Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

De Iraanse stoofpot die zuur opbreekt

Waarom halen de fait divers als "Rich Kids of Teheran" wel het nieuws, maar de scherpe veroordelingen van de zuuraanvallen op jonge vrouwen door de Iraanse autoriteiten en religieuzen niet?
zaterdag 25 oktober 2014

"Happy Kids" en "Rich Kids of Teheran" mediageniek, verminkte vrouwen niet

In plaats van de dader(s) heeft de politie deze persfotograaf, Aria Jafari opgepakt omdat hij blijkbaar verslag uitbracht over de betogingen tegen de zuuraanvallen op jonge vrouwen in Iran (Bron: My Stealthy Freedom).

De berichten over "Happy Kids", "Rich Kids", homofobie, vrouwen die als supporters niet toegelaten worden in de sportstadions vertellen ons allen één boodschap: hoe extreem anti-westers de Iraanse autoriteiten wel zijn en hoe ze hun eigen bevolking die wel naar "onze" normen en waarden verlangen, onderdrukken.

De "Happy Kids" van Iran zijn ondertussen het internationaal symbool geworden van de repressie die sommige Iraanse hardliners in Iran voeren. In Iran zelf symboliseren deze "Unhappy Kids" de hardnekkige kritische houding van het revolutionaire Iran tegenover het westen. Ook de dualiteit en het conflict tussen waar de bevolking naar verlangt en wat de macht afkeurt, wordt hier goed afgelijnd.

Dat kan niet gezegd worden over de recente zuuraanvallen op de vrouwen in Iran. De link tussen deze aanvallen en het niet naleven van de Islamitische kledingcode door de slachtoffers, zoals sommige critici het beweren, is niet zo gemakkelijk gelegd. Bovendien is de collectieve verontwaardiging in alle rangen van de Iraanse bevolking te bespeuren. Zowel de conservatieve hardliners als de progressievere hervormingsgezinden veroordelen scherp deze gruwelijke aanvallen op vrouwen.

President Rohani beval reeds drie verschillende ministeries om de zuuraanvallen op verschillende jonge vrouwen tot op de bot te onderzoeken.

De verminkte vrouwen zijn geen nieuws waard

De voorbij dagen komen er regelmatig berichten binnen over de verminkingen van een viertal vrouwen in Isfahan, met zijn 2,5 miljoen inwoners, de tweede grootste stad van Iran. Volgens sommige niet officiële bronnen zou het om acht tot elf vrouwen gaan die zowel in Isfahan als in de Iraanse hoofdstad Teheran met sterke zuur zijn aangevallen.

Het aanvalspatroon is zeer eenduidig: een motorrijder gooide bij het passeren van de wagen van zijn slachtoffer via het open raam van haar auto het sterke zuur in haar aangezicht. Alle slachtoffers zijn jonge vrouwen tussen 25 en 35 jaar.

De slachtoffers zijn er erg aan toe: hun gezichten, soms ook hun armen en benen zijn verminkt en sommigen houden er zelfs voor de rest van hun leven blindheid aan over.

Het zet tot nadenken waarom dit nieuws nog niet de Vlaamse massamedia haalde. Over de executie van de 26-jarge Reyhaneh Jabbari na een verkrachtingszaak wordt echter amper na één dag bericht op de redactie.be.

Past Reyhaneh’s executie beter in het zwart-wit plaatje van hoe Iran gewoonlijk wordt aangevoerd in onze media?

Paniek en kritiek op regering

Al enkele dagen betogen mensen voor de overheidsgebouwen in Isfahan en ook in Teheran. De betogers scanderen dat de justitie en veiligheidsdiensten zich moeten schamen. Hoe kunnen ze nog niet met zekerheid bevestigen wie de dader is, vraagt de menigte zich af.

Het gezin van Soheila Joerkesh, een slachtoffer van de recente aanvallen met zuur in Isfahan, had veel interviews gegeven aan de pers. Ook had de familie aan het ministerie van volksgezondheid gevraagd om een team van deskundigen ter beschikking van hun dochter te stellen om haar verwondingen te behandelen. De 27-jarige vrouw is ook blind geworden aan de beide ogen door het zuuraanval. Verrassend genoeg heeft de minister van Volksgezonheid dr. Seyyed Hassan Hashemi, persoonlijk de jonge dame bezocht en hij heeft haar beloofd om in Frabi ziekenhuis zelf haar oogoperatie uit te voeren (Bron: My Stealthy Freedom).

De betogers verwijten de autoriteiten deze gruweldaden te willen minimaliseren door onvolledige en/of verkeerde informatie te verspreiden. Op deze manier hopen ze de publieke opinie in Iran te willen sussen, klinkt het.

De kritiek op de Iraanse sociale media klinkt even hard: “Hoe kunnen de veiligheidsdiensten in staat zijn om in een mom van tijd vier jongeren op te sporen, te arresteren, te berechten en te bestraffen voor de opname van een onschuldig videoclipje “Happy” maar nog in duister tasten over de identiteit van de dader(s) van deze gruwelijke daden?

De autoriteiten beweren wel van hun kant dat ze vier verdachten hebben opgepakt  maar daarmee is de rust nog niet teruggekeerd in de straten van Isfahan en Teheran.

Past niet in het plaatje

De zuuraanvallen op jonge vrouwen in Iran passen niet in het zwart-wit plaatje van Iran-bashing. Een hoopje “Islamitische extremisten” die het niet fijn vinden dat jonge vrouwen met zuur verminkt worden klinkt ons niet vertrouwd in de oren.

Sommige critici binnen en buiten Iran verdenken de conservatieve hardliners deze zuuraanvallen via de burgerwachten te hebben georganiseerd om op die manier vrouwen die “slecht” gekleed zijn te terroriseren.

De autoriteiten ondermijnen deze stelling door aan te halen dat één van de slachtoffers zelfs bedekt met een chador (een lap stof die het volledige lichaam bedekt) werd aangevallen. Men vermoedt dat de zuuraanvallen het werk zou zijn van een individu die aan psychische problemen lijdt.

Een aantal hooggeplaatste hardliners halen scherp uit naar de critici dat “slecht” gekleed zijn geen motief kan en mag zijn om jonge vrouwen voor de rest van hun leven te verminken. Ze nemen eensgezind afstand van deze zuuraanvallen want het niet naleven van de kledingvoorschriften moet door de wet en niet door individuen bestraft worden, klinkt het.

Enkele reacties en veroordelingen

Deze vrouw uit Isfahan getuigt hoe angstig de vrouwen in haar stad zijn na de recente zuuraanvallen. Zijzelf loopt op straat uit angst met een notitieboek voor haar gezicht. Ze staat op de rivierbedding van de drooggevallen Zayandehroed in Isfahan en ze houdt een blad voor zich met erop het volgend slogan: "Met zuur kunnen jullie mijn gezicht van me beroven, maar mijn (vrijheids)gedachten kunnen jullie me niet afpakken" ( Bron: My Stealthy Freedom).

Imam Seyed Yousef Tabatabayinejad, Isfahans leider van het vrijdaggebed, veroordeelde volgens Persion BBC de zuuraanvallen door te zeggen dat geen enkele verstandige mens deze zuuraanvallen kan aanvaarden.

Het fractielid van de vrouwelijke parlementsleden mevrouw Shahla Mir Galoebiyat beweert zelfs dat deze aanvallen door de vijanden van de Islamitische kledijvoorschriften georganiseerd zijn om de voorstanders van striktere kledijvoorschriften te viseren. Juist daarom moeten de daders heel streng worden aangepakt.

Vorige maandag tijdens de persconferentie, beschreef de woordvoerder van de Iraanse rechterlijke macht, Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i de recente zuuraanvallen als oneerlijk, moorddadig en gewelddadig en zei: "De kwestie zal onmiddellijk worden onderzocht en de daders krijgen de zwaarst mogelijke straf zodat dit een voorbeeld stelt aan alle anderen die misschien op dergelijke ideeën zouden komen."

*****

Iran vows full force of law on acid attackers: Judiciary

http://www.presstv.ir/detail/2014/10/21/383056/iran-to-harshly-punish-acid-attackers/

My Stealthy Freedom

https://www.facebook.com/StealthyFreedom?ref=ts&fref=ts

مسئولان ایرانی در مورد اسیدپاشی اصفهان چه می‌گویند

http://www.bbc.co.uk/persian/iran/2014/10/141021_nm_acid_attacks_isfahan_authorities

Iran: Motorcycle Acid Gangs 'Terrorising Women' who Break Islamic Dress Code

http://www.ibtimes.co.uk/iran-motorcycle-acid-gangs-terrrorising-women-who-break-islamic-dress-code-1471256

یک زن چادری قربانی اسید پاشی اصفهان

http://www.tabnak.ir/fa/news/443367/یک-زن-چادری-قربانی-اسید-پاشی-اصفهان

پلیس در یک قدمی دستگیری "اسیدپاش"

http://khabarfarsi.com/ext/10853972

Woede in Iran na aanvallen op vrouwen met bijtend zuur

http://www.volkskrant.nl/buitenland/woede-in-iran-na-aanvallen-op-vrouwen-met-bijtend-zuur~a3773875/

Darya Safai: "Ik zie geen verschil tussen IS en de Iraanse leiders".

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/reyerslaat/2.35776?video=1.2098083

Brits-Iraanse vrouw opgesloten om bezoek aan mannenvolleybalwedstrijd

http://www.volkskrant.nl/buitenland/brits-iraanse-vrouw-opgesloten-om-bezoek-aan-mannenvolleybalwedstrijd~a3747492/

Stadion-verbod voor vrouwen in Iran

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140919_01277548

Filmfragment:

Betoging Teheran tegen zuuraanvallen (niet ondertiteld)

https://www.facebook.com/video.php?v=990853230928771&set=vb.858832800797482&type=2&theater

Een moeder die voor de veiligheid van haar dochter op straat pleit (niet ondertiteld)

https://www.facebook.com/video.php?v=990660850948009&set=vb.858832800797482&type=2&theater

خشم و ترس و اعتراض؛ روایت شهروندان اصفهانی از اسیدپاشی (niet ondertiteld)

http://www.manoto1.com/news/mxmnxb/news15845


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Krikke op woensdag 29 oktober 2014

    Kan dit ook in het Nederlands? 'Waarom halen de fait divers als ‘Rich Kids of Teheran’ wel, maar de scherpe veroordelingen van de zuuraanvallen op jonge vrouwen door de Iraanse autoriteiten en religieuzen het nieuws niet?'

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties