about
Toon menu

VS steeds weer ten oorlog tegen zelf verkochte wapens

De parachuut met Amerikaanse wapens die op 20 of 21 oktober 2014 bij Islamic State in Syrië terechtkwam, is symptoom van een groter probleem: de VS vechten telkens weer tegen wapens die het ooit zelf heeft gemaakt, verkocht en ter plaatse geleverd.
vrijdag 24 oktober 2014

Toen Islamic State (IS) in de loop van september 2014 een voorraad Amerikaanse wapens buit maakten op vluchtende Iraakse soldaten, zei een van de rebellenleiders sarcastisch: "We hopen dat de Amerikanen zich aan hun contract voor onderhoud na verkoop houden voor onze helikopters."

Dit geldt voor veel van de westerse bombardementen op de stellingen van IS: ze zijn gericht op helikopters, pantservoertuigen en luchtafweergeschut die de VS zelf ooit aan het Iraakse leger verkocht.

Dropping

De militaire campagne van de VS in Noord-Syrië werd in de week van 20 oktober 2014 een klucht door het droppen van wapens boven Koerdisch gebied, met de bedoeling Koerdische strijders te helpen in hun verdediging van de Koerdisch-Syrische stad Kobani.

Op 22 oktober 2014 meldde The Wall Street Journal dat een deel van de valschermen, die van meer dan drie kilometer hoogte werden afgegooid, niet bij de juiste mensen terechtkwam. Eén kwam terecht in door IS gecontroleerd gebied – en moest vervolgens met bombardementen vernietigd worden.

John Kirby, woordvoerder van Amerikaans minister van Defensie Chuck Hagel, zei op 21 oktober 2014 tegen verslaggevers dat dit een uitzondering was: "De grote meerderheid van de pakketten kwam in juiste handen terecht. Feitelijk weten we maar van één pakket waarbij dat niet zo was. We laten het weten zodra we het kunnen bevestigen."

"Dit is het beste leger ter wereld", zegt Natalie Goldring, senior onderzoeker bij de Edmund A. Walsh School of Foreign Service aan de Georgetown University. "Dat zou aan veel hogere standaarden kunnen en moeten voldoen"

Oud verhaal

Volgens Michael Ratner, voorzitter van het European Centre for Constitutional and Human Rights in Berlijn, is dit een aloud verhaal van Amerikaanse wapens die uiteindelijk bij vijanden van de VS terechtkomen. Het gebeurde al in Afghanistan, toen Jimmy Carter (president 1977-1981) en zijn nationale veiligheidsadviseur besloten extremistische mudjahedeen (zoals de islamitische strijders toen werden genoemd) te bewapenen om het invasieleger van de Sovjet-Unie in Afghanistan (in 1979-1989) in de problemen te brengen.

"Het is altijd weer ideologie die het wint van gezond verstand, met verschrikkelijke gevolgen van dien, inclusief 11 september en de oorlogen van vandaag." Zijn de wapenbedrijven dan de uiteindelijke winnaars? "Ja, zij spelen zeker een rol in dat voortdurend verlangen om steeds weer meer wapens te verkopen, maar ideologie speelt ook mee. De VS zijn nog steeds 's werelds grootste beoefenaar van geweld, zoals Martin Luther King zei."

Volgens het tijdschrift Defence News in Washington bestond de wapenexport naar Irak vorig jaar onder meer uit 681 Stinger-luchtafweerraketten, 40 mobiele lanceerinstallaties, Sentinel-radars, drie Hawk-luchtafweerbatterijen met 216 Hawk-raketten, 50 Stryker-pantservoertuigen, 12 helikopters en honderden miljoenen aan technische en logistieke ondersteuning voor duizenden Amerikaanse voertuigen.

Daarbij komen contracten voor Hellfire-raketten, M1A1 Abrams-tanks, machinegeweren, scherpschuttersgeweren, granaten en ammunitie, ter waarde van miljarden dollar. Hoe veel hiervan uiteindelijk bij IS terecht is gekomen en nog terechtkomt, blijft giswerk.

Korte termijn

“Te vaak”, zegt Goldring, “verkopen of geven de VS wapens aan partijen voor kortetermijndoelstellingen. Er is heel hard een beleidsevaluatie nodig die meer kijkt naar de langetermijnrisico's. Dat is vooral nodig vanwege de schaal waarop dit gebeurt, want het is doordat de VS de grootste wapenexporteur ter wereld zijn dat er zo'n enorm risico is op terugslag – dat met andere woorden Amerikaanse soldaten met hun eigen wapens worden bestookt.”

Het gebeurde in Libië, waar rebellen werden bewapend die uiteindelijk de Amerikaanse ambassade aanvielen, zegt Michael Ratner nog. Het gebeurde ook weer in Irak. "Er werden miljarden aan wapens geleverd aan een land dat, door het Amerikaans beleid, instabiel was geworden tot op het bot."

De VS maakten zichzelf wijs dat het een leger trainde, terwijl het in feite niet meer was dan een kleptocratie, met een sektarische president aan het hoofd, waardoor het geweld alleen maar toenam en de wapens gratis verkrijgbaar waren. Daardoor zijn IS en andere groepen er nu ruim van voorzien.

Wat betreft het bewapenen van Koerden, dat wordt ook interessant, aldus Ratner. "Zullen die wapens uiteindelijk worden ingezet tegen Turkije en wat zal de uitkomst daarvan zijn? Zolang de VS niet begrijpen dat het antwoord voor de wereldproblemen niet oorlog is en dat de wereld bewapenen de VS onophoudelijk in oorlog brengt, zullen we geen einde zien aan de toenemende instabiliteit in de wereld."

Noot redactie (Lode Vanoost): In brieven naar huis schreven Amerikaanse soldaten bij de landing in Normandië in 1944 hun verwondering uit over het feit dat de jeeps met Duitse kentekens die ze buitmaakten dezelfde waren als de hunne, dat hun kogels pasten in buit gemaakte Duitse geweren.

U.S. Destroys Its Own Weapons in Enemy Hands

Een korte video met beelden van de recente Amerikaanse wapendrop in door IS gecontroleerd gebied vind je hier: Islamic State militants show off 'seized US weapons'

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door Ronald Van Beneden op vrijdag 24 oktober 2014

  En wie verdient daar grof geld aan? De economie draait. Een mensenleven zal hen worst wezen. Waarom beschermt men steeds het hogere kader in een land en stuurt men de kleintjes ten aanval? Laat de dikke nekken het zelf uitvechten!! Als hun leven in gevaar is zal het rap over zijn en zullen ze kiezen voor hun verworven rijkdom.

 • door Frakke Zevenenzestig op vrijdag 24 oktober 2014

  Bijschrift bij de foto "Luchtafweergeschut van Amerikaanse makelij buitgemaakt op het Iraaks leger door IS (foto dailyrapid.com) "....Euh dat is een GRAD MLRS uit het Sovjet-tijdperk en het is artillerie en geen luchtafweer. En daar kan ik verder aan toevoegen dat het merendeel van alle IS-wapens uit wat ik uit hun filmpjes kan opmaken van Sovjet-design zijn. Af en toe duiken er inderdaad ook wapens op van Westerse origine (buitgemaakt in Irak, en ook vermoedelijk uit Libië). Dat er bij het droppen van een dertigtal parachuttes vanop 3 km hoogte een aantal pakketjes aan de verkeerde kant terecht komen is op voorhand te voorspellen en daar is bij de operatie rekening mee gehouden. Maar uit berichten van de Koerden uit Kobane blijkt er behoorlijk wat materiaal op zijn bestemming te zijn geraakt. Een klucht zou ik het dus niet noemen en in die zin is de noot van Lode Vanoost wel toepasselijk. Tijdens WO II kwam het vaak voor dat het volledige pakket als een Sinterklaasgeschenk boven de hoofden van de vijand naar beneden kwam bungelen.

  • door Lode Vanoost op zondag 26 oktober 2014

   Neen, het ging tijdens WO II niet om toevallige verkeerde droppingen. De VS hebben wel degelijk wapens geleverd tot vlak voor de oorlog aan Duitsland (en aan vele andere landen). Heel wat wapenmateriaal werd ook in Duitsland gemaakt met buitenlandse licenties. Het omgekeerd gebeurde trouwens ook, heel wat van de Britse brandbommen op Duitsland werden gefabriceerd met een Duitse licentie van o.a. Krupp.

   • door Frakke Zevenenzestig op maandag 27 oktober 2014

    Ja daar ben ik het mee eens. In eerste instantie keek ik raar op dat munitie uit die Duitse "geweren" in de Amerikaanse wapens pasten. Maar het is mogelijk aangezien een aantal Amerikaanse machinepistolen zowel in .45 ACP als 9 mm Luger variant waren gemaakt. Deze laatste werden niet in grote hoeveelheden geproduceerd en vaak vanwege hun compatibiliteit met de Duitse wapens aan het verzet geleverd. Dezelfde van oorsprong Duitse patroon duikt later ook op in de Israëlische Uzi. De ideologie van wapenfabricanten is eenvoudig: Money!

 • door janu op zaterdag 25 oktober 2014
 • door Krikke op woensdag 29 oktober 2014

  De parachuut?

 • door Krikke op woensdag 29 oktober 2014

  De parachuut?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties