Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Brusselse jongeren reageren op beslissing basisschool in Hasselt

Uit angst voor terreuraanslagen schrapte de Stedelijke Basisschool Rapertingen een driedaagse uitstap naar Brussel. DeWereldMorgen.be vroeg een aantal Brusselse jongeren om reactie. Wat vinden ze van de beslissing van de Limburgse school? Hebben ze het gevoel dat ze meer gevaar lopen in Brussel? We kregen veel reacties. Leerlingen van basisschool De Klimpaal kropen zelfs in hun pen om een brief te schrijven.
woensdag 8 oktober 2014

Brieven van jongeren uit de basisschool De Klimpaal, 9 tot 11 jaar 


Beste directeur,

ik ben Oumi van het 6e leerjaar in Freinetschool de Klimpaal. Ik heb gehoord dat u het te gevaarlijk vindt om met uw school naar Brussel te komen. Mijn hele klas woont al heel hun leven in Brussel en er is hun allemaal nog niks ergs overkomen.
Als je naar Brussel komt kan je naar het Atomium , de metro nemen, fietsen langs het kanaal en spelen in het park van de koning. Er zijn veel leuke restaurantjes en veel lekkere ijssalons. Het is waar, in Brussel zie je soms dronken mensen, maar die zijn er ook in andere steden.
Ik hoop dat u al bij al nog eens overweegt om op stadsklassen in mijn stad te komen.
Oumi 

Geachte directeur van de basisschool in Hasselt,

Wij vinden het jammer dat u zo bang bent van Brussel! De kans is nochtans klein dat u hier iets overkomt. Wij wonen hier al 11 jaar en ons is nog niks overkomen. Wij spelen, lopen , slapen en gaan hier naar school. Waarom zou er dan tijdens  dagen iets met jullie gebeuren?

Toch zijn jullie nog steeds welkom in onze stad en willen we jullie zelf mee op stap nemen in deze prachtige, spannende stad.
Rosco, Josse, Otmane

Brussel,

Als ik om 15.30 de trap af donder, weet ik dat de school voor de rest van de dag gedaan is. Beneden op de speelplaats wacht ik op mijn zusje. Samen trekken we dan, te voet huiswaarts. Soms met vriendinnen, soms alleen. Mijn zus en ik gaan al enkele jaren alleen naar huis, wat wel makkelijk is als je maar op 300 meter van de school woont.
Thuis wil ik met onze hond iets doen! Vaak ga ik alleen met haar op wandel. Laika ( onze hond) wordt dan gek, zo graag wil ze de straten verkennen. Meestal ga ik naar het parkje verderop, maar soms wandel ik tot aan het kanaal. Dat is altijd pret!
Laika slaat geen geurtje over! Zij ziet Brussel anders! Geen rommel, geen vreemd gespuis, geen rare en vreemde dingen. Zij ziet alleen de goede en mooie dingen van onze stad. Iedereen zou wat meer als Laika naar de stad moeten kijken!
Ik woon al 11 jaar in Brussel, in Sint-Jans-Molenbeek dan nog, en ik heb niet te klagen! Echt waar!
Ima

Hallo,

wij zijn Cas en Anton. We gaan vaak samen alleen naar de tram en de bus, de Molenbeekse straten door. Oké, als er iemand achter ons loopt, die er wat vreemd uitziet, kijken we naar onze horloge en lopen we wat sneller.
Maar toch moeten jullie echt niet bang zijn om naar hier te komen. Wij komen al 11 jaar naar school in Molenbeek en ons is nog nooit iets overkomen.
Tram, bus, bekende plaatsen en musea zijn op wandelafstand van hier!
Voor ons is Brussel onze stad en daar zijn we fier op!
Cas en Anton

Beste Hasseltse mensen,

ik ben Uma en ik zit op de Klimpaal. Ik woon in Brussel, ik vind het hier super tof want ik woon hier al 10 jaar en toch ben ik nog nooit aangevallen. Mijn mama woont hier al 20 jaar, zij is ook nog nooit aangevallen. Hier wonen miljoenen mensen, genoeg mensen dus om je te helpen.
Kom Manneke Pis bezoeken, ga naar een frietkot, eet een Brusselse wafel. Het is hier echt gezellig.
Jullie zijn hier hartelijk welkom.
Uma

Beste niet Brusselaars,

jullie denken misschien dat Brussel de gevaarlijkste stad in België is, maar wij wonen hier al ons hele leven en hier gebeurt maar weinig spannends. We hopen nu toch eindelijk iets spannends te beleven.
Bijvoorbeeld: een haai die uit het kanaal springt, een ontvoering tijdens onze wekelijkse fietstocht, iemand met een revolver op weg naar de metro of een explosie tijdens een voorstelling in Bronks. Jammer genoeg vind je hier alleen maar grote parken, kinderspeeltuinen, musea, chocolade, ijsjes en monumenten. 
Hopelijk is het bij jullie een stuk spannender!
Ada, Swi, Oumi en Yaan   

Reacties van Brusselse jongeren tussen 12 en 18 jaar 

Louise uit Brussel:
‘Ik heb me altijd veilig gevoeld in Brussel. En ik begrijp niet waarom ik bang zou moeten zijn. Is het omdat niet iedereen er hetzelfde uitziet of omdat niet elk huis er perfect uitziet? Ik weet het niet... Ik heb altijd al in Brussel gewoond en mijn vrienden en ik hebben nog nooit iets abnormaals meegemaakt. Zelfs als er iets zou gebeuren, zou er geholpen worden door de mensen rondom u. Dus ik snap niet waarom de mensen bang zijn.’
 
Valentin uit Brussel:

‘Ik ben niet bang om in Brussel rond te lopen omdat ik weet dat Brussel absoluut geen gevaarlijke stad is. Er is ook  veel beveiliging in Brussel. Ik vind het jammer voor de kinderen uit Hasselt want nu kunnen ze niet zien wat een prachtige stad Brussel is. Als ik in het weekend in Brussel rondloop stroomt mijn bloed sneller.’
 
Vic uit Anderlecht:

'Ik ben niet bang voor aanslagen in Brussel want ze kunnen toch overal aanslagen plegen!? Waarom zou het dan Brussel zijn? Ik vind het vreselijk dat onschuldige mensen worden onthoofd maar we mogen niet elke dag in angst leven. Je moet toch nog kunnen leven als je over de straat loopt en bovendien vind ik België nog best veilig.’
Nathan uit Brussel:

'Ik ben wel bang voor aanslagen. Niet alleen in Brussel maar overal. Ik wil gewoon dat het stopt, ook voor al die onschuldige mensen die daar in de vuurlinie leven. Het maakt me echt bang.’Asma uit Molenbeek:

'Ik vind de directeur van de school in Hasselt echt dom. De directeur gaat te ver want als je zo bang bent stopt het leven. Ik voel me veilig in Brussel.’Lara uit Molenbeek:

'Ik vind het vreselijk wat er allemaal gebeurt door IS maar ik probeer niet te denken aan aanslagen in Brussel want dat heeft toch geen zin.’Mathijs uit Dilbeek:

'Als we hier al bang zijn, wat moeten de mensen daar dan niet doormaken?’
Sarah uit Molenbeek:

'Ik ben niet bang maar voel me toch ook niet veilig. Ik weet niet of dat anders zou zijn mocht ik bv. in Aalst wonen. Er lopen gewoon zoveel gekke mensen rond die je niet kan vertrouwen…'Marcel uit Brussel:

‘Ik ben wel bang voor aanslagen want ik heb al zoveel gruwelijke dingen gehoord en gezien dat ik die dingen soms niet kan vergeten. Maar ik voel me wel veilig hier in Brussel want ik woon er en heb nog nooit iets extreems gezien. Ik vind het niet slim van de kinderen in Hasselt want wat als ze daar nu een aanslag plegen?’
 
Louise uit Brussel:
'Ik vind dit zeer onterecht. Het feit dat men al zo vroeg, zo'n maatregelen trekt is heel verontrustend. Het geeft een verkeerd signaal aan de mensen . Hierdoor wordt er voor niets angst opgewekt. Het lijkt me veel te vroeg om zo'n beslissingen te nemen, zonder er met andere organisaties over te spreken. Deze beslissing heeft wellicht een groot effect gehad op de leerlingen van de basis school zelf. Brussel wordt sowieso al in een redelijk negatief hoekje geschoven en de beslissing van deze school maakt het er niet beter op. Ik ben een fiere Brusselaar en helemaal niet bang in mijn stad. Als mensen uit Brussel wegblijven door het terreurgevaar dan zouden wij bij wijze van spreken ook weg moeten uit Brussel. Wat een absurd idee is, omdat we hier wonen en nog geen schrik hebben.’
 
Orla uit Brussel:
‘Ik persoonlijk vind de maatregelen nogal overdreven, hoewel ik er op een manier wel in kan komen dat meneer Kuijpers de verantwoordelijkheid niet wil onder deze omstandigheden. Ik denk echter niet dat het gevaarlijker is dan enig ander 
schooluitstapje (bv naar de zee gaan, hoeveel kan er daar wel niet mis gaan?!). Als Brusselaar vind ik het nogal onnozel, aangezien ik mij nooit onveilig heb gevoeld door terreurdreigingen (of al het andere Kwaad dat volgens velen 
in Brussel schijnt te huizen)... Verder is het spijtig dat mensen zo'n negatief beeld van Brussel hebben (en daardoor snel geïntimideerd zijn), maar dat is natuurlijk niet nieuw. Ach ja, ze doen maar naar hun beste inzichten, vanwaar ze die 
ook moge halen.

Josje uit Brussel:
Hoezo is veiligheid niet te garanderen voor die kinderen? Dat is zo paranoia!
Brussel is zo’n ontzettend leuke, cultureel rijke stad. Ja, op elke hoek kan er een terrorist staan die het op jullie gemunt heeft. Heel gevaarlijk. Ik woon al heel mijn  leven in het centrum en heb me hier altijd heel veilig gevoeld.
De media schetst een zeer zwart beeld van Brussel. Er komt bijna alleen nieuws dat mensen choqueert. De positieve gebeurtenissen in Brussel komen zelden in beeld. Brussel is heus niet zo’n gevaarlijke stad als die ouders denken. Ze vertellen hun kinderen dat Brussel een doelwit is voor terreuraanslagen. In al die jaren dat ik er woon heb ik nooit zoiets meegemaakt. Ik hou van Brussel. 
Het is verkeerd om angst te zaaien bij de jongeren, misschien durven ze nu nooit meer een voet te zetten in Brussel en dat zou bijzonder jammer zijn. Een uitstap naar Brussel is juist zeer leerrijk. De veelheid aan cultuur en de multiculturaliteit maakt Brussel zo uniek. Wat je is nu creëert is een afschuw voor grote steden en angst voor diversiteit en anders zijn. 
Kom en je zult zien hoe gevaarlijk Brussel werkelijk is. Laat je niet beïnvloeden door wat er allemaal in de media komt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door AlperGel op woensdag 8 oktober 2014

  Zeer zwakke beslissing van de directeur om niet te gaan naar Brussel. Ik ben geboren en getogen in Hasselt en woon al reeds 3 jaar in Brussel. Nooit geen problemen gehad en is tegelijkertijd een pracht van Stad. Wees trots op België en op de politieke hoofdstad van Europa, Brussel.

 • door Maarten Smeets op woensdag 8 oktober 2014

  Knap initiatief van DeWereldMorgen: het de jongeren zelf gaan vragen. Met een vlot leesbaar artikel als resultaat. Mooi die spontane reacties van die kinderen, nog niet teveel beïnvloed door de wansmakelijke sensatiezucht van de vergiftigde commerciële media.

 • door Ides Nicaise op donderdag 9 oktober 2014

  Schitterend: ontwapenende humor van de Brusselse schoolkinderen! Er staan prachtige opstelletjes tussen, proficiat! Ides Nicaise

 • door bakame op donderdag 9 oktober 2014

  Goed idee om het aan de Brusselse kinderen en jongeren zelf te vragen. Ze verwoorden op een frisse manier wat ook mijn eigen spontane reactie als Brusselaar was. Die van Ada, Swi, Oumi en Yaan is de leukste!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties