Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Recorddroogte Californië stopt centrales waterkracht

De aanhoudende droogte in de Amerikaanse deelstaat Californië heeft gevolgen voor de stroomproductie. Het aandeel van waterkrachtcentrales in de geproduceerde energie daalde in 2014 al van 20 naar 10 procent.
vrijdag 10 oktober 2014

Op 1 oktober 2014 ging Californië officieel het vierde jaar van extreme droogte in en er is niet meteen beterschap in zicht. Integendeel, sinds gouverneur Jerry Brown begin dit jaar de noodtoestand afkondigde, is het probleem erger geworden. Liefst 58 procent van de staat verkeert in een toestand van "buitengewone droogte".

Die extreme droogte heeft ook gevolgen voor de waterkrachtcentrales in de staat, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap (EIA). Waterkracht was in de eerste helft van elk jaar sinds 2004 telkens goed voor zo'n 20 procent van de stroomproductie in Californië. Tijdens de eerste helft van 2014 daalde dat aandeel echter voor het eerst naar 10 procent.

In de meeste gevallen wordt die dalende productie opgevangen door meer gascentrales in te schakelen. Tussen januari en juni steeg de stroomproductie op basis van gas met 3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en zelfs met 16 procent in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije tien jaar.

Daar staat tegenover dat ook wind- en zonne-energie blijken toe te nemen. Windenergie was in 2014 voor het eerst groter dan de productie van waterkrachtenergie, zowel in februari als maart 2014.

California’s Drought Is So Bad, Even Its Hydropower Is Drying Up

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.