Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Sven Gatz: theater- en muziekgezelschappen moeten gemiddeld 7,5 procent inleveren

De kunstsector kreeg meer details over de besparingsoperatie van de regering-Bourgeois. Wat de sector te wachten staat, overstijgt ruimschoots het begrip 'kaasschaaf', zo liet minister van Cultuur Sven Gatz weten. Om een totale besparing van 5 procent te realiseren op Cultuur en Jeugd, moeten alle theater-, dans- en muziekgezelschappen gemiddeld 7,5 procent inleveren.
woensdag 24 september 2014

Vlaams minister-president Geert Bourgeois zei het maandag al na zijn septemberverklaring: voor de details van de besparingsoperatie van de Vlaamse regering, gelieve u te wenden tot de vakministers.

Oko (Overleg Kunstenorganisaties) kreeg dinsdagnamiddag meer uitleg van minister van Cultuur Sven Gatz. “We kregen geen goed nieuws te horen. De kunstensector krijgt de komende jaren – zoals vele andere maatschappelijke sectoren – een flinke besparing te slikken”, zo schreef Oko achteraf in ene mail naar de leden van de koepel.

De besparing zal iets milder zijn dan de operatie in bijvoorbeeld Nederland, maar overstijgt toch ruimschoots het begrip 'kaasschaaf', kregen ze van de minister te horen.

Oko noemt de concrete cijfers bikkelhard. De gezelschappen moeten gemiddeld 7,5 procent inleveren. Een zelfde percentage wordt uit de projectenpot gehaald. Bij de musea en de erfgoedsector moet er 4 procent weggesneden worden.

De zeven instellingen van de Vlaamse Gemeenschap (onder meer deSingel, het Ballet van Vlaanderen en de Ancienne Belgique) moeten het met 2,5 procent minder doen.

In oktober krijgen de sector te horen hoe de besparing zal verdeeld worden over de gezelschappen. Gatz heeft al gezegd dat hij niet van een lineaire operatie houdt. Mogelijk kijken sommige gezelschappen dus tegen een veel hogere besparing aan.

“Op dit ogenblik zijn al heel wat kunstenorganisaties ondergesubsidieerd; een bijkomende korting brengt hun voortbestaan in gevaar”, reageert Oko. “Het projectenbudget was al leeggeroofd; de artistieke instroom komt nu nog meer onder druk te staan. De loonkost van de organisaties ligt hoger dan de subsidies, dus het is een zekerheid dat er ingegrepen zal moeten worden in de personeelsbestanden van organisaties.”

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Robrecht Vanderbeeken op woensdag 24 september 2014

    Gatz stelde dat er minstens 2 bespaarjaren aankomen. Die 7,5% heeft alleen betrekking op 2015 en kan nog oplopen in datzelfde jaar. In 2016 kan er nog eens een hakbijl extra passeren. (Er was het plan dat er 8 miljard bespaard zou worden over de volgende jaren... dit is wellicht een eerste schot voor de boeg)

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties