about
Toon menu

Protest studenten Mexico tegen repressie weer naar kookpunt

Zes doden, tientallen vermisten en een regeringsgebouw in brand: het oude conflict tussen Mexicaanse studenten en de regering heeft een nieuw kookpunt bereikt. Studenten van de school waarvan meerdere studenten werden teruggevonden in een massagraf, voeren hun verzet tegen de politierepressie op.
maandag 20 oktober 2014

Op 13 oktober 2014 staken studenten en leraren van de onderwijzersopleiding in de stad Ayotzinapa, in de zuidwestelijke deelstaat Guerrero, het gebouw van de deelstaatregering in brand. Dit was een reactie op de gebeurtenissen van 26 september. Toen werden drie bussen van de school in Ayotzinapa aangevallen door de politie. Een deel van de aangehouden studenten werd vervolgens aan het drugkartel van de familie Beltrán Leyva overgeleverd. De balans tot dusver is zes doden, 25 gewonden en 43 vermiste studenten.

Clandestiene graven

De bevolking reageerde woedend. De burgemeester van Ayotzinapa sloeg op de vlucht. Hij blijkt op de loonlijst van het betrokken drugskartel te staan. Bij de zoektocht naar de vermiste studenten kwamen ondertussen heel wat clandestiene graven aan het licht, met tientallen doden.

Guerrero is een van de armste deelstaten van Mexico met veel sociale bewegingen. Veertig jaar geleden was het een prominente strijdplaats in de vuile oorlog van de militairen tegen oppositiebewegingen, met veel doden en vermisten als gevolg. De drie bussen die op 26 september 2014 werden aangevallen, waren trouwens op weg naar de herdenking van een studentenopstand in 1968.

Armste studenten

De studenten onderwijzersopleiding op het platteland zijn de armste studenten van het land. Het zijn landbouwerskinderen voor wie deze scholen de enige mogelijkheid zijn om te studeren. De in Ayotzinapa afgestudeerde onderwijzers gaan vervolgens lesgeven aan arme boeren in afgelegen gebieden.

"Al jaren is er een campagne aan de gang tegen de scholen voor onderwijzersopleiding op het platteland. De regering vindt ze te duur, de studenten moeten voortdurend vechten om hun scholen te behouden. Niemand steunt hen, want het zijn arme jongens en meisjes", zegt Etelvina Sandoval van de Nationale Pedagogische Universiteit. De studenten hebben veel zeggenschap in hun scholen. Ze beslissen mee over het bestuur en hebben sterke banden met studenten in andere scholen via de Federatie van Socialistische Boerenstudenten van Mexico.

Guerrillero's opleiden

Deze federatie is de oudste studentenorganisatie van Mexico. Ze is er al vaak van beschuldigd guerrillero's op te leiden. "Het zijn zeer onafhankelijke jongeren, met een grote discipline", zegt Sandoval. Voor de regering zijn deze scholen een luis in de pels. Van de 46 oorspronkelijke scholen voor onderwijzers op het platteland zijn er nog maar 15 over. De helft werd gesloten door de overheid na de studentenopstand van 1968.

De overblijvende scholen vechten om te overleven. Volgens de regering zijn er niet meer onderwijzers nodig, aangezien het aantal inschrijvingen in lagere scholen terugloopt. “Wat ik weet is dat de meest afgelegen zones wel degelijk onderwijzers nodig hebben", zegt Sandoval. "Er zijn gemeenschappen die maandenlang zonder onderwijzer zitten."

Doden bij protest

Doordat de scholen steeds minder geld krijgen, zijn de schoolgebouwen vaak in slechte staat. In 2008 veroorzaakte kortsluiting een brand in een school in Quiroga. Daar kwamen twee studenten bij om. De regering heeft het nu vooral op de school in Ayotzinapa gemunt.

In 2007 probeerde Zeferino Torreblanca, gouverneur van de deelstaat Guerrero, het aantal inschrijvingen en de macht van de studenten terug te schroeven. De studenten kwamen toen op straat. De anti-oproerpolitie sloeg het protest neer. In 2011 doodde de politie bij protesten twee studenten. Ze namen deel aan een wegblokkade uit protest tegen het verminderen van de financiële steun voor de school. De verantwoordelijke agenten werden hier nooit voor gestraft.

Mexico’s Cocktail of Political and Narco-Violence and Poverty

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.