Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Slachtoffers landroof Cambodja naar Internationaal Strafhof

Advocaten hebben op 7 oktober 2014 klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag tegen de heersende elite in Cambodja. Die zou zich bij landroofpraktijken schuldig gemaakt hebben aan "misdaden tegen de menselijkheid”.
woensdag 8 oktober 2014

De initiatiefnemers van de klacht bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) zien de zaak als een testcase, die mogelijk ook gevolgen kan hebben voor andere naties waar op grote schaal land wordt opgekocht door buitenlandse investeerders – het zogeheten landgrabbing (het 'grijpen' van land). Die praktijken leiden steeds vaker tot conflicten met de plaatselijke bevolking.

In Cambodja zouden in de afgelopen veertien jaar 770.000 mensen – zes procent van de bevolking – getroffen zijn door deze vorm van landroof. Ontheemde mensen zitten soms lange tijd in "hervestigingskampen", waar te weinig voedsel is en ziekten heersen.

Volgens Richard Rogers van Global Diligence LLP, een Britse organisatie die namens de Cambodjaanse slachtoffers optreedt, zijn "Cambodjaanse politici, hoge politiefunctionarissen en topmensen uit het bedrijfsleven die banden hebben met de politiek" verantwoordelijk voor misdaden tegen de bevolking, met als doel "zelfverrijking en behoud van macht tegen elke prijs". Rogers beschuldigt Cambodjaanse politici van moord, gedwongen volksverhuizingen, illegale opsluiting, vervolging en andere schendingen van de mensenrechten.

'Overdreven reactie'

Phay Siphan, de woordvoerder van de Cambodjaanse regering, doet de zaak in een reactie in The Phnom Penh Post af als "een grap." Hij beweert dat de aantijgingen sterk overdreven zijn en politiek gemotiveerd.

Volgens hem werkt de overheid op nationaal niveau aan het oplossen van 1263 ruzies over landrechten. "Premier Hun Sen heeft publiekelijk uitgesproken dat hij wil dat er een einde komt aan de problemen met landroof." Volgens Rogers behoort premier Hun Sen zelf niet tot de aangeklaagden.

Het is nog niet duidelijk of het ICC de zaak daadwerkelijk gaat onderzoeken. De advocaat verwacht daar binnen zes maanden uitsluitsel over te krijgen. Wordt de zaak in behandeling genomen, dan volgt een vooronderzoek dat enkele jaren in beslag kan nemen, alvorens een officieel onderzoek wordt gestart.

De aanklacht bij het ICC wordt gesteund door de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH) en Global Witness. Die laatste organisatie stelt al sinds 1995 dat de Cambodjaanse politiek en het bedrijfsleven natuurlijke hulpbronnen exploiteren "voor eigen gewin, en niet om duurzame economische groei te bereiken".

"Intussen knijpen internationale geldschieters een oogje dicht. Zij blijven essentiele overheidsdiensten zoals infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs financieren", aldus Global Witness.

Cambodia: ICC preliminary examination requested into crimes stemming from mass land grabbing

Unprecedented Case Filed at International Criminal Court Proposes Land Grabbing in Cambodia as a Crime Against Humanity

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.