Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

'Allemaal samen in Actie voor een Alternatief'

Toen hij maandag 22 september de doopavond van Hart boven Hard in de Beursschouwburg in Brussel afsloot, was filosoof Lieven De Cauter een gelukkig man. Over de uniciteit van het initiatief, over de breedheid van de coalitie. Hij voelde tegelijk een grote verantwoordelijkheid: "Wij moeten de politiek overtuigen dat een alternatief mogelijk is. Het zal niet gemakkelijk zijn. Daarom is het tijd voor breed gedragen, volgehouden, eensgezinde actie!"
vrijdag 26 september 2014

Dames en heren, Ik sta hier vanavond als een gelukkig man. (Dat ik het slotwoord mag doen op dit doopfeest, is te veel eer, maar goed, iemand moest het doen).

D’abord quelques mots symboliques pour nos amis francophones, on est content de présenter aujourd’hui notre mouvement, notre coalition très large contre la politique d’austérité. Mais il y a encore du travail, il faut absolument batir des ponts vers les organisations francophones… Un travail a fair par secteur peut-être. Mais il faudrait vraiment y arriver pour se battre ensemble contre les mesures que le gouvernement federal va prendre.

To our internationals I say: yes, become part of our movement, because you also will feel the austerity policy of our government too, as student, as artist, as cultural workers, etc. We promise to try and keep an eye on the European dimension…

Een gelukkig man, zei ik… Toen ik van Wouter Hillaert op 13 augustus een mail kreeg dat men een brede protestbeweging tegen de besparingswoede en de hardvochtige politiek wou opstarten, was ik in de wolken. Ik schreef hem terstond een laaiende mail. “Wouter, dit is fantastisch. Krijg er helemaal warm van. Daar zat ik op te wachten. En ik niet alleen. We hadden het er gisteravond nog over met Linus van Hellemont (de indignado): hoe erg het allemaal ook is, dit neoliberale besparingsbeleid is een kans op een breed gedragen verzet. Ik zal de Vooruitgroep mee aanvuren. …. Ben al beginnen brainstormen over benaming, slogans, actievormen… Ik druk u aan mijn hart. Echt. Respect, man!"

We zaten inderdaad te wachten, iedereen zat te wachten op iets.

Het is een uniek initiatief, zo een brede coalitie van heel het “middenveld”, de hele civiele maatschappij is hier zowat vertegenwoordigd. Een gebeurtenis is op zich. Misschien echt historisch. Van de jeugdbewegingen en de studenten tot de bibliotheken en de welzijnswerkers, de noord-zuidbeweging, de verenigde verenigingen (op zich al een koepel) over de cultuursector tot – erg belangrijk uiteraard – de vakbonden.

Deze coalitie tot stand brengen is een waarde op zich. Uitwisselingen, contacten, enthousiaste kennismakingen, een verrijking op zich. Ook de verschillen zijn interessant en leerzaam. Het waren indrukwekkende vergaderingen (tot 70 mensen rond tafel).

Ons grote doel is (zoals de eerste vergadering vastlegde in drie grote A’s): Allemaal samen in Actie voor een Alternatief. Als we onze beweging kunnen bijeenhouden en uitbreiden en versterken en met één stem en tegelijk veelstemmig naar buiten kunnen treden (een moeilijke oefening), dan kunnen we tonen dat de eisen geen corporatistische reflex zijn om verworvenheden (en subsidies) te behouden, maar een neen aan een politiek die kiest voor de ondernemers, voor de winnaars, en de brede bevolking laat opdraaien voor de besparingen, in een klimaat van achterdocht en repressie.

Tegen de hardvochtige politiek kiezen wij voor een hartelijke samenleving (vandaar dus de slogan en benaming van de beweging, maar dat had u al door). Wij kiezen voor een positieve politiek.

Het wordt een moeilijke oefening. Niet alleen in samenwerking tussen zeer verschillende organisaties maar ook door de duur. Want het wordt een lange weg. We hebben niet alleen de hete herfst maar vijf jaar strijd in het verschiet.

Maar het moet. Wij hebben een grote verantwoordelijkheid: wij moeten de politieke klasse wakker schudden. De gewone mensen worden het slachtoffer, en wij, de organisaties van die civiele maatschappij, mogen het niet laten gebeuren. Wij moeten de politiek overtuigen dat een alternatief mogelijk is. Het zal niet gemakkelijk zijn. Daarom is het tijd voor breed gedragen, volgehouden, eensgezinde actie! Tot binnenkort dus. Maintenant il est temps de boire un coup, Let’s have a drink. Nu is het tijd om het glas te heffen op onze beweging.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.