Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nobelprijs Malala geeft Pakistanen sprankeltje hoop

Het nieuws dat Malala Yousafzai de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede 2014 krijgt, is feestelijk onthaald in Noord-Pakistan.
maandag 13 oktober 2014

De strijd die meisjes uit het noordelijke deel van Pakistan voeren om naar school te kunnen gaan, is al langer bezig dan 9 oktober 2012, toen de vijftienjarige Malala Yousafzai door de taliban door het hoofd geschoten werd, omdat ze opkwam voor het recht voor meisjes op onderwijs.

Het nieuws dat Malala nu de Nobelprijs voor de Vrede 2014 in ontvangst mag nemen, brengt hoop naar de uitgestrekte regio van de Swatvallei in het noorden van Pakistan. Dat het Nobelcomité haar deze prestigieuze vredesprijs toekent, is volgens experts een krachtige boodschap voor alle meisjes die gevangen zitten in een situatie waar het conflict de toegang tot onderwijs sterk bemoeilijkt.

Motiverend

"Yousafzai’s prijs richt een schijnwerper op het belang van onderwijs", zegt Muhammad Shafique van de universiteit van Peshawar. "Het zal ouders motiveren om hun dochters terug naar school te sturen." Sinds de krijgers van de taliban de Afghaans-Pakistaanse grens in 2001 overstaken als gevolg van de Amerikaanse invasie en bezetting van Afghanistan, heeft de bevolking van deze bergachtige grensgebieden de strenge islamitische bevelen en extremistische campagnes van de taliban moeten doorstaan.

Op het hoogtepunt van de heerschappij van de taliban in de Swatvallei, van 2007 tot 2009, werden 224 scholen verwoest, waardoor meer dan 100.000 kinderen werden afgesneden van onderwijs. Het was de periode waarin Malala, toen slechts 12 jaar oud, voor de Urdu-talige dienst van de BBC World begon te bloggen over de ontberingen die meisjes zoals zij moesten doorstaan, op zoek naar onderwijs.

Meisjesscholen

Haar strijd vond gehoor bij duizenden lotgenoten die dagelijks in angst leefden wanneer ze het waagden om naar school te trekken. In de betrokken regio hebben de taliban sinds 2004 750 scholen zwaar beschadigd, waarvan 422 meisjesscholen. Daardoor gingen 73 procent van de schoolgaande kinderen tussen 2007 en 2013 in de regio niet naar school.

Sinds de aanslag op Malala was er opnieuw een lichte stijging van 2 procent te merken van het aantal inschrijvingen in scholen. "Door de Nobelprijs verwachten we nu een echte boost", zegt Maskeen Khan van het departement onderwijs in de Swatvallei.

In Pakistan’s Tribal Areas, a Nobel Prize Is a ‘Ray of Hope’

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.