Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Californië kampt derde jaar op rij met droogte en hittegolven

Na de aanhoudende droogte kampt de Amerikaanse staat Californië tevens met een reeks hittegolven. De eerste week van oktober 2014 sneuvelden opnieuw enkele warmterecords.
dinsdag 7 oktober 2014

Sinds eind september 2014 gingen verscheidene steden in Californië vlotjes over de symbolische grens van 90 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) en soms zelfs voorbij die van 100 graden (37 graden Celsius). Scholen schrapten buitenactiviteiten en kortten lesdagen in.

In verscheidene steden sneuvelden oude warmterecords. De vrees voor bosbranden neemt toe. De vorige hittegolf dateert nog maar van vorige maand. Ook toen was het meer dan 90 en 100 graden Fahrenheit, onder meer in Los Angeles.

Droogte

De hittegolven zijn mogelijk een gevolg van de klimaatverandering. Voor het derde jaar op rij wordt Californië getroffen door een catastrofale droogte. De Universiteit van California berekende het economische verlies voor dit jaar alleen al op 2,2 miljard dollar (1,74 miljard euro) en 17.000 banen.

Ook de natuur kreunt onder de droogte. Miljoenen trekvogels die langs Californië passeren, vinden nauwelijks nog laagland om halt te houden en te eten. Een milieuorganisatie maakt daarom kunstmatige haltes voor hen.

De rivieren zijn zo droog dat jonge zalmen niet meer naar zee geraken. De overheid heeft miljoenen jonge zalmen met tankwagens naar een plaats in de rivier vervoerd van waar ze de oceaan wel kunnen bereiken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.