Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Overstromingen oostkust VS nemen toe en worden erger

De Amerikaanse oostkust en de Golf van Mexico krijgen te maken krijgen met steeds meer overstromingen door springtij, tot tien keer meer binnen dertig jaar. Getroffen steden zijn onder meer Miami, Washington DC en New York.
donderdag 9 oktober 2014

Nu al tekenen sommige steden vier keer zoveel overstromingen op in vergelijking met de jaren zeventig. Dat is pas het begin, stelt de organisatie Union of Concerned Scientists (UCS) op basis van getijdengegevens door de Amerikaanse weerdienst National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) verstrekt.

Tegen 2030 zullen bijna alle steden aan de Amerikaanse oostkust regelmatig met overstromingen kampen. Gemiddeld zullen die drie keer zoveel als nu voorkomen tegen 2030 en zelfs tien keer zoveel tegen 2045. De overstromingen worden echter niet alleen frequenter: ze zullen ook dieper het land intrekken en langer duren.

Meer en zwaarder

"Enkele decennia geleden was overstroming bij springtij gewoon geen probleem", zegt Melanie Fitzpatrick, klimaatwetenschapper bij UCS en mede-auteur. "Als het springtij nu extra hoog is, moeten mensen op zonnige dagen door het water waden in het centrum van Miami, Norfolk en Annapolis en staan straten blank in Atlantic City, Savannah en aan de kust van (de deelstaat) New Hampshire. In delen van New York City kampen bewoners met ondergelopen kelders, verzilting van hun tuinen en dalende grondprijzen."

De hoofdstad Washington DC, die nu al met overstromingen te maken krijgt bij orkanen, zal bijna chronisch geteisterd worden, met 388 overstromingen per jaar.

Ook de deelstaat Maryland en de deelstaat North Carolina kijken aan tegen meer dan 300 overstromingen per jaar.

"Verder naar het zuiden zal Miami Beach over dertig jaar zo'n tweehonderd keer per jaar met springtij kampen", zegt medeauteur Erika Spanger-Siegfried. "Zonder ernstige ingrepen zullen de frequente overstromingen het gewone dagelijkse leven verhinderen en de manier veranderen waarop die gebieden functioneren."

Tidal flooding, driven by sea level rise, will dramatically increase in U.S. East and Gulf Coast communities over the next 30 years.

U.S. East Coast See Sharp Increase In Flooding

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.