Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Nieuwe Europese Commissie bevolkt door besparingshardliners en lobbyisten

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker laat zich omringen door enkele besparingshardliners. De portefeuilles Klimaat en Financiële Sector komen in handen van lobbyisten van de oliesector en de banken.
donderdag 11 september 2014

De Nederlander Frans Timmermans wordt de rechterhand van Juncker. Officieel heet dat voortaan de eerste vice-president. Timmermans was tot nu toe PvdA-minister van Buitenlandse Zaken in de Nederlandse regering. The Financial Times noemt zijn aanstelling een duidelijk signaal voor de eurosceptici.

Timmermans vindt dat de macht zoveel mogelijk bij de staten moeten liggen. Hij moet er als eerste vice-president dan ook voor zorgen dat de nieuwe commissie enkel bezig is met de prioriteiten (interne markt en begrotingsdiscipline).

Naast Timmermans zijn er nog vijf vice-presidenten. Daar zitten nogal wat vermaarde hardliners tussen. De vroegere Letse premier Valdis Dombrovskis legde zijn land een wurgend besparingsprogramma op waardoor het bnp in 2009 met 24 procent daalde. Dombrovskis wordt als beloning bevoegd voor de euro.

De voormalige Finse premier Jyrki Katainen krijgt de portefeuilles Jobs, Groei en Competitie. In heel Europa is er wellicht moeilijk een ferventere voorstander te vinden van een keihard besparingsbeleid. Katainen en Dombrovskis zijn ook bondgenoten van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Beperkte bewegingsruimte

De vice-presidenten moeten het werk van de andere commissarissen coördineren. Er worden dus clusters gevormd. Dat betekent bijvoorbeeld dat de Franse commissaris van Economische Zaken Moscovici – naast Timmermans één van de enige socialistische zwaargewichten in de commissie – onder de besparingsprofeten Dombroskis en Katainen valt.

Die beperkte bewegingsruimte geldt ook voor Marianne Thyssen die Werk en Sociale Zaken kreeg, twee bevoegdheden die weinig voorstellen binnen de Europese Unie en waarvoor ze ook nog eens aan de lijn gehouden wordt door Kaitanen.

Opmerkelijk is verder de aanstelling van de Britse conservatief Jonathan Hill als commissaris bevoegd voor de Financiële Sector. Hill is een toplobbyist die nog altijd formele banden heeft met tal van bedrijven. Eén van de laatste bedrijven waaraan hij zijn diensten verleende is HSBC Bank. Die man moet nu de financiële sector streng in de gaten houden. 

Carlos Moedas wordt commissaris van Onderzoek en Innovatie. Hij was één van de architecten van de strenge hervormingen in Portugal. Ervaring deed hij op als werknemer van Goldman Sachs en Suez.

De Spanjaard Miguel Arias Cañete krijgt Klimaat en Energie. De man heeft aandelen in verschillende oliebedrijven.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door BRAT op donderdag 11 september 2014

  We gaan dus geen vooruitgang zien de eerste 5 jaar. De kloof tussen arm en rijk zal nog sneller vergroten, net zoals de wanhoop bij jongeren die geen hoop meer zien om er nog iets van te maken.

  De leefbaarheid van de planeet blijft ondergeschikt aan de winsten van de top 1%. Zowel de sociale als de klimatologische draagkracht zullen nog harder op de proef gesteld worden.

  Dit kán niet goed aflopen.

 • door Frank Roels op donderdag 11 september 2014

  Dat de bevoegdheid van Marianne Thyssen, werk en sociale zaken, weinig voorstelt in de EU, hebben de commericële media al eerder geschreven. Dat maakt deel uit van het gestook om de CD&V uiteen te drijven ("Peeters opgeofferd voor een zwakke portefeuille"). Maar een Europees minimumloon valt daar bvb onder, alsook de 300 miljard die Juncker beloofd heeft voor economische groei en tegen werkloosheid. Goed, we zullen het nog moeten zien. Vooral wie voor en tegen de juiste maatregelen is. In het EP heeft de partij van Thyssen, EVP, geen meerderheid meer, zodat Groen en S&D nodig zijn voor beslissingen.

 • door Roland Horvath op donderdag 11 september 2014

  In de EU gaat bijna niets veranderen zoals met zoveel woorden aangegeven door het artikel. Thyssen MT heeft een ondankbare post gekregen Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. De EU is antisociaal, ze organiseert een verarmingpolitiek met een drogreden: De overheidsschuld die zo snel moet afbetaald worden dat overheden in geldmoeilijkheden komen en de Sociale Zekerheid SZ moeten afbouwen. Dat moet veranderen. Bijvoorbeeld de ECB moet door geldcreatie, die toch moet gebeuren door de inflatie, die schulden afbetalen. Dan pas kan MT iets doen. Overigens, overheidsschuld is nog voor geen 5% oorzaak van de crisis.

  Besparingen verminderen de koopkracht, de activiteit en de economische capaciteit. Een jaar later zijn er daardoor minder ontvangsten/ inkomen dan voordien en moet er meer bespaard worden: Resultaat, een neergaande spiraal eindigend in een depressie/ deflatie. Door besparingen houden de bedrijven dus niet meer geld over, integendeel. Derhalve, besparingen hebben zelfs geen zin in de theorie van Say die luidt: De bedrijven alles geven onder andere geld om te kunnen investeren zonder acht te slaan op de koopkracht, de vraagzijde. In de tijd van Say was er geen overproductie/ overcapaciteit zoals nu. Er was een onderproductie zodat er voor elk bijkomend aanbod ook vraag was. Toendertijd was de wet van Say geldig, nu niet meer. Voor het EU bestuur telt alleen de aanbodzijde van de markt, de wet van Say.

  Naast geldcreatie ten behoeve van de overheden niet van de banken zijn er meer bedrijfslasten in de hele EU bijvoorbeeld Lonen- BTW- milieulasten- meer- winstbelasting- door- de- GMO nodig voor de financiering van SZ en koopkracht dus om het geldgebrek bij overheden en consumenten weg te werken. In wezen de enige te nemen maatregel om de 'crisis' op te lossen. Bedrijfslasten worden verrekend in de prijs van het verkochte product en dus door de klant betaald. Dus in principe een nul operatie voor de bedrijven. De GMO en dus ook het EU bestuur, dat een knecht annex voetveeg is van de GMO, zijn tegen. Ze willen hun bedrijfslasten minimaliseren ten bate van hun exportwinst. Niet ten bate van hun concurrentievermogen dat te hoog is, de euro is te sterk ten opzichte van andere valuta wat de export vermindert. Overigens de GMO zijn niet afhankelijk van de binnenlandse EU koopkracht.

 • door fabianonero op donderdag 11 september 2014

  Utstekend nieuws. De alsmaar vermagerende maar wegkijkende middenklasse moet de stront echt in het gezicht voelen vliegen eer het wakker wordt. Laat de elite maar verder doen alsof ze het allemaal onder controle heeft. De uitbarsting zal des te massaler zijn, Ja, de armen zullen altijd meer van het gelag betalen. Maar weet je wat ? Ze kunnen ook beter tegen een stootje meer. We gaan naar een situatie waar goede mensen en verliezers de meerderheid zullen vormen. Daar kan geen politiek poppenspel tegenop. Eeuwen volksbedrog, het is genoeg geweest. En anders gaan we lekker solidair ten onder.

 • door spacemonkey op vrijdag 12 september 2014

  KLOPT wat ik hier lees... Zonder blind te zijn voor de *realiteit*..inpakken en weg wezen is aan deze kant een feit.

  Want boven op al dat gepruts komt het FEIT dat als die Islamisten in de zandbak echt nog gekker worden, zij Europa waar ze volop in aanwezig zijn (vanwaar komen die duizenden strijders anders...) als bondgenoot van de USA gaan zien.

  Dan is er Poetin nog die *eigenlijk* een bondgenoot is van Assad in Syria , waar het Westen nu ook maar bommen gaat gooien.

  Eigenlijk zitten we hier vrolijk in de tang .De jongeren de ouderen en iedereen die smaakte van een voor waar sociaal economisch fijn model, maar niet preferabel en realiseerbaar op planetair vlak(eco voet af druk)..voor die 10% rijken.

  Als multinationaal ondernemer wil je toch zo snel mogelijk van een regio af waar alles tergend traag en met zulk een log stelsel aan verplichtingen-wetgevingen en regelgevingen loopt.

  De tegenstellingen gaan enkel maar groter - scherper en explosiever worden.Te laat game over.Grappig dat sommigen hier nog lachend en verwaand rondlopen.

  Waarschijnlijk zit Prozac daar voor *iets* tussen.

  Ik ben hier zo snel mogelijk weg het was fijn vertoeven hier, maar inmiddels heb ik beter ontdekt.

  Space

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties