Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Beweging.net over Michel I: 'blanco cheque aan bedrijven'

“Gezinnen en werknemers betalen de factuur voor de grote vermogens. Dat is bijzonder onrechtvaardig”, reageert beweging.net-voorzitter Patrick Develtere op het federale regeerakkoord.
vrijdag 10 oktober 2014

Ook beweging.net (het vroegere ACW) is niet te spreken over de plannen van de regering-Michel. “Wij ontkennen de uitdagingen van vandaag niet, besparingen zijn nodig en de bedrijven moeten competitief blijven. Alleen wordt nu een blanco cheque aan bedrijven gegeven en worden grote vermogens ontzien. Zonder garantie op duurzame jobs”, klinkt het. 

Patrick Develtere somt de maatregelen op die moeilijk liggen. “Meer werken zonder aangepast werk, langer werken zonder meer, minder loon, flexibeler werken, meer overuren, ga zo maar door. Men riskeert zo de klok terug te draaien. Je bouwt geen economisch paradijs op een sociaal kerkhof.”

“Een samenleving waarin de economie belangrijker is dan de mensen, waarin de mensen ten dienste staan van de economie, is niet de samenleving die beweging.net wil.” Develtere is wel blij dat de welvaartsenveloppe en het zorgverlof overeind blijven.

Beweging.net roept de regering op tot sociaal overleg over de maatregelen. “Voor beweging.net is dit raamakkoord dan ook slechts het begin van dat noodzakelijk overleg voor concrete uitwerking”, zegt Develtere.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Roland Horvath op zaterdag 11 oktober 2014

  1/ De BE regering van 4 overlegt niet met middenveld organisaties, behalve dan werkgevers organisaties zoals VOKA, UNIZO, VBO. Ze zoeken niet de medewerking van de burgers. Blijkbaar wegens verouderd, nodeloos en de burgers, het kiesvee, hebben toch niets zinnigs te zeggen. De regering en dan vooral N-VA willen hun wil opleggen. Een nieuwe aanpak in de relatie overheid- burgers. Dictaten, controle, repressie, dwang.

  2/ De BE - en de VL regeringen zijn corporatistisch, ze staan alleen voor de GMO/ het grootkapitaal. Ze werken als filter voor lonen- pensioenen- uitkeringen, ze trachten die te beperken, en als doorgeefluik/ promotor van hoge prijzen en - belastingen. De laatste worden dan voor een groot gedeelte aan de ondernemingen vooral de GMO doorgegeven. Dat laatste was er in het verleden ook al in mindere mate.

  Het is redelijk beide regeringen parasitair te noemen. In hun samenwerking zuigen ze de maatschappij, de burgers uit: Ze houden zoveel mogelijk de geldstroom tegen van ondernemingen naar consumenten. En ze zuigen als een parasiet het geld bij de burgers weg om het aan de ondernemingen terug te bezorgen, en dat niet via de aankoop van goederen. Dat is een kortsluiting in het systeem. Uiteindelijk heeft -bijna- niemand nog geld, zijn er geen klanten meer, blokkeert het hele systeem en werd het hele productie apparaat voor -bijna- niets en niemand opgebouwd. In een overgangsfase ziet men dan een maatschappij zoals de VS met 300 miljoen burgers waarvan tientallen miljoenen zo niet meer straatarm zijn. Voor zo'n welvarende toekomst hebben we gekozen.

 • door Carlos Pauwels op zaterdag 11 oktober 2014

  Beweging.net, sorry, het ACW heeft alle recht om te zwijgen.

  • door WERKMAN op zaterdag 11 oktober 2014

   Inderdaad Carlos , volledig met je akkoord. Ze moesten in de grond kruipen van schaamte, hun eigen achterban , nl gewone mensen gebruikt om hun profijt eruit te halen en met geen eurootjes maar tientallen kilo's eurootjes in hun zakken , het kan niet gretiger: money money noth for you buth all the money for me !!! Dit is een horrorverhaal waarbij alles in het niets verdwijnt.

  • door Chris Hermans op maandag 13 oktober 2014

   Misschien beter eens gewoon naar de boodschap luisteren, i.p.v. op de boodschapper te schieten. Maarja, dit is natuurlijk veel makkelijker. "ACW. Slecht. Niet nadenken."

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties