Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Transitiefestival: overgang naar ecologische en sociale samenleving in de praktijk

Met lezingen, workshops en debatten wist het Transitiefestival in Gent opnieuw veel bezoekers warm te maken voor een sociaal rechtvaardige en duurzame samenleving. Het festival is de plek waar praktische kennis en een verruimde blik op de overgang naar een ecologische en sociale toekomst aan elkaar gelinkt worden.
dinsdag 7 oktober 2014

Het Transitienetwerk Middenveld kan terugkijken op een geslaagd Transitiefestival. De combinatie van workshops, diepgravende debatten en interessante lezingen hebben de bezoekers niet onberoerd gelaten. In het sfeervolle en indrukwekkende gebouw van Kunstencentrum Vooruit waren de zalen goed gevuld. Enkele zelfs tot de nok. Ook in de wandelgangen was er ruimte voor discussie en ontmoeting.

Voor Kim Van Hoof was het Transitiefestival bijzonder nuttig. Zij werkt bij Vtmkzoom en ontwikkelt een kinderprogramma over klimaatverandering. Zij ziet zeker een belang van het festival: "Het is goed om te zien wat er allemaal kan gedaan worden, en het is ook leuk om nieuwe mensen en dingen te ontdekken. Kennis opdoen is belangrijk. In de stad zie ik graag meer groen."

Vanessa Debruyne is freelancejournaliste en schrijft voornamelijk over het thema duurzaamheid. Als zij het voor het zeggen had, zouden we veel meer biologische producten moeten maken. Evenementen als het Transitiefestival brengen mensen met datzelfde sociale en ecologische bewustzijn samen: "Er is inspiratie, en je ziet een versterking van de netwerken tussen mensen en organisaties."

Er waren drie grote thema's: rechtvaardige energietransitie, een ecologische landbouw en hoe dat allemaal kan gefinancieerd worden. Zo kon je heel praktische tips krijgen over tuinieren in de stad, op daken en zelfs in kelders en over duurzaam winkelen.

Journalist en antropoloog Joris Luyendijk lichtte het doek over de financiële wereld. Hij bracht niet meteen opbeurend nieuws mee. Volgens hem loert een volgende, misschien zelfs grotere crisis om de hoek. Dat ligt niet aan een samenzwering van stoute bankiers maar aan systeem zelf dat dwingt tot kortetermijndenken. “De oplossing zit niet in het vervangen van een clubje slechte mensen maar in de totale ontmanteling van het financieel systeem”, aldus Luyendijk.


Het Transitiefestival sloot af met een lezing van de Duitse socioloog en sociaalpsycholoog, Harald Welzer. Hieronder kan je zijn voordracht intergraal bekijken.

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Marc De Prins op woensdag 8 oktober 2014

    Ik denk inderdaad dat de volgende en zwaardere crisis zich aan het aanbieden is, en pas dan zal er op politiek vlak wat gaan veranderen, geld dat op een eiland zit kan niet geïnvesteerd worden en dat is de enige reden waarom de economieën stil vallen en dat los je niet op met op alles te bezuinigen. het liberalisme staat ten dode opgeschreven, nu noch wachten op de dood om het te begraven.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties