Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Cultuur is motor van duurzame menselijke ontwikkeling"

Experts van UNESCO benadrukken het belang van cultuur voor ontwikkeling en doen een oproep om kunst en cultuur niet te vergeten in de VN-ontwikkelingsdoelstellingen die vanaf 2015 de huidige Millenniumdoelstellingen vervangen. "In moeilijke economische tijden versterkt cultuur de sociale cohesie."
maandag 6 oktober 2014

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, hield op 3 oktober 2014 in Firenze zijn derde wereldforum over cultuur en de cultuursector. Daar kwamen vertegenwoordigers van verschillende landen samen om te praten over de bijdrage die cultuur kan leveren aan een duurzame toekomst, via tewerkstelling, economische groei en innovatie.

UNESCO berekende dat de wereldwijde handel in culturele goederen en diensten de laatste tien jaar verdubbelde en vandaag goed is voor 620 miljard dollar (494 miljard euro), al is er enige onenigheid over dit cijfer. Naast het financiële aspect staat cultuur vooral voor sociale integratie en rechtvaardigheid, vertelde Unesco’s directeur-generaal Irina Bokova in het Palazzo Vecchio in Firenze.

Investeren in cultuur

"Landen moeten in cultuur investeren met dezelfde vastberadenheid waarmee ze in nieuwe energie of innovatieve technologieën investeren", zei Bokova. "In een moeilijke economische omgeving moeten we net kijken naar de activiteiten die de sociale cohesie versterken en op dit vlak biedt cultuur een oplossing."

Tijdens het forum wilde de sector aantonen dat cultuur een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verwezenlijking van verschillende ontwikkelingsdoelstellingen, waaronder het beëindigen van extreme armoede, basisonderwijs voor iedereen, gendergelijkheid en een duurzame manier om met het milieu om te gaan.

Een van de conclusies was dat veel regeringen onvoldoende investeren in culturele en creatieve sectoren zelfs wanneer deze hun waarde hebben bewezen. Daarom roepen experts in een gezamenlijke Florence Declaration op om culturele doelstellingen te integreren in wat de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) moeten worden die na 2015 de huidige Millenniumdoelstellingen vervangen.

Reggae en rasta

Lloyd Stanbury, een Jamaicaanse advocaat uit de muziekindustrie, toonde onder meer aan hoe in het geval van Jamaica "reggae en rasta op de wereldkaart werden gezet en de overheid op dit moment nadenkt over de verschillende mogelijkheden die er zijn om juist meer in cultuur te investeren."

Stanbury hield een pleidooi om kunstonderwijs dezelfde status te verlenen als de traditionele opleidingen en "studenten niet het gevoel te geven dat ze minderwaardig zijn omdat ze kiezen voor een tekenopleiding in plaats van voor wiskunde".

In sommige ontwikkelingslanden wordt kunst niet als een echte industrie gezien. “Dat moet veranderen", zei hij. "In deze landen heeft de muziek- en entertainmentsector vaak niet de meest harmonieuze relatie met de regering, vooral niet als er sprake is van corruptie bij de overheid, iets waar kunstenaars hun mond niet over houden in hun werk."

Succesverhaal Santa Fe

Voor de meeste regeringen komt cultuur binnen de ontwikkelingsagenda na gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, elektriciteit voor iedereen, infrastructuur en transport. Toch kan ook cultuur een wezenlijke bijdrage leveren inzake armoedebestrijding en vredesopbouw, en zorgen voor meer jobs, zeggen experts.

Peter Ives, burgemeester ad interim van Santa Fe in de Amerikaanse staat New Mexico, legde uit hoe zijn stad geïnvesteerd heeft in kunst door 1 procent van de hotel- en toerismebelasting rechtstreeks aan de sector toe te wijzen. "Santa Fe heeft nu meer culturele activa per hoofd van de bevolking dan welke stad in de VS ook."

De kunstcommissie die door de burgemeester van Santa Fe werd aangesteld, zorgt er ook voor dat het beleid streeft naar artistieke ontwikkeling voor de hele gemeenschap. "Binnen dit beleid hebben we gestreefd naar een integratie van alle bevolkingsgroepen, iedereen brengt zijn creatieve talenten mee", zei Ives. Het resultaat in Santa Fe is alvast dat de stad meer schrijvers, kunstenaars en ook toeristen heeft aangetrokken vanwege de groei van musea, voorstellingen en kunst in de stad.

Soortgelijke succesverhalen lijken dan misschien vergezocht voor landen die geteisterd worden door armoede en conflict, toch benadrukken de experts dat met name geweld tussen gemeenschappen net afneemt wanneer mensen aangemoedigd worden om kunst te produceren over hun leven. Onder meer films maken of literaire festivals organiseren verhoogt het gevoel van nationale trots en samenhang.

"Cultuur is een motor voor duurzame menselijke ontwikkeling", zei Frederic Jacquemin, directeur van de Belgische organisatie Africalia, die financiële en technische ondersteuning geven en zo streven naar een klimaat waarin culturele activiteiten in Afrikaanse landen alle kansen krijgen.

Third UNESCO World Forum on Culture and Cultural Industries - Culture works for sustainable development

Sustaining the Future Through Culture

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Sven AERTS op dinsdag 7 oktober 2014

    "de bijdrage die cultuur KAN leveren aan een duurzame toekomst," "studenten niet het gevoel te geven dat ze minderwaardig zijn omdat ze kiezen voor een tekenopleiding in plaats van voor wiskunde"."

    ZEKER. Maar er wordt toch nogal wat brol geproduceerd. Ik heb de ervaring dat zeer veel actoren in de kunst sector helemaal niet meezijn met de inzichten die voorhanden zijn, de strategiën, de uitdagingen en dus ook helemaal niet meehelpen om dingen in vraag te stellen of mee te helpen dingen op te lossen.

    Een toets steen die ik ook gebruik bij het beoordelen van kunst is te kijken of een Latijns Amerikaan, een Afrikaan, een Aziaat, een Chinees, Noord Amerikaan, Europeaan, Indiaan, etc. iets zien in een bepaald kunstwerk. Hoe meer er daarop positief antwoorden, hoe waardevoller het kunstvoorwerp of kunstproject is. En dan zullen er vanuit die regio's ook bestellingen komen en is er geen tekort aan geld. Bij ons toch:

    https://sites.google.com/site/cdmafricamdp/art

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties