Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Oerconservatieve studentenclub KVHV wordt hofleverancier van regering-Michel

De nieuwe federale regering telt slechts vier vrouwen op 18 ministers en staatssecretarissen. In het kernkabinet (de premier en de vice-premiers) zit zelfs geen enkele vrouw. Kleur is er helemaal niet te bekennen. Opvallend is wel de aanwezigheid van vier (oud-)leden van de oerconservatieve en heel rechtse studentenclub KVHV in Michel I.
vrijdag 10 oktober 2014

Theo Francken, Steven Vandeput, Jan Jambon en Pieter De Crem hebben alvast één ding gemeen. Ze zijn of waren ooit lid van het KVHV, voluit het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond.

Toenmalig praeses van KVHV-Gent, Jonas Naeyaert, legde enkele jaren geleden in Humo uit dat zijn studentenbeweging aan elitevorming wil doen. “We willen een speerpunt vormen. Dat is essentieel in onze werking. We willen studenten klaarstomen om in het professionele leven bepaalde agendapunten te bewerkstelligen. We proberen onze leden te vormen tot mensen met een coherente ideologie.”

Met de nieuwe regering lijkt dat goed gelukt. Ook Vlaams minister Liesbeth Homans en N-VA-voorzitter Bart De Wever komen uit de KVHV-stal. Dat is opmerkelijk voor een beweging die wel al meer dan een eeuw oud is en een roemrijk verleden heeft, maar toch vrij marginaal is in onze studentensteden.

Nationaal-conservatief

KVHV omschrijft zich zelf als nationaal-conservatief. Op zijn website legt KVHV zelf uit: “Het nationaal-conservatisme tracht enerzijds onze nationale identiteit, cultuur en taal en anderzijds onze eigen katholieke Westerse traditie te beschermen en bewaren.”

In datzelfde Humo-artikel noemde Jonas Neayaert KVHV pluralistisch rechts. Je mag dat vrij letterlijk nemen. KVHV schuwt de samenwerking met extreemrechts niet. De laatste twee voorzitters van Vlaams Belang speelden trouwens als student een prominente rol in KVHV.

Maar KVHV laat zich vooral opmerken door heel foute sprekers uit te nodigen op ontmoetingsavonden. Zo haalde KVHV enkele jaren geleden de Amerikaan David Duke naar Gent. Duke stond ooit aan het hoofd van de Ku Klux Klan en is auteur van het radicale racistische boek My Awakening. Daarin stelt hij voor om de rassen te scheiden in de VS met een aparte staat voor de zwarte Amerikanen.

Tom Peeters, lid van het KVHV-praesidium in Gent, schreef in 2011 in Ons Verbond, het blad van KVHV, dat My Awakening zijn lievelingsboek is. Peeters voegde er verder nog aan toe: “Men zou beter pleiten voor homo-abortus dan homo-adoptie”.

KVHV is vanuit die oerkatholieke inspiratie nochtans gekant tegen abortus. De nieuwe minister van Defensie Steven Vandeput zei ooit in het Leuvense studentenblad Veto: “Onze principiële stellingname blijft steeds dat een kind in conceptie reeds leven is, en hiermee komen wij naar buiten”.

Le Pen

In 2005 liet KVHV de Gentse studenten kennismaken met Jean-Marie Le Pen. In juni van dit jaar trok een delegatie van KVHV naar Hongarije en liet zich daar rondleiden door de ondervoorzitter van de antisemitische en fascistische partij Jobbik. Zelfs voor Le Pen is Jobbik momenteel te aangebrand.

In 2011 haalde KVHV Gabriele Adinolfi naar Gent. Die mocht daar uitleg geven bij zijn stelling dat fascisme nog altijd alle antwoorden geeft op de problemen van vandaag.

KVHV kwam deze zomer nog in het nieuws toen Wouter Jambon, zoon van en KVHV-praeses, zei dat de verhoging van het inschrijvingsgeld op het hoger onderwijs een must is. "Hoger onderwijs is niet voor iedereen weggelegd. Een zeker elitevorming is goed.”

Een maand eerder was er ophef over studenten van KVHV die op het overwinningsfeest van N-VA in Gent 'Cyaankali voor het FDF!’ zongen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

14 reacties

 • door Luidspreker op vrijdag 10 oktober 2014

  Leuk weetje: Jonas 'elitevorming' Naeyaert deed zeven jaar over zijn opleiding Politieke Wetenschappen. Waarschijnlijk te druk bezig met met typex AVV-VVK kruisen te tekenen tijdens de hoorcollege's.

  • door JonasNaeyaert op zaterdag 11 oktober 2014

   Wel, dat is bijna waar ware het niet dat:

   http://nl.tinypic.com/view.php?pic=2cwkdgh&s=8#.VDldXfl_swA

   Maar ik voel me gecharmeerd dat ik zo dicht gevolgd wordt :)

   • door JonasNaeyaert op zaterdag 15 november 2014

    word*

    • door jos treunen op woensdag 31 december 2014

     Jonas, probeer dan eens zonder dt-fouten te schrijven.

 • door J Joseph op vrijdag 10 oktober 2014

  Toch even meedelen: in hetzelfde uur dat ik dit hier lees, duikt de obscure David Duke op in een ander artikel als "David “Why Can’t We Have a White History Month' Duke".

  http://www.ruthlessreviews.com/24768/louisiana-congressional-race/

  Dat heet dan het Baader Meinhoffenomeen.

 • door guyvandijck op zaterdag 11 oktober 2014

  Ik heb nog ooit Kris Merckx naar Hoboken gebracht na een debat door het KVHV Antwerpen georganiseerd. Eén van de pro seniors van datzelfde KVHV is Joris Giebens, nu gemeenteraadslid voor Groen! in Antwerpen. Ook de staatsveiligheid op bezoek gehad omdat we Karl Nugzi I Bond (al opposant van Mobutu destijds) hadden uitgenodigd voor een debat.

  KVHV is voor mij altijd een een studentenvereniging geweest met een bepaalde visie, maar met een open kijk op de wereld

  • door J Joseph op zaterdag 11 oktober 2014

   Dan heb je hun bottines nog nooit over de vloer gehad. (Recent nog op de expo 'De laarzen van de Leeuw'.)

  • door vlaamsewaal op dinsdag 14 oktober 2014

   Jean Nguza Karl I Bond heet de man :-)

 • door Voxclamans op zaterdag 11 oktober 2014

  Fun fact: zoals AFF al schreef, hebben die types in Boedapest niet alleen een gesocialised met Jobbik, maar ook met Aleksander Dugin, de extreemrechtse huisfilosoof van Poetin. Die zwarte bende staat er zelfs mee op de foto.

 • door MattiasDeVuyst op zondag 12 oktober 2014

  Los van mijn mening omtrent het KVHV:

  Onterecht dat het proces van de vereniging hier deels gemaakt wordt door de opsomming van enkele uitgenodigde sprekers. Gespreksavonden en debatten vinden meestal plaats in een open en kritische sfeer, en zouden dus niets over de vereniging zelf mogen zeggen.

  Killing By Association dus. Anders was het ook not done voor CDS Dalrymple uit te nodigen of voor LVSV Johan Sanctorum te verwelkomen. Zo zie ik dat KVHV Gent dit jaar ook nog Marc Descheemacker en Daniel Hannan uitnodigt, niet perse fascisten dus.

  Ook Finkelstein, die KVHV in 2008 probeerde strikken, kan je onmogelijk rechts noemen, met zijn kritiek op de Joden, Israël en de Holocaust. Als klinkt dat laatste misschien wat een ironisch voorbeeld in deze context.

 • door Hugo Casteels op maandag 13 oktober 2014

  Dat ze de Vlamingen maar in een bootje op zee moeten sturen en daar tot zinken brengen. Dit is geen uitspraak op een of andere studentenbijeenkomst waar allerlei rare liederen worden gezongen(ik ben ook student geweest), maar een zinsnede uit een artikel in Le Soir. Waar was het protest van dhr Callewaert?

  • door sam vanderleyden op maandag 13 oktober 2014

   ... Ja dat mag ook niet hé, best Hugo Casteels. Dat is heel.... "stout". Foei foei foei... é voila.. tevreden nu? Of wil je soms dat de Heer Callewaert openlijk afstand doet van deze uitspraken, onafgezien dat hij daar niets mee heeft te maken... Immers in jou hoofdje maak jij één of andere zieke verbinding tussen de twee waar je dan zonodig de breuk door wil bevestigd zien.... Hoe ziek man! Blijf toch van de champi's.... brrrr wat een onzin.

   • door Hugo Casteels op maandag 13 oktober 2014

    tja, van een ziekte gesproken. meer heb ik daar niet aan toer te voegen.

 • door chris debruyne op woensdag 31 december 2014

  kan er aub eens iemand uitzoeken of en hoeveel subsidies KVHV, NSV, VNJ, VVB, .... krijgen, of die subsidies verhoogd zijn de laatste jaren, wat de bindingen zijn tussen de verschillende groepen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties