Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Treinreizigers reiken spoorbonden de hand

Reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be hebben de spoorbonden uitgenodigd om een gemeenschappelijke actie te starten tegen de besparingen van de overheid.
dinsdag 21 oktober 2014

De reizigersverenigingen willen zich net als de spoorbonden verzetten tegen de plannen van de regering, maar zij geven een voorkeur aan een gezamenlijk georganiseerde actie in plaats van onaangekondigde stakingen van treinpersoneel.  

"De regering heeft erg slordig gecommuniceerd over de maatregelen: het te besparen bedrag maakte vreemde bokkensprongen. We hebben dan ook begrip voor de onrust bij het personeel", zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus.

“Naar verwachting zullen de reizigers immers zwaar getroffen worden door de besparingen, in de vorm van minder treinen, slecht onderhouden stations en fors hogere tarieven."

De voorbije jaren waren er vaak spanningen tussen de vakbonden bij het spoor en TreinTramBus naar aanleiding van stakingsacties. Dat de twee organisaties samen actie willen voeren, toont dat de malaise over de besparingen groot is. De socialistische vakbond slaat het aanbod alvast niet af. "Eén front, en nu samen aan hetzelfde zeel trekken", reageert ACOD.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door Steven op dinsdag 21 oktober 2014

  Bemoedigend.

 • door Roland Horvath op woensdag 22 oktober 2014

  De werknemers en de reizigers van het openbaar vervoer hebben gemeenschappelijke belangen. De prijsinflatie - en bedrijfslasten verlaging regering Michel1 heeft ideeën uit de 19e eeuw, de laisser faire, laisser passer periode. De GMO de almacht in de maatschappij en de overheid is er alleen voor veiligheid en openbare orde. Het collectieve mag geen geld kosten, zoals openbaar vervoer en Sociale Zekerheid SZ. En een Onvoorwaardelijk Basis Inkomen OBI voor iedereen, dat andere inkomsten zou vervangen, is zeker uit den boze. Het collectieve moet vervangen worden door iets geprivatiseerd, dat meer geld mag kosten, als het maar geen belastingen zijn, want dat treft ook de superrijken. Michel1 komt alleen op voor de superrijken en de GMO. Ten behoeve van de exportwinst van de GMO moeten de bedrijfslasten zoals lonen, winstbelasting, lasten op productie door arbeid of machines, milieulasten verlaagd worden. Die lasten zijn de financiering van de Sociale Zekerheid SZ en de koopkracht. Dus door een gebrek aan koopkracht worden de consumenten arm en de KMO zullen falen bij duizenden. Hun productie capaciteit wordt afgebroken, dat kan in vijf jaar tientallen procenten van de huidige capaciteit bedragen. Hoe kan zoiets? Een verklaring is dat politici en de hoofdstroom media de ideeën van de GMO, van de machtigen overnemen en blind zijn voor elke andere mening of elk ander feit. Doorgaans hebben ze uit zichzelf niet de kennis om politieke, sociale en economische ontwikkelingen in de maatschappij te beoordelen en gepaste maatregelen voor te stellen. Michel1 is een afbraak regering: De afbraak van een zorgvuldig opgebouwde maatschappij structuur. Ze denken in termen van geld en geweld.

  • door Berten Debergh op donderdag 23 oktober 2014

   Prachtig! Laten de spoorbonden en de organisaties die ijveren voor de reizigers eens echt aan tafel gaan en de rijke overlegcultuur die ons land veel welvaart bracht eens aftoetsen. Met de elite valt blijkbaar, mede door in luxeauto's rijdende politici, niet meer te praten. De basis moet daarom vanuit rechtvaardigheid en diep respect voor de "kleinen" de handen in elkaar slaan. Doel: 1) de mobiliteitstaart correct laten verdelen ten voordele van hen die al vele jaren op hun honger zitten 2) de politici laten horen dat ook tussen de verkiezingen "medezeggingschap" nog van tel is en 3) aantonen dat basismobiliteit, onderwijs en vorming en redelijke welvaart /welzijn voorrang krijgen op verspillende koopjes en supergevulde portefeuilles van de bovenklasse!

 • door Vandaag op vrijdag 24 oktober 2014

  Laat me raden. De vakbonden en hun achterban gaan dit massaal delen op alle sociale media en vinden het "Geweldig", "Sterk", "Samen tegen de overheid"....

  Waar het net de taak is van deze bonden om gericht, structureel en doelgericht acties op te zetten komen ze zelf nooit verder dan "gooi de boel maar plat". Telkens tot grote ergernis van een groot deel van hun eigen doelgroep. Met ook telkens dezelfde negatieve publieke opinie tot gevolg.

  Gelukkig zijn er nog creatieve geesten aan de andere kant die wel weten hoe en wat. Die effectief out-of-the-box kunnen denken. Zonder dat het hun eerste taak is. Zonder dat ze er voor betaald worden. En die zelf de bonden mee uitnodigen in hun strijd, terwijl dit niet eens hoeft.

  Super initiatief, maar weer een voorbeeld in wat voor ivoren toren de vakbonden vertoeven. In welke über conservatieve leefwereld ze vastgeroest zitten. Gelukkig doet de rest van het land het anders, en vooral beter.

  Chapeau, voor die rest!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties