Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Bombardeer iedereen!

Humanitaire argumenten, indien consequent toegepast, kunnen worden gebruikt om het hele Midden-Oosten plat te leggen. Dat zegt George Monbiot, columnist van de Britse krant The Guardian in een striemende aanklacht tegen zogenaamde ‘humanitaire’ interventies.
woensdag 15 oktober 2014

Laten we de moslimwereld bombarderen – volledig en grondig – om het leven van de mensen te redden. Dat is toch de enige coherente en morele weg die we kunnen bewandelen? Waarom stoppen bij het opblazen van de Islamitische Staat? De Syrische regering heeft ook gemoord en gemarteld. Was het vorig jaar niet onze morele plicht om bommen op Assad te gooien? Wat is er veranderd?

En zouden we dan ook de sjiitische milities in Irak niet vernietigen? Een van die milities plukte in juni veertig mensen van de straten in Bagdad en vermoordde hen omdat ze soennieten zijn. Een andere militie heeft in augustus bij een moskee 68 mensen afgeslacht. Die sjiitische milities spreken nu openlijk over "zuivering" en "uitschakeling" nadat de islamitische staat (IS) is verslagen. Een sjiitisch politicus waarschuwt: "We zijn bezig om sjiitische radicale al-Qaida-groepen te creëren die even extremistisch zijn dan de soennitische Qaida."

En volgens welk humanitair principe zouden we daar moeten stoppen? In Gaza werden dit jaar 2.100 Palestijnen afgeslacht, inclusief mensen die onderdak zochten in scholen en ziekenhuizen. Deze gruweldaden eisen toch een luchtoorlog tegen Israël? En op welke morele gronden zouden we tegen de liquidatie van Iran zijn? Mohsen Amir-Aslani werd er vorige week opgehangen wegens zijn "innovaties in de religie" (hij suggereerde dat je het verhaal van Jonas in de Koran meer symbolisch dan letterlijk moet begrijpen). Dat moet toch zeker humanitaire actie inspireren vanuit de lucht? Pakistan schreeuwt om vriendelijke bommen: een bejaarde Britse man, Mohammed Asghar, die lijdt aan paranoïde schizofrenie, wacht net als andere lasteraars op executie omdat hij beweert een heilige profeet te zijn. Een van zijn gevangenisbewakers heeft hem al in de rug geschoten.

En is het niet een dringende plicht om Saoedi-Arabië op te blazen? Tot nu toe werden er al 59 mensen onthoofd dit jaar, voor strafbare feiten zoals overspel, tovenarij en hekserij. Het land vormt al lang een veel grotere bedreiging voor het Westen dan ISIS. In 2009 waarschuwde Hillary Clinton in een geheime memo: "Saoedi-Arabië blijft een belangrijke financier voor al-Qaida, de Taliban ... en andere terroristische groeperingen." In juli onthulde het voormalige hoofd van MI6, Sir Richard Dearlove, dat prins Bandar bin Sultan, tot voor kort hoofd van de Saoedische inlichtingendienst, hem had verteld: "De tijd ligt niet ver meer weg in het Midden-Oosten, Richard, dat we 'God helpe de Shia' heel letterlijk zullen moeten nemen. Meer dan een miljard soennieten hebben gewoon genoeg van hen." De Saoedische steun voor extreme soennitische milities in Syrië tijdens Bandars ambtstermijn wordt algemeen verantwoordelijk geacht voor de snelle opkomst van ISIS. Waarom vallen we de dochteronderneming aan en sparen we het hoofdkwartier?

De humanitaire argumenten in het parlement kunnen, indien consequent toegepast, worden gebruikt om het hele Midden-Oosten en West-Azië plat te leggen. Daardoor kan veel menselijk leed worden vermeden, en kunnen de inwoners van deze regio’s bevrijd worden uit het tranendal waarin zij leven.

Misschien is dit wel het plan: Barack Obama heeft nu al zeven grotendeels islamitische landen gebombardeerd, en in elk van die aanvallen zei hij dat het een morele verplichting was. Het resultaat – zoals u kunt zien in Libië, Irak, Pakistan, Afghanistan, Jemen, Somalië en Syrië – is de uitroeiing van jihadigroepen, van conflicten, chaos, moord, onderdrukking en marteling. Het kwaad is verdreven van deze aardbodem door de vergeldende Engelen van het Westen.

Nu hebben we er een nieuw doelwit bij en een nieuwe reden om goedertierenheid te laten neervallen uit de hemel, met gelijkaardige kansen op succes. Ja, de agenda en de praktijken van ISIS zijn walgelijk. ISIS moordt en martelt, terroriseert en bedreigt. Zoals Obama zegt, is het een "netwerk van de dood". Maar het is een van de vele netwerken van de dood. Erger nog, een Westerse kruistocht lijkt precies te zijn wat ISIS wil.

Obama's bombardementen hebben ISIS en Jabhat al-Nusra, een rivaliserende militie gelieerd aan al-Qaeda, al samengebracht. Meer dan 6000 strijders hebben zich aangesloten bij ISIS sinds de bommenregen begon. ISIS zwaaide de hoofden van hun slachtoffers voor de camera's als lokaas voor oorlogsvliegtuigen. En onze regeringen waren dom genoeg om in die val te trappen.

En als de bombardementen slagen? Als – en het is een grote als – de bommen erin slagen om het tij tegen ISIS te keren, wat dan? Dan zullen we opnieuw om de oren worden geslagen over sjiitische doodseskaders en de morele plicht om hen te vernietigen – en ook alle burgers die toevallig in de weg staan. De doelstellingen veranderen, het beleid niet. Wat de vraag ook is, het antwoord is bommen. In de naam van de vrede en het redden van mensenlevens voeren onze regeringen een eeuwigdurende oorlog.

Terwijl de bommen vallen, sluiten onze landen vriendschap met ‘netwerken van de dood’ en verdedigen ze andere. De Amerikaanse regering weigert nog steeds –ondanks de belofte van Obama – om de 28 geredigeerde pagina's uit het parlementaire onderzoek naar de aanslagen van 11 september 2001 vrij te geven, die de Saoedi-Arabische medeplichtigheid aan de aanval op Amerika documenteren. In het Verenigd Koninkrijk begon het Fraude Opsporingsbureau in 2004 een onderzoek naar beschuldigingen van massale steekpenningen door de Britse wapenfabrikant BAE aan Saoedische ministers en tussenpersonen. Net toen de cruciale bewijzen zouden worden vrijgegeven, kwam Tony Blair tussenbeide om het onderzoek te stoppen. De grootste begunstigde zou prins Bandar geweest zijn, hierboven vermeld. Het Fraude Opsporingsbureau deed onderzoek naar de bewering dat hij met goedkeuring van de Britse regering 1 miljard pond van BAE ontvangen had in geheime steekpenningen.

En het gaat nog steeds voort. Vorige week rapporteerde Private Eye, op basis van een dossier van geluidsopnames en e-mails, dat een Brits bedrijf 300 miljoen pond betaald heeft aan steekpenningen om de verkoop van wapens aan de Saoedische Nationale Garde te vergemakkelijken.[1] Toen een klokkenluider in het bedrijf deze betalingen meldde aan de Britse Ministerie van Defensie, werden zijn bazen gewaarschuwd in plaats van maatregelen te nemen. Hij moest het land ontvluchten om te voorkomen dat hij in een Saoedische gevangenis zou worden gegooid. Dubbelhartige leugenaars en smeerlappen, dat is het minste wat je van dit soort mensen kunt zeggen.

De militaire interventie door het Verenigd Koninkrijk of de VS kan geen goede oplossingen brengen. Er zijn politieke oplossingen waar onze regeringen een ondergeschikte rol zouden kunnen spelen: het ondersteunen van de ontwikkeling van effectieve staten die niet afhankelijk zijn van moord en milities, het opbouwen van maatschappelijke instellingen die niet afhankelijk zijn van terreur, helpen om een veilige doorgang en hulp voor mensen te creëren in gevaar. O, en ophouden om de bevriende netwerken van de dood te beschermen en te sponsoren. Toen onze strijdkrachten moslimlanden bombardeerden of zijn binnengevallen, hebben ze het leven nog erger gemaakt voor degenen die er wonen. De gebieden waar onze regeringen het meest in betrokken zijn, hebben het meest te lijden van terrorisme en oorlog. Dat is niet toevallig of verrassend.

Maar onze politici blijken niets te leren. Terwijl ze beweren dat meer doden op magische wijze een oplossing zal brengen voor diepgewortelde conflicten, strooien ze bommen uit als elfenstof.

Oorspronkelijk gepubliceerd op www.monbiot.com en in The Guardian op 1 oktober 2014. Vertaald door Dirk Adriaensens

referenties:

[1] Richard Brooks and Andrew Bousfield, 19th September 2014. Shady Arabia and the Desert Fix. Private Eye.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties