Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Klimaatverandering bedreigt fauna en flora Caraïben

De opmerkelijke rijkdom aan plant- en diersoorten in het Caraïbische gebied, die al onder druk staat door excessief landgebruik, vervuiling en ingevoerde vreemde planten en dieren, krijgt nu ook te kampen met de gevolgen van de klimaatverandering.
woensdag 15 oktober 2014

Biodiversiteit en ecosystemen liggen aan de basis van duurzame ontwikkeling, zei Terrence Gilliard, biodiversiteitscoördinator op de Caraïbische eilandstaat Saint-Lucia, in de marge van de twaalfde Biodiversiteitsconferentie (COP12) in Pyeongchang (Zuid-Korea), die nog tot vrijdag 17 oktober duurt. De klimaatverandering heeft echter invloed op de biodiversiteit op de eilandstaat.

Saint-Lucia

"Er zijn rapporten over verbleking van koralen door hogere watertemperaturen in zee en het productieve seizoen voor sommige landbouwgewassen duurt langer", zegt Gilliard. "Extreme weersomstandigheden, zoals de orkaan Tomas in 2010, hadden grote landverschuivingen tot gevolg in beboste gebieden. Daarbij gaan ook dierenlevens verloren. Langdurige droogtes beperken de beschikbare watervoorraad en daar lijdt de landbouwproductie onder."

Saint Lucia is niet groter dan 616 vierkante kilometer (driemaal de oppervlakte van de 19 Brusselse gemeenten, nvdr), maar heeft een uitzonderlijke rijkdom aan dieren en planten. Het eiland telt 200 soorten die nergens anders voorkomen, inclusief 7 procent van alle (niet-migrerende) standvogelsoorten en maar liefst 53 procent van alle reptielsoorten op aarde.

De bekendste vogel in het land is de prachtige, maar bedreigde blauwmaskeramazone (Amazona versicolor), een papegaaiensoort. Het land kent ook een van de zeldzaamste slangen in de wereld, de Saint-Luciarenner (Liophis ornatus).

Jamaica

Volgens het Nationale Milieu- en Planningsbureau van Jamaica, zijn op het eiland vooral koraalriffen, hooglandbossen en mangrovebossen kwetsbaar voor de klimaatverandering. Jamaica telt 8000 soorten dieren.

Tot het rijke zeeleven behoren zeldzame vissoorten, zeeanemonen, zwarte en steenkoralen, weekdieren, schildpadden, walvissen, dolfijnen en zeekoeien. Zo'n 30 procent van het land is bedekt met bossen en er zijn tien waterbekkens met ongeveer honderd stroompjes en rivieren, naast diverse onderaardse waterwegen, vijvers, bronnen en blauwe gaten (zogenaamde 'zinkgaten').

Saint Kitts en Nevis

Op de Caraïbische eilandstaat Saint Kitts en Nevis zijn de gevolgen van de klimaatverandering nog niet erg zichtbaar, zegt Randolph Edmead, directeur Fysieke Planning en Milieu bij het ministerie voor duurzame ontwikkeling.

"Om de subtiele veranderingen in kaart te brengen, hebben we meer tijd nodig. Zo lijkt het erop dat de droogteperiodes langer worden en dat dat invloed heeft op de natuurlijke cyclus van bepaalde planten en landbouwgewassen. Het regenseizoen lijkt korter te worden, en als er regen is, is die intenser en leidt vaker tot overstromingen."

Biodiversity, Climate Change Solutions Inextricably Linked

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.