Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Regering kiest voor bewapening en behoud van kernwapens

Het regeerakkoord pleegt lippendienst aan de ontwapening maar kiest resoluut voor de herbewapening van België, de kernwapenpolitiek van de NAVO en de militarisering van ons buitenlands beleid. Volgens Vrede vzw slelt deze regering verkeerde prioriteiten waarvan de factuur naar de komende regeringen wordt doorgeschoven.
vrijdag 10 oktober 2014

Het regeerakkoord stelt dat ontwapening en non-proliferatie een centrale bekommernis vormen van het veiligheidsbeleid. Daarmee bedient de nieuwe centrumrechtse regering zich van holle woorden die elke geloofwaardigheid missen. Het regeerakkoord blaast immers warm en koud door enerzijds te verwijzen naar het VN-verdrag inzake nucleaire non-proliferatie (NPT) en anderzijds naar het strategisch concept van de NAVO. Deze zijn echter niet verenigbaar.

Het strategisch concept van de NAVO beschouwt kernwapens nog altijd als een hoeksteen van de NAVO-strategie, wat in strijd is met de ontwapeningsverplichting van het non-proliferatieverdrag. De nucleaire ontwapening moet volgens het regeerakkoord 'realistisch en pragmatisch' geschieden. Dat wil zoveel zeggen als: we houden alles bij het oude. Daarmee verzaakt ons land eens te meer aan de NPT-verplichting om de kernwapens desnoods unilateraal te ontmantelen.

België is al meer dan een halve eeuw in overtreding met het NPT door de aanwezigheid van kernbommen op het grondgebied en de bijhorende nucleaire taken in NAVO-verband. Volgens het NPT behoort België een niet-kernwapenstaat te zijn.

Lippendienst aan ontwapening en toch nieuwe gevechtsvliegtuigen

De lippendienst aan de ontwapening strookt evenmin met de keuze voor 'grote investeringsprogramma's' op Defensie die onmogelijk kunnen gerealiseerd worden zonder een substantiële directe of indirecte (via 'alternatieve financieringswijzen') verhoging van het defensiebudget. Het is een kaakslag voor de democratie en voor het principe van de ontwapening. De ontslagnemende regering had zich op de jongste NAVO-top in Newport (4 en 5 september) geëngageerd om het defensiebudget opnieuw te laten stijgen en te streven naar een uitgave ter waarde van 2 procent van het BBP. Deze verdubbeling van het huidige budget komt op het ogenblik dat de bevolking een zwaar besparingsprogramma opgelegd krijgt.

De beslissing van de nieuwe regering om de gevechtsvliegtuigen te vervangen, naast andere 'noodzakelijke' investeringen, primeert blijkbaar op de echt noodzakelijke sociale en milieu-investeringen. De militaire factuur van vele miljarden euro's wordt doorgeschoven naar de komende legislaturen en komt bovenop de nog af te betalen reeds bestelde transportvliegtuigen. Daarmee bedreigt deze regering het maatschappelijk welzijn van de toekomstige generaties.

Vrede vzw verzet zich ook tegen de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen, omdat hun inzet in Afghanistan en Libië allesbehalve tot succesvolle resultaten heeft geleid. De NAVO-missies in beide landen hebben bijgedragen tot instabiliteit die duizenden mensenlevens heeft gekost.

NAVO is belangrijker dan de VN

Het is opvallend dat het regeerakkoord enorm veel aandacht besteedt aan de 'centrale rol' van de NAVO, hoewel de Verenigde Naties de enige legitieme internationale organisatie is als het gaat over vrede en veiligheid in de wereld. Vrede vzw betreurt de militarisering van de aanpak van conflicten. Dit regeerakkoord vat het als de hoofdopdracht van Defensie op om deel te nemen aan buitenlandse missies zonder eerst een onafhankelijke analyse te laten uitvoeren over het resultaat van voorgaande missies.

Het is in dat verband betekenisvol dat de nieuwe regering heeft beslist om een punt te zetten achter de zinvolle Unifil-ontmijningsmissie in Libanon, terwijl de desastreuze NAVO-missie in Afghanistan wordt verdergezet en inmiddels een engagement is aangegaan voor een robuuste oorlogsmissie in Irak. De prioriteiten van deze regering zijn niet het handhaven of verdedigen van de vrede, maar het ostentatief tonen dat ze een trouwe bondgenoot is van de VS en de NAVO. 

Lees hier ook het dossier van Vrede vzw: 'De toekomst van het Belgisch leger en de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen'

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door ismail spada op zaterdag 11 oktober 2014

  Naar mijn gevoel bewijst u met Vrede vzw gewoon lippendienst aan het MOSLIMBROEDERSCHAP.

  Het MOSLIMBROEDERSCHAP dat vanuit Turkije er gemakkelijk op kan toezien hoe de Koerden worden uitgemoord door IS.

  Turkije dat zelfs de Koerden verhindert om hun broeders en zusters te gaan helpen in Kobani. Ondertussen slaat Erdogan wel elk protest van de Koerden met geweld neer en voegt hij aan deze slachtpartij nog wat doden toe.

  Waar is Vrede vzw om daar tegen te protesteren?

  De VS en Europa gaan hier ook niet vrijuit. Ze verkopen ook schone schijn, net als het BROEDERSCHAP.

  In feite trekken ze aan dezelfde koord maar met andere belangen voor ogen: Economische belangen.

  • door djdjanssen op zaterdag 11 oktober 2014

   Beste Ismail, wat baat de uil een kaars en bril, als hij niet zien wil ?

   de mediapropaganda ter verantwoording van de aankoop en aanschaf nieuwe gevechtsvliegtuigen, heeft blijkbaar gewerkt. misschien toch iets verder de geschiedenis induiken en onderzoeken hoe het komt dat deze terreur tot stand gekomen is.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties