Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Pensioen op 67: N-VA, CD&V en Open VLD negeren eigen verkiezingsprogramma's

De onderhandelaars voor een nieuwe regering raakten het vanochtend eens over hun pensioenplannen. De pensioenleeftijd wordt vanaf 2030 verhoogd tot 67. Vervroegd pensioen kan enkel nog vanaf 63. Dat is volledig in tegenspraak met wat de vier onderhandelende partijen beloofden voor de verkiezingen.
dinsdag 7 oktober 2014

De wettelijke pensioenleeftijd blijft 65 jaar tot 2024, gaat naar 66 in 2025 en wordt in 2030 verhoogd tot 67 jaar. Dat kwamen de onderhandelaars vannacht overeen.

Dat is vreemd want zowel N-VA als Open VLD en CD&V hielden in hun verkiezingsprogramma's expliciet vast aan de pensioenleeftijd van 65.

“De pensioenleeftijd blijft op 65 jaar”, zo stond onderaan op bladzijde 11 van Verandering voor Vooruitgang van N-VA.

Ook de experten van de Pensioencommissie, onder leiding van oud-minister Frank Vandenbroucke, spraken niet over een verhoging van de pensioenleeftijd. In hun Pensioenrapport werd de verhoging enkel behandeld als denkspoor, niet als voorstel.

Uit het programma van CD&V

Het vroegere brugpensioen (dat nu werkloosheid met bedrijfstoeslag of SWT heet) wordt eveneens flink ingeperkt. Dat zou op termijn enkel nog mogelijk zijn vanaf 60 jaar. Dat betekent dat werknemers die nog geen 60 zijn bij herstructureringen of bedrijfssluitingen geen andere uitweg hebben dan de naakte werkloosheid.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Willy Verbeek op dinsdag 7 oktober 2014
 • door Bart op dinsdag 7 oktober 2014

  Er zit een "en" in dat stukje tekst van het NVA-verkiezingsprogramma: - 65 jaar - EN 45 jaar gewerkt

  Ik zie in de huidige berichtgeving dat vervroegd pensioen mogelijk blijftr vanaf 63 jaar EN 41 jaar gewerkt

  m.a.w. die '45 jaar gewerkt' is het punt waar de NVA aan vastgehouden heeft

  was beter geweest om dat expliciet in de regels in te bouwen i.p.v. impliciet met een worst-case assumptie van wanneer je begint... helaas politici hebben voor zover ik aan de hand van hun acties kan bepalen nog nooit van het KISS-principe gehoord.

 • door Hugo Casteels op woensdag 8 oktober 2014

  “De pensioenleeftijd blijft op 65 jaar”, zo stond onderaan op bladzijde 11 van Verandering voor Vooruitgang van N-VA. dhr Callewaert moet de congresteksten "Verandering voor vooruitgang" nog eens lezen, want ik vind op blz 11 niets over de pensioenleeftijd.

  • door sam vanderleyden op woensdag 8 oktober 2014

   @Hugo Casteels. Sopt eens met liegen man! "De N-VA kiest resoluut voor de versterking van de 1e pijler van het wettelijk pensioen. We houden de officiële pensioenleeftijd op 65 jaar, een volledige loopbaan duurt in ons plan 45 jaar. " Zie.... http://www.n-va.be/sites/default/files/documents/PDF/plan_v_-_qa.pdf

   Dat noemen ze duidelijk het breken van een verkiezingsbelofte... Hop terug naar de kleuterschool, vort!

   • door Hugo Casteels op woensdag 8 oktober 2014

    uw vriendelijke reacties worden zeer gewaardeerd. Maar kan je mij ook zeggen waar ik gelogen heb?

    • door sam vanderleyden op woensdag 8 oktober 2014

     ...Dat u zich van "krommen aas" gedraagt. Op pagina 11 leest u zogenaamd niets ivm. hiermee... enz. Ja daar wordt een mens nu eens heel vriendelijk van zene.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties