Zoetwater even vervuild door plastic als zeeën
Deze kleine plastic korreltjes remmen de groei van algen, veroorzaken misvormingen van watervlooien en verstoren de communicatie tussen kleine organismen en vissen. In het onderzoek naar de effecten van kleine plastic deeltjes op zoetwaterorganismen stelden de onderzoekers watervlooien bloot aan verschillende concentraties nanoplastic (deeltjes die kleiner dan 100 nanometer of 1 tienduizendste deel van één millimeter).
Bij de hogere concentraties nam de groei van de algen af. Watervlooien bleken kleiner te zijn als ze waren blootgesteld aan nanoplastic en hun nakomelingen vertoonden allerlei misvormingen. "Ook binnen het communicatieproces tussen waterdieren zagen we verschillen", zegt Bart Koelmans van Wageningen University. "Zo bleek de stressrespons van watervlooien als reactie op de chemische stoffen die vissen uitsturen sterke, als er ook nanoplastic in het water aanwezig was."
Rivieren en meren
Al langer wordt de aanwezigheid van plastic, de zogeheten plasticsoep, in oceanen beschouwd als een groot probleem voor het waterleven. Tot dusver werd echter weinig onderzoek gedaan naar de aanwezigheid en de effecten van plastic in het zoetwatermilieu. "Veel bronnen van plastic bevinden zich op het land, en dus is het belangrijk om ook daar te kijken naar de effecten van plastic", zegt Koelmans.
"Op
basis van de resultaten van ons onderzoek is het aannemelijk dat de
aanwezigheid van nanoplastic in rivieren en meren ook in het milieu
schadelijke effecten op de zoetwatermechanismen hebben." Nadere studie moet dit uitwijzen. De uitkomst van het huidige onderzoek staat
gepubliceerd in het laatste nummervan
Environmental Science and
Technology.
Eén reactie
Lees alle reacties