Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Bezet de straten en pleinen! Oproep tot een algemene staking, een walk out, een herfstexodus

Dit is een oorlogsverklaring aan de hele civiele maatschappij, dus moet de civiele maatschappij kordaat antwoorden. We hebben niets meer te verliezen. Zij willen ons bang maken. Wij moeten hen bang maken.
vrijdag 26 september 2014

‘Wij doen niet meer mee. Dit is niet de samenleving die wij willen’

Het regeerakkoord was een oorlogsverklaring, maar we hadden het nog niet goed door (lees daarover Ico Maly: 'Het Vlaanderen van de verliezers' – en je zal zien: dat regeerakkoord is gewoon een duivelspact). Nu zijn we, sinds de septemberverklaring, plotsklaps wakker aan het worden in een andere wereld.

De kille en repressieve marktmaatschappij is een feit. ‘De neoliberale strafstaat’ is niet langer een overstatement, of de titel van een links, kwaad boek, maar gewoon de naakte, ondragelijke waarheid.

Men wil eerst en vooral het middenveld kapot maken. Niets minder. De cultuursector komt natuurlijk eerst aan de beurt, ze wilden er al jaren van af en de politieke klasse weet maar al te goed dat in brede lagen van de bevolking de sympathie voor de culturo’s op zijn zachtst gezegd aan de lage kant is. Dus de duimschroeven aan en daarna gedwee dansen naar de pijpen van de politiek: de Vlaamse identiteit uitdragen. Alles wat in de weg zit van dit dubbele programma: alles vermarkten en alles Vervlaamsen, moet eraan geloven, kapot of minstens onschadelijk gemaakt.

De bouwmeester wordt afgeschaft, zodat de politiek en de bouwpromotoren weer vrij spel hebben en dat die lastigaard voor altijd zwijgt. Jobpunt wordt afgeschaft zodat men weer helemaal voluit kan gaan voor politieke benoemingen. ‘De primauteit van de politiek’ heet dat nu. (Men leze daarover Marc Reynebeau in DS 16.09).

En het inschrijvingsgeld voor studenten, en de veel te late pensioenen voor politieagenten (misschien niet uw of mijn vrienden, maar toch ook mensen), veel te lang werken ook voor onderwijzend personeel (jonge mensen moeten opgevoed door jonge mensen), terwijl er duizenden jonge mensen niet aan de bak komen. Ze zeggen jobs te willen creëren maar ze schaffen er duizenden af: 2000 ambtenaren, honderden bij de VRT – wellicht, in de cultuursector ook mogelijke honderden, in het onderwijs mogelijks 1500 banen, en ga zo maar door. Kan iemand dat eens snel berekenen?

Alle maatregelen treffen ook en vooral de gezinnen, alles wordt duurder, van de energiefactuur tot de jeugdbeweging, dus minder koopkracht, dus zal onze economie krimpen. Maar aan de ondernemers vragen ze niets, integendeel ze overladen ze met geschenken, de banken die directe verantwoordelijkheid dragen voor de crisis en de 10% rijken (die samen 882 miljard hebben, dat is driemaal de Belgische staatsschuld) blijven ongemoeid. Laat deze regering ophouden met haar mantra ‘dat iedereen zijn steentje moet bijdragen’, dat is gewoon een grove, obscene leugen.

Dit is een oorlogsverklaring aan de hele civiele maatschappij, dus moet de civiele maatschappij kordaat antwoorden. We hebben niets meer te verliezen. Zij willen ons bang maken. Wij moeten hen bang maken. Daarom dit voorstel: een algemene staking van een dag (20 oktober bijvoorbeeld, omdat die al als actiedatum was naar voren geschoven), en dan, ruim aangekondigd, een week (vanaf 1 november tot 9 november bijvoorbeeld): alles plat. Wij doen niet meer mee.

De vakbonden doen wat ze kunnen om alle bedrijven en als het even kan ook de VRT gewoon plat te leggen (back to black!), maar de studenten en docenten leggen in elk geval de universiteiten en de hogescholen plat, de theaters en cultuurtempels gaan dicht, de bibliotheken, de erfgoedsector, alles dicht. De jeugdbewegingen staken mee, door te kamperen op straten en pleinen (en iedereen is welkom, in die 'werkplaatsen', waar het gonst van debat – de cultuursector zorgt voor animatie).

We staan op straat! We staan overmorgen toch op straat. Waarom dan niet meteen. Exodus. Walk out. Dit is niet de samenleving die wij willen. 19 oktober als nationale betoging van de hele civiele maatschappij (van de jeugdbewegingen tot de gepensioneerden) zou misschien het startschot kunnen zijn. En op allerheiligen: Picnic the streets, maar dan voor een week of meer. Laat ons de straten en pleinen bezetten.

Dit zijn geen besparingen, this is war. ‘Verandering voor vooruitgang?’ Het komt erop aan, wist Adorno al (ja, we moeten daar toch nog eens een boom over opzetten, meneer De Wever), om de vooruitgang te veranderen. (Als de vooruitgang de trein is van de geschiedenis, dan is de revolutie de noodrem op die trein, riposteerde Benjamin – tegen Marx in. Maar goed, dat is dus voor die boom).

We moeten de shock snel in een massale tegenreactie omzetten. Of anders moeten we ons als middenveld en civil society gedwee naar de slachtbank laten leiden en voor altijd zwijgen. Want ze zullen ons anders toch gewoon kapotmaken. Dat is uitdrukkelijk de bedoeling. Vergis u niet – de verklaringen her en der daarover laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Van Overtveldt wil de vakbonden breken, de N-VA de cultuursector eindelijk aan de Vlaamse leiband leggen, ook het sociaal werk, de bibliotheek-, de erfgoedsector, alles en iedereen moet eraan geloven. Behalve natuurlijk de ondernemers en de rijken. Nee, erger: iedereen moet ondernemer worden. Ja, het staat in het regeerakkoord: onderwijs heeft als hoofdtaak alleen nog ondernemers te kweken (ik sta zelf in het hoger onderwijs en weiger. Over my dead body). Dit is het einde.

Daarom mijn oproep aan Hart boven Hard, aan de vakbonden, de jeugdbewegingen, de studenten, de docenten, de cultuursector, de bibliotheken, de scholen, de gezinsbond, de gepensioneerden, de verenigingen, en de vereniging van de verenigingen, aan iedereen, om mee te doen, ja zelfs aan onze vrienden van de politie (we zullen interne ordediensten goed kunnen gebruiken:) Algemene staking! We kamperen met z’n allen op straten en pleinen (de jeugdbewegingen moeten voor de tenten en know how zorgen! [Ik wil wel pattatten jassen]). Wij doen niet meer mee. Dit is niet de samenleving die wij willen.


Over milieu nauwelijks een woord, noch in het regeerakkoord noch in de septemberverklaring. Nog een bewijs dat deze regering niet ernstig is. In deze tijd is dit gewoon crimineel. Letterlijk: schuldig verzuim.

En dat deze regering democratisch verkozen is, ga naar huis, dat is echt geen goed argument. Hitler en Hamas waren ook democratisch verkozen. Dat zegt niets dus. Bart De Wever zal weer ontploffen bij het argumentum ad hitlerum maar zal zonder verpinken Hamas een terroristische beweging noemen. Aha. Laat het er ons op houden dat de kiezer is misleid. In het beste geval.

Ik kan niet geloven dat dit is wat de Vlamingen willen: de totale vermarkting van alles, niets dan cadeaus voor de ondernemers en de rijken, en alles halen bij de gezinnen, de jongeren, de ouderen, de cultuursector, het middenveld. En dan een cultuursector die alleen nog Vlaamse identiteit mag uitdragen en een ronduit repressieve aanpak van migranten die het lastig hebben met die moeilijke taal. In deze tijd van globalisering, dat is toch om je blote kont te laten zien, of naar een ander land te verhuizen!

Voor het eerst in mijn bestaan, denk ik werkelijk serieus na over verhuizen. Ik wil in dit land, als dit regeerakkoord wordt uitgevoerd, niet langer wonen. Ik ben beschaamd om Vlaming te zijn (en dat ben ik echt, check my roots). Maar nu wil ik werkelijk politiek asiel aanvragen. Ik kan mij niet, zoals Merlijn, naar Bermuda lanceren (weg uit deze nieuwe Middeleeuwen), jammer, dus wordt het misschien… Zürich?

En het was hier zo goed, in ons rare, complexe Belgenland, een van de mooiste welvaartstaten ter wereld. Niet het paradijs… maar op de wereldkaart en zelfs in het licht van de wereldgeschiedenis bekeken toch niet zover daar vandaan. Zeg nu eerlijk: waar is het op de planeet – of was het in de wereldgeschiedenis – beter toeven dan in de Belgische welvaartstaat? In Scandinavië? Misschien maar daar is het klimaat nog erger dan hier – zes maand donker in de winter en vergeven van de muggen in de zomer… Nee, serieus: Vlaanderen wordt wakker, of onze maatschappij verandert in een nachtmerrie.

Maar wacht. Wacht maar. Men heeft ons voor een black out gewaarschuwd, wij zullen voor een echte stroompanne zorgen. Na ‘de onderstroom’, de tegenstroom! ‘Hart boven hard’ als het kan, hard tegen hard als het moet. Er blijft ons geen andere keus: een herfstexodus. Walk out! Bezet de straten en pleinen. Wij doen niet meer mee. Dit is niet de samenleving die wij willen! (En wie niet meedoet, is gezien. Believe me)

Lieven De Cauter is cultuurfilosoof (de auteur schrijft in eigen naam, voorlopig toch nog…)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

40 reacties

 • door dre op zaterdag 27 september 2014

  gelieve het te doen op een weekend ,dan heeft de werkende mens er geen last. Wat ik hier al geleerd heb dat er enorm logen en sofen zijn .

  • door VB op zaterdag 27 september 2014

   De werkende mens... Dan kan ik hypothetisch het volgende voorstellen: Men staakt en men bekomt, enkel voor zij die staakten en vooral niet voor zij die alles bij het gewone wouden houden. Zijn we akkoord?

  • door markdemey op zaterdag 27 september 2014

   Dit stukje proza lijkt een parodie. En dan schiet je je doel voorbij. Staat IS voor de poorten van Europa? Nee, de cultuursector moet 7.5% besparen. Niet meteen het einde van de wereld. De cultuursector zou wat meer zelfvertrouwen moeten hebben.

 • door Henri Christiaen op zaterdag 27 september 2014

  Beste, afspraak op 19 oktober - PVDA-manifestatie. Keep on,Hc

  • door WERKMAN op zaterdag 27 september 2014

   Alle respect maar dit is belachelijk.Jullie leven in een droomwereld ,als je meer als 40 jaar op fabriek staat weet je wat werken is en ja ik ben nog altijd tevreden. Waarom jullie niet ?omdat we nu moeten betalen en niet alles meer gratis is . Mensen kom met beide voeten op de grond en zie waar we nu staan.Alles gratis bestaat niet , herverdelen volgens jullie slogan dan ook de vakbonden en zuilen maar hier blijkbaar geen woord over , waarom ? Nergens staat hier weeral vermeld van onze staatsschuld , blijkbaar liggen jullie hier niet wakker van . Hebben jullie kinderen en kleinkinderen ? Is dit normaal dat er iedere seconde 400 euro bijkomt ? en jullie zijn hier akkoord mee? Jullie zien volgens mij het werkelijke leven niet in , hier als werkmens protesteer ik tegen ,ieder zijn mening maar dit is absoluut onaanvaardbaar en ga hier niet mee akkoord.Ieder zijn mening maar we leven wel in een democratie , hoop ik toch.

   • door krist op dinsdag 30 september 2014

    de staatsschuld waar u het over heeft is er niet gekomen door alles gratis weg te geven hoor, maar door de kunstmatige economie in het leven te houden. (De echte droomwereld dus) Als alle miljarden op de juiste plek zouden terecht gekomen zijn ipv in de zakken van prive personen en in de kluizen van de banken (die ook nog eens kunstmatig in leven gehouden worden- failliet of niet- door de lobby's van dezelfde prive personen die er met de megawinsten vandoor zijn) dan zouden wij een welvarend land zijn waar iedereen GRATIS gezondheidszorg had en zou er GRATIS openbaar vervoer rijden om u en mij op tijd naar het werk te brengen. Dan zou ook het onderwijs echt GRATIS zijn. En nog zoveel meer.

   • door lambie op zondag 5 oktober 2014

    Beste WERKMAN. Na 40 jaar werken nog steeds niet ontdekt waarom je loon altijd is blijven stijgen met de inflatie mee? Waarom je sociale bescherming genoot? Waarom je op vakantie kon gaan? Kortom waarom je zo gelukkig bent en waaraan je de droomwereld te danken hebt, waar je deel van uitmaakt en die je nu verloochent?

 • door djdjanssen op zaterdag 27 september 2014

  Nà de verkiezingen en nu met deze septemberverklaring van de Vlaamse regering is het me heel duidelijk dat dit niet de samenleving is die ik wil. Ik vraag me al langer af wanneer de 'resterende' werkende bevolking gaat wakker worden. Zullen er nog 'werkenden' zijn binnen 1 à 2 jaar ? De werkloosheid stijgt met de dag, de werkloosheidsuitkeringen degressief in tijd en binnen 2 jaar aankloppen bij de openbare onderstand. Je huis opeten, je spaargelden aanspreken (als je bij de gelukkigen hoort die de afgelopen jaren nog heeft kunnen sparen). Morgen ben jij misschien diegene die op straat gezet wordt ... Hoe komt het dat zo weinig mensen geïnformeerd zijn over zaken die hen aanbelangen ? Het wordt dringend tijd dat ook de openbare omroep -herhaaldelijk- de consequenties van deze hakbijlregering uit de doeken doet in hun nieuwsuitzendingen op radio en TV. Vakbonden, actiegroepen, kritische middenveldorganisaties en één bepaalde politieke partij zijn op dit ogenblik 'broodnodig'. Zij vertegenwoordigen momenteel de werkenden, werklozen, ouderen, jongeren en de stemlozen. Morgen kan het jouw beurt zijn om aan te schuiven bij de soepbedeling. Informeer je, wees kritisch, onderzoek de effecten op onze samenleving.

  • door Jopie op maandag 29 september 2014

   Juist om de werkloossheid (op termijn) in te dijken dienen er nu STRUCTURELE maatregelen genomen te worden. Of denk je dat de oorzaak de staatsschuld NU elke SECONDE groeit te wijten is aan de onderhandelingspartijen die nog geen enkele beslissing genomen hebben.

   Wake up, verhoging BTW (die ook geldt op goedkope Chinese consumptiegoederen en verlaging van sociale lasten op arbeid (op eigen werk) is het basisfundament waarop dit herstel moet stoelen. Dat iedereen evenredig zijn deel moet dragen, ook de superrijken, daar kan iedereen in,komen denk ik. Onze arbeidsmarkt is EXTREEM te duur geworden door de decennialange kortzichtige politiek van de vakbonden met "altijd meer" aan EXTRA maatregelen (13° maand, dubbel vakantiegeld, nog een extra feestdag, bedrijfswagens voor iedereen, verhoging uurloon, kortere werkweek, vlugger pensioen, uitbetaling pensioen aan vorige generaties die hiertoe nooit bijgedragen hadden, enz... enz...) Een eeuw geleden was de vakbond broodnodig en heeft hij goed werk geleverd, de laatste paar decennia doet hij veel meer kwaad dan goed.

 • door martin meerts op zaterdag 27 september 2014

  Aan de reactie hierboven: een parodie? Lieven De Cauter heeft groot gelijk. Het land plat leggen: dat is inderdaad wat we moeten doen. Deze extreem - rechtse regering stapt fier en in kadans richting inferno. Dat ze daar blijven! Als ze ook maar één millimeter durven af te wijken van hun zelf opgelegde doodsmars, moeten we deze landverraders terug de road to hell opschoppen. Hun reisplan staat niet op deze kaart van België. Ze kunnen misschien wel meedingen naar de gele trui in het Frankrijk van Le Pen. Een meta - foor op speed going down! Een opgefokte ploeg onder leiding van een machiavellistische calimero die een afspraak met de geschiedenis denkt te hebben. Misschien in een parallel universum. Op deze wereld klokt hij slecht af. Hij beseft eenvoudigweg niet dat hij in een tijdrit meerijdt. De Vlaamse president is een fascist pur sang, een architect van de nieuwe shoah die ons te wachten staat. Zoals Günther Anders het al voorspelde. Günther Anders die op tijd Duitsland verliet. Dat is geen parodie. Maar wat Günther Anders misschien niet had kunnen voorspellen, is dat de klimaatsverandering out of the box een totaal nieuw kader schept. Geert Bourgeois, Bart De Wever, Michel (Judas), onze nieuwe minister van Cultuur (haha!): het zijn intrieste figuren die door de geschiedenis zullen uitgekotst worden. Belgium, wake up!

 • door JohanGroenroot op zaterdag 27 september 2014

  U bent nu plots wakker geworden? Beter laat dan nooit zou ik zeggen.Jullie hadden gedacht dat het wel ging meevallen, dat ze het niet meenden? Twijfel je er nu nog aan? Hadden jullie dit echt niet eerder zien aankomen? Als je auto een band heeft die aan het lossen is dan wacht je toch ook niet tot je volledig plat staat om hem te vervangen? Los van dat sta ik wel achter de acties, maar waarom hebben jullie toch zo lang gewacht? Is het omdat ze nu plots in uw zak zitten terwijl ze al heel lang andere groepen in de maatschappij aan het pluimen zijn, waar was u dan? Nooit gedacht dat het u ging treffen waarschijnlijk.Maar actie moet zeker komen nu of de gevolgen zullen nog veel rampzaliger worden.Dus akkoord met de actie, geen moment te vroeg want het fascisme staat niet aan de voordeur maar in de gang,

 • door Kurt op zaterdag 27 september 2014

  Waar kan ik tegenbetogen? De auteur verwerpt de democratie enkel en alleen omdat volgens hem de verkeerde politieke strekking gewonnen heeft. Meer nog, hij noemt meteen 66% van de kiezers idioten die geen flauw benul hebben waar ze nu werkelijk voor gekozen hebben. Zou het niet kunnen dat die 66% goed geïnformeerd is en wel degelijk bewust gekozen heeft? Dat er mensen zijn die het niet normaal vinden dat er gezinnen met een inkomen boven 50000€ in een sociale woning woont. Die vinden dat het budget van de VRT niet hoger moet zijn dan dat van UGent? Lang leve de democratie, en als de auteur deze staatsvorm enkel gepast vindt als zijn politieke ideëen aan de macht zijn, stel ik voor dat hij verhuist naar Noord-Korea. Een land zonder armoede volgens onze definitie.

  • door WERKMAN op zaterdag 27 september 2014

   Man man man , ik ben er bijan zeker van dat hier enkele van deze briefschrijvers nog niet weten wat werken is, allemaal gemakkelijk om het op iemand anders te schuiven en er niks moeten voor doen en amper 300 à 400 euro minder hebben als degenen die zijn botten moeten afdraaien en ja men kan dan ook van alle weggeefvoordelen kunnen genieten, dit is dan blijkbaar nog niet genoeg. Genoeg is genoeg .Go go zou ik zeggen aan deze regering in vorming ( ze zullen wel voor de mensen die hulp nodig hebben zorgen )ook al moet ik inleveren want het is broooodnoooodig dat er orde op zaken gesteld worden. Ik ga tegenbetogen want deze droomwereld moet stoppen , ps niemand antwoord mij over de fratsen van de vakbonden en zuilen ? waarom ? Herverdelen ja maar niet met mij zeggen deze heren en de meute volgt en betoogd , ik niet meer.

 • door HD op zaterdag 27 september 2014

  Ik geloof niet dat ik al ooit een hysterischer en dwazer artikel heb gelezen dan dit. Aan al wie kinderen heeft: hoe gaan we dit alles blijven betalen en hoe gaan we dit uitleggen aan de volgende generaties als dat onmogelijk blijkt? Heeft de auteur van dit artikel al eens goed gekeken naar wat er momenteel aan de hand is in landen als Griekenland? Daar heeft men lange tijd ook enkel gedacht in termen van rechten, niet van plichten, en dit heeft nu geleid tot de grootste mogelijke miserie voor de gemiddelde burger. Want op een gegeven ogenblik is het geld gewoon op. Ja, ik weet het, de financiële sector heeft veel boter op het hoofd en sommige CEO's verdienen obsceen (te) veel geld, maar de harde waarheid is dat we allemaal, collectief boven onze stand zijn gaan leven. En nu schreeuwen we moord en brand bij de minste stap in de richting van besparingen? Haal eerst eens je rekenmachine boven voor je verontwaardigd op je wankele barricaden gaat staan. En bedankt voor jouw respect voor een democratische verkiezingsuitslag. Ik verhuis als mensen van jouw slag aan de macht komen.

 • door Piet De bisschop op zondag 28 september 2014

  Beste Dré en Werkman, de laatste tijd zegt men mij regelmatig dat mijn meningen nogaal eens"extremistisch" zijn. Ik vraag mij dan af wie eigenlijk extreem is. Een voorbeeld vanuit onze religieus-culturele westerse wereld. In de christelijke evangeliën staat de passage dat Jezus Christus de kooplieden wegjaagt uit de tempel. Ik kan mij inbeelden dat Franciscus in Assisi (Ronde Van Italië, 15 mei 2012) of de apostel Jacobus in Santiago de Compostella (Ronde van Spanje, 14 september 2014) ook zo hun bedenkingen zouden hebben. Zijn zij extreem ? Niet ondenkbaar. Al die toeristische accommodatie (hotels, restaurants, winkels ...) staan daar toch, en kunnen zeker in tijden van crisis maar beter goed uitgebaat worden. Jezus de extremist ? En jullie weten het wel, de afstand tussen de extremist en de terrorist is voor sommigen echt niet zo groot.

  • door HD op zondag 28 september 2014

   Eh, 't zal wel aan mij liggen, maar ik kan nauwelijks een touw vastknopen aan jouw repliek.

 • door Jopie op zondag 28 september 2014

  Dat armoede uit onze maatschappij moet daar wil iedereen naartoe. Dat er een grote groep mensen zijn die geloven rechten te hebben om niet te WILLEN (werken) daar gaan sommige kritische reacties aan voorbij. Want naast de infrastructuur gezondheidszorg leefloon sociale woningen onderwijs ordehandhaving werkloosheid met allerlei voorkeurstatuten moet de gigantische kostprijs van ergens komen. Waarom is er onvoldoende werk in ons land ? Omdat arbeid veel te duur is. Het sociale systeem is niet houdbaar. Dus IEDEREEN moet mee inleveren om die arbeidsprijs te laten zakken om NADIEN meer welvaart te kunnen creeren.Financiele putten maken voor de toekomstige generaties is "insane" en alleen een kortzichtige gemakkelijkheidsoplossing. Come to earth en ga nu door 10 moeilijke jaren met fierheid om de toekomstige generaties daarmee enig perspectief te bieden in plaats van kortzichtig te willen gaan staken. Eén voorbeeld : de Politie heeft bij monde van een Politievakbond ZELF een gerechteklijke procedure gevoerd die uitgemond heeft in een langere beroepsloopbaan.Dus bij een probleem van ZELFUITLOKKING zou de politiek het moeten gaan oplossen. Leg eens wat redelijkheid aan de dag aub. Ik laat mijn Iphone vallen (die ik niet heb nb.) en de regering moet mij maar een nieuwe bezorgen .......

 • door rogerdepauw op zondag 28 september 2014

  Ja, we moeten in opstand komen want straks moeten we misschien wel werken voor ons geld! Stel u voor! Wat een schande! Of misschien moeten we wel half zo hard werken om slechts 5 keer zo veel te verdienen als die idioten in China die daar zelfs nog gelukkig mee zijn ook. Wij willen hier in het Westen NOG luier en NOG verwender worden, en NOG meer dromen dat dit eeuwig kan blijven duren!

 • door JohnnyDeprez op zondag 28 september 2014

  De financiële putten moeten vooral snel gevuld worden van Europa. (Europa die ons geld zo graag wil.We krijgen er minder zeggenschap voor terug als bedankje.) De financiële crisis is veroorzaakt door de banken in 2008, niet door de "sossen" zoals alle NVA'rs in koor bezingen. Natuurlijk mooi voorgezongen door Bart De Wever. De strateeg zoals sommige hem noemen, in mijn opinie niets minder dan de grote MISleider. (Noem mij 1 regering waar de de "sossen" de volledige meerderheid hadden zodat ze hun beleid konden opdringen A.U.B.) De NVA zit al 10 jaar in de Vlaamse regering...man man man.

  66% van de vlamingen...Kurt ? Uit het laatste verkiezingsonderzoek blijkt dat de NVA het VB heeft leeggezogen (20% ?). Dus deze rechte regering verdedigt grotendeels gewoon extreem rechts met dank aan de CD&V.Diezelfde CD&V verkoopt zelfs hun eigen moeder onder de christelijke vlag met een glimlach. Geen verrassing van hen natuurlijk.Tegenbetogen doe je meestal op de dag zelf in dezelfde stad.

  "Dus IEDEREEN moet mee inleveren"...zei Jopie nadrukkelijk. IEDEREEN behalve de rijken en de multinationals/ondernemers...

  Wij-de werkmens- betalen de lonen van deze politieke garde en dat maakt ons meteen werkgever."Wij de politiekers worden rijkelijk betaald" zei Bourgois onlangs.Daar mocht verder niet over gedebateerd worden volgens Geert .Zij bepalen natuurlijk zelf hun wedde en kunnen naar harte lust cummuleren. Zo is Bart De Wever de meest cumulerende partijvoorzitter. Bij deze, proficiat Bart ;)

  Bedankt Lieven !

  • door Kurt op zondag 28 september 2014

   Toegegeven, 20 miljard staatsschuld is veroorzaakt door de banken, er blijft dan wel nog 390 miljard over niet veroorzaakt door de banken. Dus bespaar me het fabeltje dat de banken de oorzaak zijn van de nodige besparingen. En ja 66%, waar de meerderheid vandaan komt heeft geen belang, het is en blijft een democratische meerderheid. De meeste van de Vlaams Belang stemmers waren vroeger socialisten, dus met deze redenering is NVA eigenlijk een socialistische partij. Elke redenering wordt uit de kast gehaald om de democratie onderuit te halen nu de verkeerde kant van het spectrum aan de macht is. Eerst was de redenering, NVA is maar 30%, dat is niet de meerderheid van de Vlamingen. Dus moeten we met de allergrootste Vlaamse partij geen rekening houden. Bon, daar valt weinig tegen in te brengen. Nu ze in een regering zitten met een 2/3de meerderheid is de bevolking op magistrale wijze misleid door de grote roerganger. Een bende fascisten is aan de macht gekomen en de arme bevolking moet er dringend van gered worden. Sorry, dit is niet ernstig meer. Onafgezien van het feit dat dit een grove belediging aan het adres is van de meerderheid van de bevolking, getuigt dit ook van een verregaande minachting voor de democratie. En nog iets, de banken? Wie zijn dat? Zaten Di Rupo, Janssens, Stevaert niet in de raad van bestuur? Het ACV is zowat de verpersoonlijking van de graaicultuur, toen en nu nog! Een gouden tip, indien jullie echt een tegenbeweging willen op touw zetten, voor mij niet gelaten, ik ben een democraat. Ik zou alvast beginnen met een splinternieuwe onafhankelijke vakbond die echt voor het werkvolk opkomt, en meteen ook een echte socialistische partij die hetzelfde doet. Succes gegarandeerd, en dat meen ik zonder sarcasme. Ik zou de socialisten niet willen te eten geven die gedegouteerd zijn van de huidige generatie linkse politieke leiders. "Hart tegen hard"? Dat is een grap nog voor het goed en wel begonnen is. Het ACV zal de rechtse kelk tot op de bodem moeten leeg drinken om toch maar hun anderhalf miljard te krijgen.

   • door anxiousWolf op maandag 29 september 2014

    Wat wil je nu zeggen? Dat wij schuldig zijn voor het tekort aan de staatskas? Men vergeet some dat multinationals en andere bedrijven die hier al hun winst opstrijken en soms zelfs geld KRIJGEN van ons, Niets helpen. Integendeel, ze misleiden ons en kopen ons op als een product om zo aan hun imperialistische noden te voldoen. MET de goedkeuring van de door ons gekozen misleiders, leugenaars en dieven.

    Mijn punt is, moesten die superrijken meebetalen was er nu Niemand in deze benarde situatie waar men alles waar we voor leven afgepakt moet worden om juist diezelfde vampieren te kunnen blijven financieren. Komaan, klinkt dit niet wat absurd?

    Werkman, ik begrijp uw situatie, maar als je echt gelooft dat ons regering (een van de minst functionerende) hier verandering in zal brengen door uw medemens Meer te laten werken, Meer te doen betalen, Meer te laten lijden. Dan zit je op de verkeerde planeet mijn vriend. Dan zit je op planeet politcus, en daar schijnt het vol te zitten van de bullsh!t...

    • door Kurt op donderdag 2 oktober 2014

     Allicht dat wij de oorzaak zijn van de staatsschuld? Wie anders? We hebben de leiders die we zelf verkozen hebben. De notionele intrest is ingevoerd onder paars, deels de socialisten dus. Di Rupo heeft er vorig jaar nog reclame mee gemaakt in Davos. Als dat onze socialistische leiders zijn, scheelt er dan iets niet? Voor alle duidelijkheid, van mij mag je rustig alles boven de pakweg 50 miljoen nationaliseren. Je mag rijk zijn, no problem, als dat je streefdoel is. Maar alles daarboven, is pervers. Zulke sommen verdien je niet met werken of eerlijk te zijn. Enkel jammer dat die fortuinen onbereikbaar zijn voor de fiscus. Het zal nooit gebeuren. Zoals je zelf aangeeft doen onze verkozenen lustig mee, ons Freya die haar pa een kado van 3,5 miljoen euro geeft, betaald door U en mij, om maar iets te noemen.

     • door sam vanderleyden op maandag 6 oktober 2014

      Kurt, je gaat bij het leggen van de verantwoordelijkheid bij de bevolking wel schromelijk voorbij het feit dat deze bevolking alles behalve bewust en betrokken zijn "leiders" kiest. Er is dan ook een heel staatsapparaat dat inherent als natuur (want dat is dan ook een aspect van een staat) het reproduceren heeft van zijn eigen orgnaisatie en het behouden van een bepaald status quo... onderwijs, media..; enfin you know. Heel uw betoog komt neer op het leggen van de bronschuld bij een fictief beeld van de bevolking. Ondertussen geraakt de echte verantwoordelijkheid, diegenen die de staat echt in hun greep houden ondergesneeuwd. Hmmm u gelooft echt in de rechtvaardigheid van deze vorm van parlementaire democratie.... wake up please...

      • door Kurt op dinsdag 7 oktober 2014

       Neen, ik geloof daar absoluut niet in. Wat ik wil zeggen is dat er hier grote voorstanders van de democratie zijn als het hen toevallig goed uitkomt. En ja de verkozenen zullen ook deze keer niks kunnen doen. De echte macht ligt elders, geen enkele regering kan op tegen de verzamelde vakbonden, wie dat ook moge weze dezer dagen. Mij lijkt het ACW een maffia staat binnen een staat. Geen enkele regering kan ook op tegen het verzamelde ambtenaren apparaat, Zelfs niet alleen tegen de NMBS. Ook niet tegen de banken, Di Rupo heeft ook geen splitsing van het zakenbankieren kunnen bekomen, de oorzaak van een deel van de ellende. De parlementairen werden bijna in hun gezicht uitgelachen tijdens de hoorzittingen over Dexia. Het enige wat de politici kunnen is een zeker status-quo handhaven en als er een tekort is de kleine man doen betalen. Laten we misschien eens beginnen met absoluut alle cumuls af te schaffen. Zodat politici echt onafhankelijk kunnen zijn. En dat middenveld? Wie is dat feitelijk? Ik ken niemand, maar dan ook niemand van het middenveld. Ze zijn ook niet verkozen, dus laat ze alstublieft zwijgen. Ik heb vandaag ook geleerd dat de enige schuldige van het eventuele afschakelen de politici zijn en hun bemoeizucht met de energiepolitiek. Mijn punt is, democratie, je bent voor of tegen, maar je kan niet enkel voor zijn als het je goed uitkomt.

 • door martin meerts op zondag 28 september 2014

  HD Het gaat niet over besparingen, het gaat over het installeren van een fascistisch regime niet alleen in België maar overal in de wereld. En als U toch zo bezorgd bent over de kinderen (dat ben ik ook), dan raad ik U aan om het laatste boek van Naomi Klein eens te lezen. Jij hoeft niet te verhuizen, mijnheer HD. Jij bent al thuis. Ik verhuis ook niet en ik hoop dat Lieven De Cauter eveneens hier blijft. Ik ga de strijd aan en ik hoop velen met mij.

  • door HD op zondag 28 september 2014

   Dat bedoel ik nu net met hysterie: een rechts georiënteerde coalitie komt nu mogelijk aan de macht, maar wordt meteen een fascistisch regime genoemd. Mij lijkt er nog altijd een hemelsbreed verschil te bestaan tussen die twee. Of veeg jij de hedendaagse Vlaamse socialisten ook op één hoop met de communisten van weleer? En over hysterie gesproken, heb je je eigen bijdrage van afgelopen zaterdag nog eens nagelezen? "De Vlaamse president ... een architect van de nieuwe Shoah die ons te wachten staat"? Tsja. Misschien toch eerst even verder nadenken vooraleer je die vreselijke passage uit de menselijke geschiedenis zo lichtvaardig in de mond neemt.

   Als je je bezorgd wil maken om het ware gelaat van fascisme, kijk dan eerst even wat er momenteel allemaal gebeurt aan de overzijde van de Atlantische oceaan: de NSA die alles afluistert wat een polsslag heeft, politieagenten in pikzwarte gevechtsuniformen die beter bewapend zijn dan hun collega's-soldaten op overzeese missies, landen die worden aangevallen op basis van false flags, klokkenluiders die noodgedwongen hun toevlucht moeten zoeken in landen als - godbetert - Rusland, onafhankelijke journalisten die geridiculiseerd en geïntimideerd worden omdat voor hen de waarheid centraal staat.

   Vergis je niet van vijand.

   • door martin meerts op maandag 29 september 2014

    Lees Günther Anders en dan zal U mijn zin 'architect van de nieuwe shoah' beter kunnen begrijpen. U moet het zien in de context van het werk van deze auteur. Er zijn heel wat 'architecten'. Daarover ben ik misschien niet zo duidelijk geweest. Waarvoor mijn excuses. De ontwikkelingen die zich voordoen in de Verenigde Staten en wat er nu gebeurt in België, zie ik niet als twee totaal van elkaar gescheiden dingen. Integendeel ik zie het als één geheel. De ontmenselijking van de maatschappij; de mens die stilaan een nutteloos bijproduct wordt in een gerobotiseerde wereld. De nieuwe elite die zich vormt: mensen die nog een (degelijke) job hebben... Ik vergis me niet van vijand. De shoah van de 21ste eeuw zal totaal verschillend zijn. Het proces voltrekt zich nu al. Honderdduizenden mensen sterven nu al aan de gevolgen van de klimaatsopwarming. Geert Bourgeois verschijnt met een glimlach op het scherm en gaat snoeien in domeinen zoals cultuur, openbaar transport, onderwijs... Geen woord over het klimaat. Ondertussen vragen mensen euthanasie aan. Psychiatrische gevangenen die geen medische bijstand krijgen. Bejaarden die financieel zwak staan. Maar de bedrijven hebben zuurstof nodig.

    • door HD op maandag 29 september 2014

     Je hebt het nu tegen mij gehad over "lees Naomi Klein" en "lees Günther Anders". Wat als we nu eens zouden beginnen discussiëren op basis van onze eigen respectievelijke ervaringen en inzichten? Zou dat geen gezonder uitgangspunt zijn dan wat anderen ons voorhouden in een boek?

 • door hermanenann op zondag 28 september 2014

  En om deze onzin te kunnen blijven lezen zouden we moeten doneren.

  • door constant peers op zondag 28 september 2014

   blijf lezen dan vallen de schellen misschien van je ogen

 • door Toondw op zondag 28 september 2014

  wel, wel, alsof we allemaal van honger gaan sterven! Kunst wordt onbetaalbaar. Laat mr.Tuymans delen met de armen! Onderwijs? Wat ius er vroeger fout gelopen? Wat met de jaarlijkse verhoging van alle verzekeringpremes? Ooi iets van gehoord? oe lanf gaan we staken? Tot de vakbondenkas leeg is? Kunnen we nog op vakantie gaan? Nog altijd ver genoeg? Mensen, mensen, de gratistijd is voorbij...sorry!!

  • door constant peers op maandag 29 september 2014

   bedoel je de gratistijd voor de multinationals? de notionele intrestaftrek? hertekening van bestemmingsplannen ten gunste van de industrie? én wij gaan niet van honger sterven, voorlopig toch niet, maar wel de mensen die wij ondertussen in andere landen uitbuiten en vergiftigen om onze consumptiehonger te bevredigen

 • door dre op maandag 29 september 2014

  aan allen die akkoord gaan ,vergeet geen subsidie aan te vragen !!! Anders staat ge daar mooie alleen

 • door Frank Hoste op maandag 29 september 2014

  Ik mijn steun geven aan de auteur en een beetje meer gewicht leggen in de linkse weegschaal als tegengewicht op sommige bovengenoemde argumenten. Wat is democratie? Om de 4 - 5 of 6 jaar ons laten opzuigen in een propagandistische wervelwind waar bepaalde meningen niet af weinig aan bod komen en anderen zonder enige vorm van kritiek als waarheid worden afgeschilderd. Een stemtest als wetenschappelijk??? De waarheid is net iets complexer dan dat. Never mind what's been selling, it's what you're buying (Fugazi - Blueprint - 1991). Dank aan de vakbond en aan het middenveld, hoewel ook niet zonder fouten, zijn zij de enige buffer die ons momenteel beschermen tegen deze rechts-liberale waanzin. Wat gaan we aan onze kinderen zeggen over onze begroting? We hebben een begroting in evenwicht, waauw, maar je kan niet naar de hogeschool want het geld van papa is opgesoupeerd aan te dure kinderopvang en het milieu hebben we verbrod omdat er krachten zijn die de rijkdom niet eerlijk willen verdelen en we laten dat allemaal aan ons voorbij gaan? Hoe leg je dat uit aan een kind? De boutade dat een sociaal en ecologisch beleid niet te verenigen valt met een begroting in evenwicht is larie en apekool (en moet dat zelfs zijn want als je dat ontkent zijn we al van de afgrond gesprongen), een begroting is een combinatie van uitgaven en inkomsten. Het is dus een puur ideologische keuze hoe dit "evenwicht" wordt opgevat. Ook komen de argumenten van de sociale fraude weer naar boven, als argument van de rechts conservatieve klasse om ons sociaal systeem af te breken. In die redenering moeten we de E40 sluiten omdat er (bijna) dagelijks ongevallen op gebeuren, of nog beter: de auto afschaffen. Dan gebeuren er zeken geen ongevallen meer! Dan halen we onze CO2 norm misschien wel... Daarnaast beginnen meer en meer zichzelf respecterende economen, zelfs binnen het liberale kamp, zware kritiek op de besparingsmantra's te uiten en pleiten ze ook meer voor Keynesiaanse politiek (openbare investeringen en een meer marktregulerende overheid). Dank u Piketty! We zien duidelijk dat de extreme besparingen voor onze Zuid-Europese vrienden geen zoden aan de dijk brengt. Integendeel,...

 • door Veerle Van Vlierberghe op dinsdag 30 september 2014

  Haha, mooi zo Lieven! They can love it or hate it, maar je hebt toch maar mooi een slinger van reacties teweeggebracht onder je opiniestuk. Fijn om deze heftige discussie te volgen.

 • door jansar op dinsdag 30 september 2014

  Het verbaasd mij dat hier meer kritiek op het artikel wordt geuit dan begrip. De essentie ervan en de nood van de schrijver om dit neer te pennen begrijp ik alvast volkomen. Niet omwille van wat er in ons 'Vlaanderen landje' afspeelt, maar wel omwille van wat er zich op wereldschaal afspeelt.

  Een aantal onder jullie zijn bereid om harder te werken. Het getuigd van een goeie moed, een sociaal engagement en een wil om niet bij de pakken te zitten. Maar anderzijds toont het ook onwetendheid.

  We moeten inboeten. Is het hier wat minder, dan is het daar wat meer, is het nu wat minder, dan is het de volgende keer wat meer. Harder werken en besparen op onderwijs, cultuur, zorg enz zullen geen oplossing bieden, het wordt hoogstens een nieuwe 'norm' waarvan jij en ik zijn de dupe zullen zijn. Dit terwijl enkelen rijker worden.

  Hoe je het ook draait of keert, in essentie wil de economie ons afhankelijk maken en houden. Dit onder de noemer 'winst en economische groei'. Ten koste van alles wat ons het meest dierbaar zou moeten zijn. We zijn er al zover van verwijderd dat het denken eraan utopische vormen aanneemt. Proper water, propere lucht, natuur, vrede en vrijheid.

  Ik verwacht niet dat u hierover reflecteert, daarvoor is het wellicht te eenvoudig om nog maar te overwegen. Maar de economie zelf is de oorzaak van de crisis. En wij proberen het staande te houden omdat we er volledig in verweven zitten. En dit is onze tragische realiteit waar sommigen onder ons even op de pleinen stil bij willen staan.

 • door lenore op woensdag 1 oktober 2014

  Werkman, Kurt, en consoorten... Ik weet wel wat werken is, al 17 jaar: en ja, een sociale woning met 50000 euro maandinkomen is erover (hoewel huurprijzen worden aangepast naar loon): maar ipv te schieten op het gewone volk, en het normaal te vinden dat wij allen moeten inleveren: bedenk eerst eens hoe het grote geld aan ons voorbij gaat: grote bedrijven worden niet belast, de banksector, bij wie het trouwens allemaal begon, die doen rustig voort zoals vroeger, gokken met ons geld, en niemand ligt er wakker van, niemand moet zich verantwoorden. Geld is er genoeg, maar tis niet bij de gewone mens dat men het moet komen afnemen! Ja, de sociale fraude moet eruit, tzou idd een pak schelen, en we kunnen ook niet blijven het opvangcentrum van de wereld zijn en cadeau's uitdelen gratis en voor niks: maar even belangrijk of nog meer: belastingsfraude van bedrijven en sommige zelfstandigen (die officieel zogezegd niet eens het minimumloon verdienen)! Mocht iedereen netjes zijn belastingen betalen zoals het hoort, de crisis was voorbij. Waarom een geldverslindend koningshuis, mensen die geen voeling hebben met het echte leven: niet meer van deze tijd. Waarom 5 regeringen ipv 1? Dit is absurdistan! De bedragen die daaraan verloren gaan: en werkt het land beter?? Integendeel. Hun riante lonen, waarvoor? Zij nemen de gewone man niet serieus. Eens kijken naar villa politica, men zit er te lachen alsof men op humorologie zit, zij zullen er niet wakker van liggen (neen, men ligt zelfs te slapen in het parlement) dat sommige mensen (die zich trouwens ook krom werken en vb alleenstaand zijn) met een loon van 1300€ per maand moeten rondkomen, terwijl alles duurder wordt. Ik zou ze wel eens willen zien wisselen, 1 jaar lang, en rondkomen! Democratie in de huidige vorm is trouwens een grote klucht: je stem uitbrengen voor een of andere postjespakker die dan naar believen zijn goesting doet: wordt onze mening nog gevraagd na de verkiezingen, in de vorm van een referendum bvb? Neen, zwijgen en betalen, daar zijn we na de verkiezingen goed voor. Met het percentage belastingen die wij hier betalen, zou iedereen het zo goed kunnen hebben. Maar er is een slecht beheer, fraude wordt niet aangepakt, en als het dan al voor het gerecht komt, dan blijkt het rechtssysteem al even frauduleus te zijn. Weer de gewone man die het onderspit delft. Ik ben blij dat er eindelijk mensen de guts hebben op te staan en neen durven zeggen! En wat dan nog dat er mensen bij zitten die nog studeren en niet weten wat werken is: als het zo door gaat, zullen zij de generatie zijn die NOOIT van een pensioen kan genieten! Werken zullen ze dus nog meer dan genoeg moeten doen, misschien meer dan jullie ooit moesten doen. Dus gelijk hebben ze! Geld genoeg, haal het waar het zit! Of bvb wegentaksen: wij zijn een transit-land, onze wegen worden kapot gereden door vrachtverkeer, maar enkel de Belg mag opdraaien voor de kosten. En liggen de wegen er bijgevolg netjes bij? Nee hoor: waarheen verdwijnt dat geld dan allemaal? Onze regering is zo goed in het vergelijken met andere landen als het gaat om nog meer in onze zakken te kunnen zitten, maar als het gaat over alternatieven zoals bvb wegentaksen, wat de omringende landen allen doen: dan hoor je ze niet meer. Natuurlijk: de kleine man is een makkelijk slachtoffer: na de verkiezingen worden we toch monddood gemaakt, geld om te procederen hebben we niet, we zijn bang onze job te verliezen dus komen we niet op straat, we laten ons bang maken door enkele uurtjes zonder stroom zodat men nog wat kernreactoren door onze strot kan rammen, dus doen we braafjes wat ons wordt opgedragen: afdokken: vele kleintjes maken immers 1 groot. Melk de burger maar! Tjah...Ik heb het meer voor vermogensbelasting. En al die rijke eikels die zo arrogant claimen dan te verhuizen indien dit erdoor komt: graag, want wij hebben er de pest aan dat de meesten van jullie denken zoveel harder te hebben gewerkt dan een ander: gewoon geluk en een beter diploma. (Als jullie wegtrekken met je bedrijf: er zullen er wel andere komen, jonge mensen hebben ook ambities! )Of ellebogenwerk, frauderen tot en met, of omdat je dan toch al stinkend rijk bent en voor wat jobs zorgt: vrijgesteld te worden van belastingen. De rijken hebben nooit genoeg: rijk rijker rijkst. En dan nog janken om een procentje meer belast te worden...alsof 1 iemand van hen het zal voelen? Wij anders wel. De hebzucht van de mens is wat deze wereld en de samenleving kapot maakt. En ja we moeten allen ons steentje bijdragen, niet alles kan gratis, maar kijk waar het grote geld heen gaat, en oordeel dan!

 • door lenore op woensdag 1 oktober 2014

  ps: werkman:dit was ik nog vergeten in mijn repliek zopas: gezien je al 40 jaar hard werkt: je huisje zal wel afbetaald zijn waarbij je lekker van de woonbonus kon genieten etc...Nu JOUW huisje is afbetaald, kan het je natuurlijk niet schelen dat de generatie na jou amper een schamel rijhuisje, in het beste geval dan nog, kunnen betalen. Hypocrisie ten top! Proficiat dat je zo hard gewerkt hebt, de genaraties achter u zullen dat nog harder mogen doen om al de stront op te kuisen: het is immers UW generatie die volop van de cadeau's heeft kunnen genieten, gezien je 40 jaar werkt! Dus bedankt!

  • door WERKMAN op maandag 6 oktober 2014

   Vanavond een prachtige repliek gelezen op het internet in een andere krant , zoek maar eens op . Dit legt duidelijk uit waarom er zoveel meningsverschillen zijn tussen de werkende bevolking en de andere bevolking die leeft van een bv een uitkering.nl 3.100.000 werkenden moeten de rest van de bevolking meer als 8.000.0000 miljoen mensen onderhouden , fantastisch toch. Wie heeft er hier het meeste baat bij ?? Altijd kritiek hebben maar de realiteit niet onder ogen durven zien dat het hier grondig fout zit , ja dan ben je verzuurd of een rascist.

   • door lenore op dinsdag 7 oktober 2014

    werkman, lees mijn 2 replieken hierboven, voor je anderen beschuldigd van hypocriet zijn...en ps mochten mensen beter betaald worden voor jobs waarvan er altijd voorradig zijn: winkelwerk, schoonmaak,...zou men mss ook al iets meer gemotiveerd zijn. Tis niet dat die mensen minder moeten werken!

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties