Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Kregen de onderhandelaars zelf een black-out?

We vernamen dat de federale regeringsonderhandelaars een voorakkoord bereikten over de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 met minstens drie jaar en mogelijk meer. Kregen de onderhandelaars zelf een black-out? Dit is roekeloos en onverantwoord. Greenpeace eist structurele energiemaatregelen.
woensdag 10 september 2014

Dat de sabotage van reactor Doel 4 als een bom insloeg in de Wetstraat, daar kunnen we nog inkomen. Maar dat de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 waarschijnlijk nooit meer opengaan, mag geen verrassing heten. Hebben de onderhandelaars niets geleerd van het verleden?

Scheurtjes

We schrijven mei 2013. De directeur van nucleaire controle in België heeft net beslist dat de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 terug open mogen. Het lijkt allemaal niet zo erg. Zonder echt te begrijpen wat er aan de hand is met die scheurtjes gaat het controleorgaan ervan uit dat ze er al inzaten van bij het begin toen de stalen vaten gemaakt werden in Rotterdam. Bij het plaatsen in Doel en Tihange had men dat blijkbaar over het hoofd gezien, maar geen erg, waarschijnlijk scheurt de reactor niet verder en kan men zorgeloos de reactoren blijven gebruiken. En om te bewijzen hoe streng ze wel zijn bij de nucleaire controle vraagt men vriendelijk aan Electrabel om nog enkele bijkomende testen uit te voeren, vooral om de bevolking gerust te stellen.

In de Wetstraat intussen slaken onze politici een diepe zucht. De voorbije winter van 2012 was er maar net genoeg elektriciteit om het land te bevoorraden. Als die twee reactoren opnieuw zouden draaien, is het probleem van de baan en kunnen we terugkeren naar business as usual.

Erger dan Fukushima

Het draait even anders uit. De testen tonen aan dat er een ernstig probleem is. Als de reactor onverwacht stilgelegd moet worden, en er veel koud water ingepompt wordt, is het niet uitgesloten dat het reactorvat het zou begeven. Zoiets zou tot een ongeval kunnen leiden erger dan wat de Japanners in Fukushima hebben meegemaakt. Gevolg: Doel 3 en Tihange 2 gaan opnieuw dicht. De kans dat de reactoren ooit nog draaien, wordt binnen de sector als bijzonder klein gezien, al wil men dat niet publiek gezegd hebben.

Ook in de Wetstraat stijgt de spanning. Als in augustus dit jaar dan ook nog de Doel 4 uitvalt door een daad van sabotage, slaat de spanning om in paniek. Dit had men écht niet zien aankomen. De politici spreken van een “niet te voorziene situatie”. Dat de sabotage niet voorzien was kunnen we nog aannemen, maar van de scheurtjesreactoren hadden specialisten al van bij de aanvang ernstige twijfels. Alleen wie de waarheid niet onder ogen wou zien, kon nog echt verrast worden.

Nieuwe kerncentrale?

Terug naar september 2014. De onderhandelaars van MR, N-VA, CD&V en Open VLD zitten al weken te onderhandelen over een federaal regeerakkoord.  De elektriciteitsbevoorrading is uiteraard een hot topic en twee partijen pleiten – hoe onwaarschijnlijk het ook moge klinken – voor meer kernenergie: MR en N-VA. Bij de N-VA blijken de stoppen helemaal door te slaan, met pleidooi voor een nieuwe kerncentrale, ongeacht de kostprijs. De partij heeft duidelijk meer verstand van het land splitsen dan van atomen splitsen. 

Maar harde feiten of cijfers blijken van geen belang bij de politieke onderhandelingen en de pronucleaire partijen lijken vandaag hun slag thuis te halen, op z'n minst gedeeltelijk dan toch. Om de bevoorrading de komende winters te verzekeren, zou de volgende regering de stokoude reactoren Doel 1 en Doel 2 met minstens drie jaar langer openhouden.

Geen splijtstof

Enkele simpele feiten: er is geen nieuwe splijtstof om in Doel 1 en Doel 2 te gebruiken, en het fabriceren van die splijtstof duurt minstens achttien maanden. Het lijkt dus uitgesloten dat die reactoren de komende jaren van precaire elektriciteitsbevoorrading ook maar iets zullen bijdragen. Bovendien heeft het nucleaire controleorgaan – nu iets voorzichtiger geworden dan in 2013 – al duidelijk aangegeven dat de vergunning voor het langer openhouden een proces is van nog onbepaalde termijn... Misschien kan het controleorgaan ook even nagaan of de problemen van de scheurtjesreactoren geen gevolgen hebben voor de nog tien jaar oudere reactoren van Doel 1 en Doel 2?

Intussen lijken de federale onderhandelaars weeral even een zucht van opluchting te laten: kernenergie zal het probleem van de bevoorrading wel oplossen.

Wordt het geen tijd dat we ze gaan wakker schudden?

Jan Vande Putte is energiespecialist bij Greenpeace België. Meer informatie vind je hier.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door inge op woensdag 10 september 2014

    Het is allang tijd dat we ze wakker schudden .

    De veiligheid van mensen : niet van belang voor deze regering . It's the economy stupid !

    Het enige wat telt : die reactoren langer openhouden . en Electrabel dus nog meer winst , want de factuur voor deze afgeschreven reactoren is allang betaald , door de consument; Onbelastbare winst ; geef zo'n ondernemingen nog wat meer notionele intrestaftrek. Dus wat meer winst . Betaald door de belastingbetaler .

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties