Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Jeugdwerkloosheid eilandstaten Stille Oceaan dramatisch

De jeugdwerkloosheid op de eilanden in de Stille Oceaan neemt stilaan dramatische vormen aan. Ruim één op twee eilandbewoners is jonger dan 24 jaar en dringend op zoek naar werk.
vrijdag 10 oktober 2014

Het creëren van banen voor schoolverlaters staat hoog op de politieke agenda's van de eilandstaten. Het gemiddelde jeugdwerkloosheidscijfer in de regio bedraagt momenteel 23 procent, maar er zijn uitschieters in staten zoals de Marshalleilanden, waar 62 procent van de jongeren werkloos is.

"Jeugdwerkloosheid is één van onze hoogste prioriteiten", verklaart voorzitster Jennifer Fruean van de Nationale Jeugdraad van Samoa. Op het eiland waar Fruean woont, heeft maar één op vier inwoners werk. Ruim de helft van alle werklozen is jonger dan 24.

"Vooral in de afgelegen dorpen kunnen jongeren moeilijk werk vinden. Een aantal onder hen verhuist naar de hoofdstad Apia, maar ook daar vinden ze geen werk", legt de voorzitster uit. "Het enige alternatief is emigratie. Het zijn vooral hoogopgeleide jongeren die vluchten naar landen zoals Nieuw-Zeeland, Australië en de VS."

Brain drain

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) ondergaat Samoa de laatste jaren een heuse brain drain (letterlijk 'het weglekken van hersenen'). Liefst 76 procent van alle hoogopgeleiden zoeken hun geluk in stabielere en grotere economieën. Deze brain drain wordt verergerd door de verschillende klappen die de Samoaanse economie de afgelopen jaren heeft gekregen. Zo is de eilandstaat de afgelopen twintig jaar een paar keer getroffen door natuurrampen als de cycloon Evan in 2012.

Voor jongeren die het land niet verlaten, is de arbeidsmarkt allesbehalve rooskleurig. Door de globale financiële crisis verdwenen de laatste acht jaar meer dan 4.200 banen in de privésector. Daarbovenop verlaat een grote groep jongeren het onderwijs zonder diploma. Wie wel een diploma haalt, heeft volgens een VN-rapport maar één kans op vier om werk te vinden.

Informele economie

Volgens deskundigen uit de regio kan de informele economie een oplossing bieden voor de jeugdwerkloosheid. Informele economische activiteiten zijn activiteiten die niet door de overheid worden geregistreerd. Specialisten schatten dat op dit moment 70 procent van de economische activiteit in de Stille Oceaan informeel is.

Nu de gevestigde economieën op hun grondvesten daveren, zullen meer en meer jongeren hun toevlucht zoeken tot deze sector. "Ik zie veel kansen in de informele economie en de landbouw", zegt Fruean. "We proberen jongeren te stimuleren om daar te werken door bijvoorbeeld organische landbouwprojecten en creatieve initiatieven te stimuleren."

Niettemin is er nog veel werk aan de winkel om jongeren een duurzame kans op arbeid te bieden in de informele economie. "Jongeren moeten beter worden voorbereid op hun baan en de werkomstandigheden moeten ook worden verbeterd", vervolgt Fruean.

"We moeten ook beter zoeken naar exportmarkten. Vooral voor de landbouwsector is dat nodig, want maar één vierde van de volledige productie wordt op de markt gezet." Ten slotte moeten jongeren beter worden opgeleid om hun eigen geldzaken te beheren. Als dat niet gebeurt, zal de armoede onder jongeren alleen maar vergroten, besluit zij.

Youth Employment Critical to Sustainable Development in Pacific Islands

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.