maar liet begaan, als ze al niet aan het verbroederen waren. Terwijl op andere dagen een 'licht getaande' huid soms al volstaat om opgepakt te worden. Die selectieve tolerantie van de politie hebben hun collega's in de hoofdstad zwaar moeten bekopen. Ook dat is niet erg solidair.

 • door martin meerts op vrijdag 7 november 2014

  Barth, je moet de middenklasse niet opzetten tegen de armen. Dat zal niet lukken. Ik geef elke dag geld aan clochards. Ik heb gisteren op de betoging nog gesproken met enkele van hen. Ik woon bij mijn vriendin in Brussel en ik kan je dit zeggen. In de jaren 80 zag je geen clochards in Brussel. Nu zijn ze met duizenden op straat. Ik behoor tot de lagere middenklasse en ik vind de situatie nu veel ernstiger dan ten tijde van de Witte mars. Je moet geen appelen met peren vergelijken. Respect aan de slachtoffers van Dutroux maar hoeveel mensen zijn er in ons land al gestorven door de armoede? Het enige wat U doet is een discours van verdeel en heers. Maar dat zal niet lukken. De middeenklasse en de armsten voeren dezelfde strijd. Tegen het grootkapitaal dat deze aarde en de toekomst voor onze kinderen vernielt. United we stand!

  • door barth op vrijdag 7 november 2014

   'De middenklasse opzetten tegen de armen' is iets heel anders dan vragen dat de middenklasse zich solidair toont met wie minder heeft dan hen, net zoals aalmoezen geven aan 'clochards' iets heel anders is dan leven op een manier die bijdraagt tot een inclusieve samenleving.

   Het eerste is gemakkelijk, maar levert niks op. Het tweede is moeilijker, maar is de enige manier om tot een eerlijke herverdeling van de welvaart te komen.

   Een middenklasser die neerkijkt op werklozen, terwijl hij zelf op de beurs speelt,in een riant eigen huis woont en in een auto van 50.000 euro rijdt, heeft een even materialistische en egoïstische mentaliteit als de generatierenteniers wiens praktijken nu boven water komen in LuxLeaks. Die twee tegen elkaar opzetten, wat de PVDA+ gedaan heeft door de dokwerkers te mobiliseren tegen de aanpassing van de wet-Major, haalt dus ook niks uit, want ze zijn in hetzelfde bedje ziek.

 • door martin meerts op vrijdag 7 november 2014

  Barth, U hebt een ander begrip van 'middenklasse' als ik. 50.000 Euro voor een auto... Zo iemand beschouw ik niet meer als tot de middenklasse behorend. Ik geef aalmoezen, ja maar ik stem en steun (financieel) ook organisaties die pleiten voor sociale woningbouw, solidariteit enz. Ik steun ook financieel de Wereld Morgen bvb. Als ik een clochard iets geef, steek ik ook geen irritant en hypocriet discourtje af van: 'Ik geef je geen geld maar als je wil ga ik je wel een broodje kopen'. Mijn ervaring is dat de mensen die dit zeggen nooit iets geven. 'Koop je gerust een biertje. Bezat je als je wil. Dat geld is nu van U.' Dat is wat ik denk als ik iets geef. Ah, en nog dit: de wet Major moet met alle middelen bestreden worden en de manager van het jaar is - in mijn ogen althans- een schandvelk voor dit land.

  • door barth op vrijdag 7 november 2014

   Aalmoezen lossen niks op, met of zonder preekje. Je sust er hooguit je geweten mee. Je vastklampen aan achterhaalde privileges waar anderen voor moeten bloeden, lost ook niks op, het is egoïstisch of je er nu het etiket 'middenklasse' op plakt of niet. Hebt u veel werklozen, daklozen of illegalen zien opstappen gisteren? Ik niet. Wel zag ik heel veel tweeverdieners annex huiseigenaars met een vaste job en/of een goed diploma, wiens bedje al lang gespreid is, en die nu een keel opzetten omdat ze niet al op hun vijftigste kunnen gaan rentenieren of niet alle drie hun kinderen op staatskosten een doctoraat kunnen laten halen. Voor dat soort egoïsme riskeer ik liever niet om gestenigd te worden door een losgeslagen bende zatlappen wiens 'solidariteit' stopt bij hun erkenningskaart. Herverdeling is iets anders dan vechten voor wie de grootste brokken krijgt.

   De kortzichtige, maar luidruchtige protesten tegen de langere loopbaan en hogere kosten hebben helaas de aandacht afgeleid van een veel perverser en schadelijker agendapunt van de regeringen Bourgeois en Michel: de drooglegging van het sociale en culturele middenveld. Daarmee bedoel ik niet de zuilenorganisaties en de vakbonden, maar het onderwijs, de erfgoedsector en de socioculturele actoren zoals bibliotheken, jeugdverenigingen en musea. De besparingen daarop treffen niet alleen onze tweeverdienende huiseigenaars met hun auto van 50.000 euro, hun drie universitaire kinderen en hun jacuzzi, maar iedereen, individueel en als samenleving. 'Een school openen is een gevangenis sluiten' zegt een spreekwoord. Bourgeois en Michel hebben blijkbaar hun zinnen gezet op het omgekeerde. Dat zal ons allemaal veel zuurder opbreken dan twee jaar langer moeten werken of een dag per maand minder tijdskrediet kunnen nemen.

   • door Dirk Buys op zaterdag 8 november 2014

    Heb jij dan straatinterviews gedaan Barth?

 • door martin meerts op vrijdag 7 november 2014

  Misschien praten we langs mekaar heen, Barth en willen we eigenlijk beiden hetzelfde. Mensen met een groter vermogen dienen meer bij te dragen en het geld moet volgens mij niet gaan naar meer luxe maar moet dienen om een betere maatschappij op te bouwen en om de planeet te redden.

  • door barth op vrijdag 7 november 2014

   We willen allemaal hetzelfde, maar we willen er ook allemaal niet zelf voor opdraaien :)

  • door hans delannoye op vrijdag 7 november 2014

   meer bijdragen voor wie meer vermogen heeft is logisch, maar waarom krijgen die meervermogenden bij elke indexaanpassing meer centen dan de kleine man? want dat is het gevolg van de index in procenten, waar de vakbonden (tot nog toe) niet van af willen stappen. waarom krijgt de ene bij een indexsprong 40 €, en een andere 200 € of meer? want vele van die grotere jongens zijn ook werknemers....

 • door Carlos Pauwels op vrijdag 7 november 2014

  Veel van die betogers vinden dat ze moeten betogen tegen de afbraak van onze welvaartstaat! Onze welvaartstaat??? Over welke staat hebben ze het eigenlijk? Ik heb eens enkele cijfertjes opgezocht en wil ze aan die betogers even meegeven. België heeft een schuld van 388 miljard die per seconde toeneemt met 500 euro. Dit is 36.000 euro per inwoner. Vijf jaar geleden was onze overheidsschuld nog 310 miljard. We zijn dus op de goede weg. Welvaartstaat zegt u? Al die betogers beseffen het allicht niet. We moeten naar een schuldratio van 60%, nu zitten we aan 104%. Dit komt neer op een schuld van 23.000 euro per inwoner. We hebben dus nog 13.000 euro per inwoner schuldaflossing te gaan. Maar aangezien we jaar na jaar een begrotingstekort hebben, hebben we nog een grotere achterstand goed te maken. Over welke welvaartstaat hebben zij het??? Over Argentinië en Brazilië ga ik het niet hebben, dat is een nog grotere catastrofe. Maar om even een beeld te schetsen van de welvaart wereldwijd nog enkele cijfertjes. De sculd van de VS is 19.211 miljard dollar. Die stijgt met 45.500 dollar per seconde. De schuldratio van de EU bedraagt 87% en het begrotingstekort is 3,3%. De schuldratio van Japan bedraagt 245%. Als ik die cijfertjes eens overloop dan ben ik bezorgd omdat die zeepbel vroeg of laat eens gaat (moet) barsten. Ik vrees dat de crisis van 2008 wel eens klein bier zal blijken te zijn met wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Misschien kunnen de vakbonden eens wat van die cijfertjes overnemen in hun pamfletten en er wat objectieve duiding bij geven. Dat zou pas zijn verantwoordelijkheid opnemen zijn. Het enige waar ik de vakbonden in volg is dat er geen evenwicht is in de besparingen tussen arm en rijk. MAAR DAT ER MOET BESPAARD WORDEN STAAT ALS EEN PAAL BOVEN WATER. En zwijg over de vernietiging van onze welvaartstaat.

  • door Dirk Buys op zondag 9 november 2014

   Carlos, ik wou je toch even zeggen dat onze welvaartstaat in zeer groot gevaar is. Ik ga dus volgende keer weer betogen. Mocht je intussen op andere gedachten gekomen zijn kunnen we samen gaan, ik leg alvast een vakbondsjasje voor je klaar en als ik me niet vergis zal je ook goedkoper een treinticket kunnen aanschaffen. Niets dan voordelen dus. Tot hoors?

 • door Bert Malliet op zondag 9 november 2014

  Nogal wat 'reageerders' hierboven lijken er rotsvast van overtuigd te zijn dat "er bespaard moet worden". Er zijn nochtans stemmen genoeg die iets anders beweren. Bijvoorbeeld Michel Gevers op de site van De Morgen: http://www.demorgen.be/nieuws/belgie-heeft-geen-budgettair-maar-een-fiscaal-probleem-a2115003/

 • Het is niet langer mogelijk om te reageren.

  Lees alle reacties