Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'Michel I is het schoothondje van nucleaire en fossiele industrie'

Verbijstering bij de milieubewegingen Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en IEW toen ze het federale regeerakkoord onder ogen kregen. "De federale regering katapulteert België op vlak van milieu en energie terug in de tijd. Dit is gewoon een drama", zeggen Rianne Teule (Greenpeace) en Lieze Cloots (BBL).
donderdag 9 oktober 2014

“De Belgische federale regering is en blijft het schoothondje van de nucleaire en fossiele industrie. Ze blijft domweg inzetten op nucleair, en geeft hernieuwbare energie alleen een kans als het de grote energiebedrijven niet schaadt”, zeggen Rianne Teule (Greenpeace) en Lieze Cloots (BBL).

Volgens de milieubeweging dreigt deze regering geschiedenis te schrijven, maar dan in slechte zin. “Deze regering gaat de geschiedenisboeken in met een totaal gebrek aan klimaatambitie. Ze laat het zelfs na om concrete doelstellingen te formuleren. De massale subsidiëring van de luchtvervuiling en de files door het fiscaal gunstregime voor bedrijfswagens en de "professionele diesel" blijft onaangeroerd. België wil slechts één Europese klimaatdoelstelling doorvoeren en ondermijnt zo de snelle ontplooiing van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.”

De overgang naar een hernieuwbare energiesector kan voor veel jobs zorgen, maar daar ligt de regering blijkbaar niet wakker van, zegt de milieubeweging. “De levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 en de ondersteuning van de Myrhha-plutoniumreactor verzieken ondertussen het investeringsklimaat voor hernieuwbare energie. Hierdoor worden ondernemers verder ontmoedigd om in België te investeren in wind, water of zon”, zegt Jan Vande Putte, energiecampaigner bij Greenpeace.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Bart Palfijn op vrijdag 10 oktober 2014

    Pagina 61 van het nieuwe regeerakkoord: "Teneinde ondernemingen aan te moedigen te investeren in milieuvriendelijke wagens, wordt er onderzocht of het minimaal bedrag inzake VAA kan worden afgeschaft." Laten we misschien toch eerst maar even de afloop van dit onderzoek afwachten vooraleer de stempel "schoothondje van de fossiele industrie" boven te halen?

    • door Didier Van den Meersschaut op vrijdag 10 oktober 2014

      Wil onderzoeken is wetstraat-jargon voor als er tijd en geld over is zullen we dat eens bekijken, maar in dat geval geen garanties. M.a.w. Kans is nihil maar we moesten toch iets schrijven of we worden helemaal afgeschoten.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties