Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Het gaat nog steeds niet goed met de banken

In 2008 ontstond er een zware bankencrisis. Vele banken gingen toen bijna failliet. Volgens de Nederlandse journalist Joris Luyendijk is de kans heel groot dat er opnieuw een crisis komt.
maandag 13 oktober 2014

In 2008 stonden we aan de rand van een afgrond. Om ervoor te zorgen dat banken niet failliet gingen, moesten ze gered worden met geld van de overheid. Dat wil zeggen: met belastinggeld.

In 2008 konden we de banken niet failliet laten gaan. Als we dat deden, dan zouden vele mensen hun spaargeld verliezen. De economie zou ophouden met draaien. Bedrijven, winkels of benzinestations zouden niet meer kunnen openblijven. We moesten de banken dus wel redden.


Te groot

De Nederlandse journalist Joris Luyendijk bestudeerde de afgelopen grootbanken. Dat deed hij door interviews af te nemen van mensen die bij grootbanken werken.

Het besluit van Luyendijk is duidelijk: bij de banken is er zo goed als niets veranderd. Een crisis kan ieder moment opnieuw uitbreken. Dat komt vooral omdat de banken nog steeds te groot en te machtig zijn.

Grote banken weten dat ze met belastinggeld zullen gered worden wanneer ze problemen hebben. Dat zorgt ervoor dat banken nog steeds te grote risico's nemen. Maar die risico's zorgen ervoor dat banken sneller in de problemen komen.

Volgens Luyendijk moeten er vooral kleinere banken komen. Maar het is aan de politiek om daarvoor te zorgen.


Lees hier het interview met Joris Luyendijk

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door Carlos Pauwels op woensdag 15 oktober 2014

  Ik herhaal mijn commentaar die ik voordien al gegeven heb i.v.m. de uitspraken van Luyendijk. Vandaag heb ik informatie ontvangen die niet direct geruststellend is. Afgelopen week-end zijn de financiële wereldleiders samen gekomen in Washington. Gloom and doom.Insiders beweren dat het de somberste vergadering was sind 2008. Ook in de pers verschenen er artikels die niet dirct opwekkend zijn. Ik citeer: "De financiële sector is nog even opgeblazen als vóór de crisis. We weten ook wel dat wat we doen niet werkt. De economie MOET groeien om te voorkomen dat de zeepbel op de financiële markten knapt. Als die zeepbel uiteindelijk toch knapt zijn we nog niet thuis.

 • door Roland Horvath op zaterdag 25 oktober 2014

  In het recente verleden is reeds getracht de banken te hervormen, onder andere in Nederland. Telkens waren de banken in staat dit te verhinderen. Ze zijn in de praktijk machtiger dan de overheid. Dat is ook zo in de EU die geen aanstalten maakt om de banken te hervormen.

  Zoals Joris Luyendijk zegt, de banken moeten vooral kleiner worden, zodat ze kunnen falen zonder de hele economie van een land mee te sleuren. Een bank, die niet uit de rode cijfers komt, moet men laten falen naar goede kapitalistische gewoonte: creatieve destructie.

  Als de economische activiteit daalt, dalen de waarde van aandelen en van krediet = obligaties, leningen. Dat is alleen op te krikken door activiteit en niet door steun aan de banken, wat een kortsluiting is in de geldkringloop van producenten naar consumenten en terug. Het is dan ook zinloos om het waardeverlies van de activa van banken te compenseren door belastinggeld.

  Een bank heeft een lokale functie. Ze moet niet groot zijn om te kunnen functioneren en bijvoorbeeld krediet te verlenen, anders dan ondernemingen die bijvoorbeeld auto's fabriceren waarbij een minimaal marktaandeel nodig is om nieuwe producten/ - auto's/ innovatie aan te kunnen.

  Verder mag men van banken eisen:

  1/ Dat ze gespecialiseerd in één bankfunctie, bijvoorbeeld krediet. Een splitsing van spaar/krediet banken en zakenbanken/aandelen.

  2/ Dat ze een eigen vermogen hebben van minimaal 10 procent van het balanstotaal.

  3/ De helft van de banken moeten in handen zijn van de overheid.

  4/ Ze zijn beter niet beursgenoteerd zijn. Ze hebben een lokale functie.

  Men mag er ook aan denken om:

  A/ De Europese Centrale bank (ECB) onder de bevoegdheid van het EU-parlement te brengen.

  B/ De overheden van de lidstaten te laten lenen bij de ECB.

  C/ Rente en dividend te beperken tot de stijging van het bruto binnenlands product, anders gaat men interen op het vermogen van de lener die afbetaalt.

  D/ De rol van de beurs te verminderen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties