Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Economie oorzaak van vrije val biodiversiteit

De internationale inspanningen om de achteruitgang van de biodiversiteit tegen 2020 aan banden te leggen hebben gefaald. Dat stelt het tussentijdse VN-rapport over de huidige stand van zaken van de biodiversiteit.
dinsdag 7 oktober 2014

Op de VN-conferentie over biodiversiteit (COP12), die op 6 oktober in Zuid-Korea is gestart, komen 200 landen samen om het verlies aan natuur en soorten te bespreken.

De doelstellingen die de leden in 2010 hadden vastgelegd om dat verlies aan banden te leggen, omvatten onder meer inspanningen om de vernietiging van de natuurlijke habitat van soorten tegen te gaan, vervuiling te verminderen en overbevissing te stoppen tegen 2020.

Twintig doelstellingen werden daarvoor onderverdeeld in 56 elementen en slechts vijf daarvan hebben het voorziene tijdsschema gerespecteerd. Volgens de experts in natuurbehoud wijst dat op een absoluut gebrek aan vooruitgang terwijl we al halfweg de termijn zijn om deze doelstellingen te bereiken.

Consumptiegedrag aanpassen

Het VN-rapport Global Biodiversity Outlook 4 schetst een grimmig beeld van de situatie waarin de meest bedreigde soorten van onze planeet zich bevinden. Dit tussentijdse rapport, dat de doelstellingen die in 2020 bereikt moeten worden in herinnering brengt, stelt onder meer dat het gemiddelde risico op uitsterven voor vogels, zoogdieren, amfibieën en koralen niet afneemt.

Ook het gebruik van natuurlijke bronnen kon niet worden verminderd zoals voorgeschreven in die doelstelling en het verlies aan bossen, graslanden en rivieren gaat dag na dag door. Het rapport besluit dat een houding waarbij we ons consumptiegedrag niet aanpassen en de economische productie gewoon voortgaat, ons niet in staat zal stellen om ook in de toekomst een beroep te kunnen doen op een planeet die kan tegemoet komen aan de noden van ieder mens.

Global Biodiversity Outlook. A mid-term assessment of progress towards the implementation of the Strategic Plan for Biodiversity 2011-2020

Biodoversity Policy and Practice

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Stef Hublou op woensdag 8 oktober 2014

    Conclusie: de mens is eigenlijk niet zo een verstandig wezen. Hij laat zich drijven door eerder primaire drijfveren, zoals comfort en de zin in hard doorwerken, centjes verdienen, bezig zijn, het arbeidsethos. Van broederlijke gevoelens naar de vele mooie "andere diersoorten" is vaak niet veel te merken. Ik blijf hopen dat de Native Americans, de Indianen, die wel zo een cultuur van liefde voor de viervoeters, de vogels, de rivieren, de bomen en bossen kennen, andere culturen mogen inspireren. "Dances with woolves" van Kevin Kostner brengt dat mooi in beeld. En de graphic novel reeks "Buddy Longway" en "Hij die tweemaal geboren werd", over een shamaan, van Derib, uitgave Le Lombard.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties